Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Lineair kijken bij Ziggo en KPN onder druk: streamingdiensten verbreken datarecord

  Ziggo, KPN, overige providers en lineaire tv-zenders gaan een onstuimige herfst tegemoet. Streamingdiensten nemen het heft in Nederlandse huiskamers volledig over.
  Jarco Kriek
  17 oktober 2022
  comments 3
  Lineair kijken bij Ziggo en KPN onder druk: streamingdiensten verbreken datarecord
  Foto Getty Images

  Onder meer het kijken naar streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+, Prime Video, HBO Max en Viaplay heeft ervoor gezorgd dat dit weekend opnieuw een datarecord bij internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) is gesneuveld. Grote internetaanbieders en techbedrijven hebben via AMS-IX hun netwerken aan elkaar gekoppeld. Hierdoor is het één van de cruciale internetknooppunten in de wereld. AMS-IX verwerkte zondagavond rond 20.00 uur ruim 11,1 Tb/s (Terabit per seconde) aan data. Dit staat gelijk aan het gelijktijdig streamen van 2,2 miljoen 4K-films. Het oude record kwam in januari in de boeken met een dataverbruik van 10,9 Tb/s.

   

  Eigen route

  Wie een internetabonnement bij Ziggo of T-Mobile heeft, maakt niet in alle gevallen gebruik van AMS-IX. Zo gebruikt Ziggo veelal het eigen internetknooppunt van aandeelhouder Liberty Global. T-Mobile testte vorig jaar een omweg via een Duits internetknooppunt van toenmalig eigenaar Deutsche Telekom.

   

  Mediaconsumptie

  Het is al enige tijd merkbaar dat online kijken van tv- en videocontent meer wordt gebruikt. Dit gaat ten koste van het aantal kijkminuten van traditionele lineaire tv die door providers als Ziggo en KPN wordt aangeboden.

  streamingdienstOTTonlinefilmsserieslineairtvtelevisiedataverbruikZiggoVodafoneZiggoKPN

  Reacties

 1. TV-TIP Steenrijk, Straatarm

  Steenrijk, Straatarm
  SBS6 om 20:30 uur
  In Putten, midden in de Gelderse vallei, woont Nicole – dochter van Jan – des Bouvrie samen met haar vriend Arne en hun drie honden in een oude koeienstal uit 1897. De was is slap, het interieur bont en tot de nok toe gevuld met nostalgie en herinneringen. Hoe anders is dat bij oma, dochter en kleindochter Matteeva. Hun dertien-in-het-dozijn-huurwoning is saai en kil en het trio heeft werkelijk geen nagel om aan de kont te krabben. De twee gezinnen ruilen een week lang van huis, budget en leven.

  TV-TIP 100 Dagen in de Vergeten Wijk

  100 Dagen in de Vergeten Wijk
  NPO 3 om 21:11 uur
  Nadat ze eerder al als bijzonder stagiairs door een middelbare school en een psychiatrische kliniek scharrelden, duiken Tim den Besten en Nicolaas Veul dit keer onder in de Haagse wijk Laak. Het is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Om inzicht te krijgen in het leven in deze ‘vergeten wijk’, gaan Tim en Nicolaas er honderd dagen wonen én werken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)