Lokaal DAB+ distributiebeleid bekritiseerd: oproep om niet deel te nemen aan collectief aanbod NLPO
Het is vereniging KCRO – dat de belangen van meerdere kleine commerciële omroepen behartigt – die aan de bel trekt over de wijze waarop NLPO zich opstelt bij het verdelen van subsidie die nodig is om lokale DAB+ distributie mogelijk te maken. NLPO beheert een subsidiepot van ettelijke miljoenen euro die voor publieke lokale omroepen bestemd is. Om aanspraak te maken op de subsidie dienen lokale omroepen gebruik te maken van een door NLPO opgesteld collectief aanbod. Hierbij kunnen lokale omroepen kiezen uit twee zenderexploitanten. Dit zijn Broadcast Partners (BP) en Radio Netwerk Nederland (RNN). Als een lokale omroep kiest voor een andere zenderexploitant dan is het directe gevolg dat het geen deel krijgt uit het door het ministerie van OCW beschikbaar gestelde subsidiegeld.
Bedenkingen
Vooral de uitleg van NLPO dat hun collectief aanbod ‘aantrekkelijk en uniform tarief’ is stuit KRCO tegen de borst. “Het bedrag voor publieke lokale omroepen lijkt uit te komen op € 60 per maand en € 245 ex BTW voor een commerciële lokale/ streek omroep aldus de site van de NLPO. Op veel van de huidige DAB+ multiplexen worden op dit moment lagere bedragen gevraagd voor zowel publieke als commerciële partijen. Aantrekkelijk is in deze dus erg subjectief”, zo laat KRCO in een reactie weten. Om te vervolgen: “Kennelijk meent de NLPO zich rechten te kunnen aanmeten om ongevraagd zaken te kunnen regelen en hierover besluiten te kunnen nemen uit naam van de publieke lokale omroepen maar indirect ook namens de commerciële lokale omroepen. De NLPO is echter geen partij in deze zij is namelijk geen vergunninghouder. De NLPO kan zelfs niet voor/ namens de publieke omroep spreken aangezien de NLPO een stichting is en een stichting heeft immers geen leden! Daarnaast is de NLPO zoals eerder opgemerkt geen vergunninghouder.”
Kapitaalvernietiging
Over de verplichte keuze voor een zenderexploitant om daadwerkelijk subsidie te bemachtigen, is KRCO uiterst kritisch. “De keuze voor een operator wordt omroepen gewoon opgedrongen, indien je niet mee doet aan het NLPO project krijg je als publieke omroep geen subsidie. Subsidie notabene die door het ministerie van OC&W is verstrekt om het voor elke publieke lokale omroep mogelijk te maken uit te gaan zenden op DAB+ laag 6. Dit is gewoon chantage! Het lijkt er zelfs op dat de NLPO probeert eventuele ‘concurrentie’ uit te schakelen dan wel ernstig te vertragen. De NLPO gaat daarnaast volledig voorbij aan het feit dat er de afgelopen jaren al enkele DAB+ multiplexen in de lucht zijn gebracht met daarop zowel publieke als commerciële omroepen waarin flinke bedragen zijn geïnvesteerd. Dit lijkt nu pure kapitaalvernietiging te worden.”
Horen zeggen
KRCO heeft in de wandelgangen gehoord dat NLPO mogelijk een opvallende rol gaat spelen na de subsidieperiode. “Onduidelijk is ook hoe het gaat met de DAB+ apparatuur na de periode van twee jaar als de subsidie op is. Vervalt deze aan de exploitanten RNN en BP of gaat dat naar de NLPO of de publieke lokale/ streek omroepen of krijgen de vergunninghouders (publiek en commercieel de beschikking hierover? We hoorde in de wandelgangen dat na afloop van de NLPO aanbesteding de NLPO eigenaar gaat worden van de DAB+ muxen. Indien dit dus werkelijk aan de hand gaat zijn en de DAB+ zenders/ muxen aan NLPO vervallen, hoe zal de commerciële dan moeten gaan uitzenden, is de NLPO dan ineens exploitant? Een zeer onwenselijke situatie. Daarnaast is er totaal geen inzicht in de mogelijk af te sluiten contracten en de voorwaarden die hierin genoemd worden met betrekking tot bijvoorbeeld restruimte en bindende en ontbindende voorwaarden.”
'Niet akkoord gaan'
KRCO adviseert lokale omroepen om kritisch te kijken naar het collectieve aanbod van NLPO. “De KRCO is van mening dat NLPO zich in het geheel niet mag bemoeien met de uitrol van de exploitatie dan wel plannen van de DAB+ multiplexen in laag 6 en dit over moet laten aan elk samenwerkingsverband en pas dan subsidie moet verstrekken aan elke lokale/ streek omroep zodat er dus geen chantage kan plaatsvinden dan wel een machtsverhouding optreed tussen NLPO en Lokale/ streek omroep en/ of zelfs ten opzichte van de commerciële partijen. De KRCO wil dat de NLPO per direct wordt gemaand te stoppen met deze actie(s) en het initiatief bij de diverse lokale publieke en commerciële omroepen/ vergunninghouders neer te leggen.” Om tot slot tot de volgende aanbeveling te komen: “De KRCO adviseert haar leden maar ook publieke lokale omroepen vooralsnog niet in te zee te gaan met de NLPO en haar plan omdat er nog veel te veel onduidelijkheid is.”