Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN ziet piek dataverbruik tijdens F1 Dutch GP in Zandvoort

  De winnende race van Max Verstappen tijdens de Formule 1 Dutch GP heeft gezorgd voor een piek in het dataverkeer op het mobiele en vaste netwerk van KPN.
  Jarco Kriek
  5 september 2022
  comments 0
  KPN ziet piek dataverbruik tijdens F1 Dutch GP in Zandvoort
  Foto Getty Images

  De Formule 1-race in Zandvoort en de overwinning van Max Verstappen zorgden niet alleen voor uitzinnige vreugde op en rond de baan; ook het netwerk van KPN veerde op. Het hele weekend was tijdens de Formule 1 Dutch GP een duidelijk piekmoment zichtbaar op de vaste en mobiele netwerken van KPN. Dit laat het telecombedrijf een dag na het oranjefeest in Zandvoort weten. Opvallend was ook dat Nederlanders in het buitenland de Dutch GP erg goed bekeken. Het mobiele dataverkeer uit het buitenland – ook wel roaming genoemd - verdubbelde toen de coureurs zondag in Zandvoort in actie kwamen.

   

  Mobiel kijken

  Ook in Nederland zelf werd de race massaal gevolgd via het mobiele netwerk van KPN. Via 4G en 5G verwerkte KPN tussen 15.00 en 17.00 uur zo’n vijftig procent meer dataverkeer in vergelijking met andere zondagen.

   

  Vast netwerk

  De race in Zandvoort was ook duidelijk zichtbaar op het vaste netwerk van KPN. Er werd niet alleen massaal gestreamd via bijvoorbeeld Viaplay" target="_blank">Viaplay, ook was er een forse stroom tv-verkeer aangezien de thuisrace ook live werd uitgezonden bij de publieke omroep. Er stemden ruim 2,1 miljoen mensen af op de tv-uitzending rond de Dutch GP, zo blijkt uit een rapportage van SKO. Dit zijn minder kijkers in vergelijking met vorig jaar, toen Dutch GP nog gratis voor alle Nederlanders via Ziggo Sport te zien was en het aantal kijkers boven de drie miljoen piekte.

   

  Extra capaciteit

  Ook op en rond het circuit in Zandvoort werd er volop gebruik gemaakt van het mobiele netwerk. Voor de ruim 300.000 fans die naar het circuit in de badplaats afreisden had KPN tijdelijk vier extra mobiele zendmasten geplaatst. Hierdoor is er ondanks de drukte extra capaciteit beschikbaar en blijft het mogelijk om tijdens het raceweekend te bellen en te appen en de verrichtingen op de baan te delen met vrienden en familie.

  KPNdataverbruikmobiel4G5GvastglasvezeltvtelevisienetwerkDutch GPZandvoort

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)