Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN waardeert oude glasvezel op naar nieuwe techniek

  KPN gaat oudere glasvezelaansluitingen technisch opwaarderen naar de nieuwste techniek. Het kan hierdoor op alle aansluitingen sneller internet gaan leveren dan Ziggo.
  Jarco Kriek
  26 januari 2024
  comments 3
  KPN waardeert oude glasvezel op naar nieuwe techniek
  Foto Getty Images

  KPN gebruikt bij de oudere glasvezelaansluitingen de point to point – ook wel AON genoemd – aansluiting. Deze aansluitingen worden nu opgewaardeerd naar de XGS-PON variant. KPN gebruikt XGS-PON standaard bij alle nieuwe glasvezelnetwerken en de netwerken die in de afgelopen jaren zijn aangelegd. Bij de huidige AON-aansluitingen is de maximale internetsnelheid die geleverd kan worden 1 Gb/s. Dit is gelijk aan de maximale downloadsnelheid die grootste concurrent Ziggo kan leveren. Wel geldt dat bij Ziggo de uploadsnelheid veel lager is dan bij KPN AON glasvezel

   

  Sneller internet

  Met de XGS-PON techniek levert KPN op dit moment internet met een maximale internetsnelheid van 4 Gb/s symmetrisch. Dit is overigens slechts de helft van de internetsnelheid die Delta en Odido via de glasvezelnetwerken van respectievelijk Delta Fiber (DFN) en Open Dutch Fiber (ODF) kunnen leveren. Op deze netwerken wordt net als bij KPN XGS-PON gebruikt. KPN moet in wijkkasten waar nu AON wordt gebruikt aanpassingen aanbrengen om de overstap naar XGS-PON te maken. Zo moet de stroomvoorziening van 230 naar 48 Volt worden teruggebracht. Mede hierdoor is XGS-PON milieuvriendelijker dan AON. Zo past deze stap ook goed in groene milieubewuste strategie van KPN. Het telecombedrijf is inmiddels begonnen met het omzetten van oudere point to point-netwerken naar XGS-PON maar kan nog niet aangeven wanneer wordt verwacht dat alle oudere glasvezelnetwerken zijn opgewaardeerd naar de nieuwe techniek.

  KPNKPN NetwerkNLNetwerkNLinternetinternetsnelheidXGS-PON

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview