Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN zet Ziggo met prijs, internet en nu ook televisie onder druk

  KPN doet Ziggo op drie belangrijke punten pijn. In de huidige dynamische markt van vaste diensten is KPN beter in zowel prijs als kwaliteit. Komt Ziggo met een antwoord?
  Jarco Kriek
  3 februari 2023
  comments 3
  KPN zet Ziggo met prijs, internet en nu ook televisie onder druk
  Foto Getty Images

  KPN lijkt de vaste markt nog verder op scherp te gaan zetten. Het telecombedrijf is gestaag bezig met de uitrol van glasvezel. Binnen drie jaar is in tachtig procent van de Nederlandse woningen een toegangspunt tot het glasvezelnetwerk KPN NetwerkNL/Glaspoort aanwezig. Nog dit jaar wordt begonnen met het gefaseerd uitschakelen van het verouderde DSL kopernetwerk. Maar dit is niet genoeg voor het bedrijf met het hoofdkwartier in havenstad Rotterdam. KPN heeft plotseling de prijs van zijn internetabonnementen verlaagd en geeft zijn lineaire tv-aanbod een kwaliteitsimpuls.

   

  Internet

  Glasvezel biedt op dit moment de snelste internetverbinding. Met de huidige 1000/1000 Mb/s verbinding en een snellere ping – dit is de snelheid waarmee een computer of gameconsole met de server en weer terug communiceert – kan het HFC glasvezel-kabelnetwerk van Ziggo niet concurreren. Dit wil overigens niet zeggen dat Ziggo geen goed internet zou bieden. Het Ziggo-netwerk levert een zeer goede internetverbinding, maar niet met de snelheid die KPN en internetaanbieders leveren via de glasvezelnetwerken van KPN NetwerkNL/Glaspoort, Delta Fiber en Open Dutch Fiber.

   

  Prijs

  Ook wat betreft de abonnementsprijs heeft KPN onlangs een onverwachte maar heel belangrijke beweging gemaakt. Het heeft tussentijds de prijzen van internetabonnementen verlaagd. Tevens is het goedkoopste 50/50 Mb/s abonnement uit het aanbod voor nieuwe klanten verwijderd. Het nieuwe instapabonnement 100/100 Mb/s is ondanks de hogere internetsnelheid goedkoper dan het 50/50 Mb/s abonnement was. Wie razendsnel over de digitale snelweg wil racen betaalt bij KPN voor het 1 Gb/s abonnement nu €52,50 per maand. En daarmee is KPN niet alleen sneller dan Ziggo, maar ook nog eens goedkoper (welkomstkortingen niet meegerekend). De vraag is natuurlijk wat beide bedrijven op 1 juli bij de jaarlijkse prijsaanpassing gaan doen. Ziggo kan bijvoorbeeld zijn prijzen dusdanig verlagen dat het dichter in de buurt of zelfs onder prijs van KPN komt.

   

  Televisie

  En nu wil KPN Ziggo ook op het gebied van televisie pijn doen. Ziggo is wat betreft televisie voor velen de beste aanbieder. Dit is begrijpelijk. Ziggo is een kabelbedrijf, en kabelbedrijven hebben als basis televisie. Ziggo is van de landelijke providers de enige die DVB-C ondersteunt. Dit naast het aanbieden van tv- en videocontent via IP (internet). Maar met de aankondiging van KPN dat het binnen enkele maanden – verwacht wordt twee tot drie maanden – het aanvoersignaal van de belangrijkste tv-zenders zonder enige bewerking aan klanten gaat leveren spreek het bedrijf de ambitie uit om ook bij lineaire tv de leiderspositie op zich te nemen.

   

  Ziggo

  Is Ziggo kansloos in de concurrentiestrijd met in dit geval KPN? Natuurlijk niet. Het internet mag dan wel langzamer zijn dan bij KPN, maar nog altijd ruim voldoende voor vrijwel alle consumenten en een groot deel van de zakelijke klanten. En als Ziggo de prijzen van internetabonnementen naar beneden kan bijstellen, dan is het in staat om over de gehele linie de beste prijs- en kwaliteitsverhouding aan te bieden. En wat betreft de bandbreedte – en dus beter beeld – heeft Ziggo nog voldoende ruimte op het netwerk over op het aanvoersignaal eveneens onbewerkt aan klanten te leveren. Zelfs in DVB-C. Ziggo kan dus de huidige stappen van KPN goed opvangen. Alleen is de vraag of eigenaar VodafoneZiggo bereid is om prijzen aan te passen en in de beeldkwaliteit van het tv-product te investeren.

  KPNKPN TV+Interactieve TVZiggoVodafoneZiggotvtelevisieinternetabonnementconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP The Hitman's Bodyguard

  The Hitman's Bodyguard
  RTL 7 om 20:25 uur
  Dictator Dukhovich staat terecht voor genocide, maar alle getuigen overlijden voor ze in de rechtbank kunnen verschijnen. Nu is huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) bereid om tegen Dukhovich te getuigen. Bodyguard Michael Bryce (Ryan Reynolds) moet Kincaid zien te beschermen, maar ze kunnen elkaar niet luchten of zien.

  TV-TIP Harry Potter and the Goblet of Fire

  Harry Potter and the Goblet of Fire
  Paramount Network om 20:30 uur
  In deze vierde Harry Potter-film verstoren de volgelingen van Voldemort het grootste tovenaarsfeest van het jaar: het WK zwerkbal. Als Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) en Hermione (Emma Watson) na de vakantie op school komen, blijkt ook daar het nodige aan de hand: Hogwarts organiseert het prestigieuze Toverschool Toernooi.

  Interview

  • *

   Paul de Leeuw

   Niet Klein Te Krijgen

   Voor Niet Klein Te Krijgen volgde Paul de Leeuw vijf ongeneeslijk zieke kinderen. En dat was – en is – voor iedereen even slikken.
   Reacties0 reactie(s)