Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Lineair kijken bij Ziggo en KPN onder druk: streamingdiensten verbreken datarecord

  Ziggo, KPN, overige providers en lineaire tv-zenders gaan een onstuimige herfst tegemoet. Streamingdiensten nemen het heft in Nederlandse huiskamers volledig over.
  Jarco Kriek
  17 oktober 2022
  comments 3
  Lineair kijken bij Ziggo en KPN onder druk: streamingdiensten verbreken datarecord
  Foto Getty Images

  Onder meer het kijken naar streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+, Prime Video, HBO Max en Viaplay heeft ervoor gezorgd dat dit weekend opnieuw een datarecord bij internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) is gesneuveld. Grote internetaanbieders en techbedrijven hebben via AMS-IX hun netwerken aan elkaar gekoppeld. Hierdoor is het één van de cruciale internetknooppunten in de wereld. AMS-IX verwerkte zondagavond rond 20.00 uur ruim 11,1 Tb/s (Terabit per seconde) aan data. Dit staat gelijk aan het gelijktijdig streamen van 2,2 miljoen 4K-films. Het oude record kwam in januari in de boeken met een dataverbruik van 10,9 Tb/s.

   

  Eigen route

  Wie een internetabonnement bij Ziggo of T-Mobile heeft, maakt niet in alle gevallen gebruik van AMS-IX. Zo gebruikt Ziggo veelal het eigen internetknooppunt van aandeelhouder Liberty Global. T-Mobile testte vorig jaar een omweg via een Duits internetknooppunt van toenmalig eigenaar Deutsche Telekom.

   

  Mediaconsumptie

  Het is al enige tijd merkbaar dat online kijken van tv- en videocontent meer wordt gebruikt. Dit gaat ten koste van het aantal kijkminuten van traditionele lineaire tv die door providers als Ziggo en KPN wordt aangeboden.

  streamingdienstOTTonlinefilmsserieslineairtvtelevisiedataverbruikZiggoVodafoneZiggoKPN

  Reacties

 1. TV-TIP You, Me and My Ex

  You, Me and My Ex
  TLC om 19:00 uur
  Als mensen vaak over hun ex praten zijn ze vaak nog niet helemaal over hun vorige relatie heen. Dat belet ze echter niet om een nieuwe vriend of vriendin te zoeken! You, Me and My Ex volgt vijf stellen, waarvan één iemand nog intensief contact heeft met zijn of haar ex. Elodie ontdekte tijdens haar prille relatie met De'Andre pas dat hij nog goed bevriend is met zijn ex Rowan, en dat zorgt voor veel stress. Helemaal omdat zijn moeder vurig hoopt dat De'Andre en Rowan weer terug bij elkaar komen.

  TV-TIP Harcore Pawn

  Harcore Pawn
  RTL 7 om 19:30 uur
  De spanning neemt toe in het pandhuis nadat eigenaar Les in elkaar is gezakt. Seth en Ashley proberen de tent samen te runnen, maar ze hebben allebei hele andere ideeën over hoe ze dat aanpakken. Als Les getuige is van het zoveelste conflict bedenkt hij een wedstrijd: degene die zijn werk het beste doet wordt zijn tijdelijke vervanger. Ondanks Les' plan wordt er nog heel wat afgeruzied in het tiende seizoen van Hardcore Pawn.

  Interview