Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN zet Ziggo met prijs, internet en nu ook televisie onder druk

  KPN doet Ziggo op drie belangrijke punten pijn. In de huidige dynamische markt van vaste diensten is KPN beter in zowel prijs als kwaliteit. Komt Ziggo met een antwoord?
  Jarco Kriek
  3 februari 2023
  comments 3
  KPN zet Ziggo met prijs, internet en nu ook televisie onder druk
  Foto Getty Images

  KPN lijkt de vaste markt nog verder op scherp te gaan zetten. Het telecombedrijf is gestaag bezig met de uitrol van glasvezel. Binnen drie jaar is in tachtig procent van de Nederlandse woningen een toegangspunt tot het glasvezelnetwerk KPN NetwerkNL/Glaspoort aanwezig. Nog dit jaar wordt begonnen met het gefaseerd uitschakelen van het verouderde DSL kopernetwerk. Maar dit is niet genoeg voor het bedrijf met het hoofdkwartier in havenstad Rotterdam. KPN heeft plotseling de prijs van zijn internetabonnementen verlaagd en geeft zijn lineaire tv-aanbod een kwaliteitsimpuls.

   

  Internet

  Glasvezel biedt op dit moment de snelste internetverbinding. Met de huidige 1000/1000 Mb/s verbinding en een snellere ping – dit is de snelheid waarmee een computer of gameconsole met de server en weer terug communiceert – kan het HFC glasvezel-kabelnetwerk van Ziggo niet concurreren. Dit wil overigens niet zeggen dat Ziggo geen goed internet zou bieden. Het Ziggo-netwerk levert een zeer goede internetverbinding, maar niet met de snelheid die KPN en internetaanbieders leveren via de glasvezelnetwerken van KPN NetwerkNL/Glaspoort, Delta Fiber en Open Dutch Fiber.

   

  Prijs

  Ook wat betreft de abonnementsprijs heeft KPN onlangs een onverwachte maar heel belangrijke beweging gemaakt. Het heeft tussentijds de prijzen van internetabonnementen verlaagd. Tevens is het goedkoopste 50/50 Mb/s abonnement uit het aanbod voor nieuwe klanten verwijderd. Het nieuwe instapabonnement 100/100 Mb/s is ondanks de hogere internetsnelheid goedkoper dan het 50/50 Mb/s abonnement was. Wie razendsnel over de digitale snelweg wil racen betaalt bij KPN voor het 1 Gb/s abonnement nu €52,50 per maand. En daarmee is KPN niet alleen sneller dan Ziggo, maar ook nog eens goedkoper (welkomstkortingen niet meegerekend). De vraag is natuurlijk wat beide bedrijven op 1 juli bij de jaarlijkse prijsaanpassing gaan doen. Ziggo kan bijvoorbeeld zijn prijzen dusdanig verlagen dat het dichter in de buurt of zelfs onder prijs van KPN komt.

   

  Televisie

  En nu wil KPN Ziggo ook op het gebied van televisie pijn doen. Ziggo is wat betreft televisie voor velen de beste aanbieder. Dit is begrijpelijk. Ziggo is een kabelbedrijf, en kabelbedrijven hebben als basis televisie. Ziggo is van de landelijke providers de enige die DVB-C ondersteunt. Dit naast het aanbieden van tv- en videocontent via IP (internet). Maar met de aankondiging van KPN dat het binnen enkele maanden – verwacht wordt twee tot drie maanden – het aanvoersignaal van de belangrijkste tv-zenders zonder enige bewerking aan klanten gaat leveren spreek het bedrijf de ambitie uit om ook bij lineaire tv de leiderspositie op zich te nemen.

   

  Ziggo

  Is Ziggo kansloos in de concurrentiestrijd met in dit geval KPN? Natuurlijk niet. Het internet mag dan wel langzamer zijn dan bij KPN, maar nog altijd ruim voldoende voor vrijwel alle consumenten en een groot deel van de zakelijke klanten. En als Ziggo de prijzen van internetabonnementen naar beneden kan bijstellen, dan is het in staat om over de gehele linie de beste prijs- en kwaliteitsverhouding aan te bieden. En wat betreft de bandbreedte – en dus beter beeld – heeft Ziggo nog voldoende ruimte op het netwerk over op het aanvoersignaal eveneens onbewerkt aan klanten te leveren. Zelfs in DVB-C. Ziggo kan dus de huidige stappen van KPN goed opvangen. Alleen is de vraag of eigenaar VodafoneZiggo bereid is om prijzen aan te passen en in de beeldkwaliteit van het tv-product te investeren.

  KPNKPN TV+Interactieve TVZiggoVodafoneZiggotvtelevisieinternetabonnementconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP You, Me and My Ex

  You, Me and My Ex
  TLC om 19:00 uur
  Als mensen vaak over hun ex praten zijn ze vaak nog niet helemaal over hun vorige relatie heen. Dat belet ze echter niet om een nieuwe vriend of vriendin te zoeken! You, Me and My Ex volgt vijf stellen, waarvan één iemand nog intensief contact heeft met zijn of haar ex. Elodie ontdekte tijdens haar prille relatie met De'Andre pas dat hij nog goed bevriend is met zijn ex Rowan, en dat zorgt voor veel stress. Helemaal omdat zijn moeder vurig hoopt dat De'Andre en Rowan weer terug bij elkaar komen.

  TV-TIP Harcore Pawn

  Harcore Pawn
  RTL 7 om 19:30 uur
  De spanning neemt toe in het pandhuis nadat eigenaar Les in elkaar is gezakt. Seth en Ashley proberen de tent samen te runnen, maar ze hebben allebei hele andere ideeën over hoe ze dat aanpakken. Als Les getuige is van het zoveelste conflict bedenkt hij een wedstrijd: degene die zijn werk het beste doet wordt zijn tijdelijke vervanger. Ondanks Les' plan wordt er nog heel wat afgeruzied in het tiende seizoen van Hardcore Pawn.

  Interview