Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Maakt Viaplay met stoppen jaarabonnement weg vrij naar exit in Nederland?

  Het nieuws dat Viaplay per direct is gestopt met de verkoop van jaarabonnementen in Nederland kwam deze week geheel onverwacht in het nieuws.
  Jarco Kriek
  12 september 2023
  comments 5
  Maakt Viaplay met stoppen jaarabonnement weg vrij naar exit in Nederland?
  Foto Getty Images

  Geen jaarabonnementen meer. Vanaf nu is het maandabonnement de basis. Maar Viaplay houdt wel de weg open voor het voeren van (bundel)acties. Wat betekent dit? Als eerste natuurlijk een forse prijsverhoging voor klanten. Zo betaalt een deel van de klanten met een jaarabonnement nu €10,99 per maand. Na afloop van het jaarcontract wordt de nieuwe prijs bijna 50 procent duurder, namelijk €15,99 per maand.

   

  Nexit?

  Maar het stoppen met de verkoop van jaarcontracten kan ook anders uitgelegd worden. Viaplay lijkt af te willen van langdurige verplichtingen aan Nederlandse klanten. En dat voedt op internet de geruchtenstroom. Op diverse sociale media en op forums wordt de onverwachte stap van Viaplay uitgelegd als de eerste openlijke stap om Nederland als streamingsdienst te verlaten. Een 'Nexit' dus. 

   

  Nonsens

  Natuurlijk schaart Viaplay dit zelf onder het kopje nonsensberichten. Maar het is niet vreemd dat deze gedachte rondzoemt op het intenret. De vraag is wat er van de activiteiten van Viaplay overblijft als de uitzendrechten van Formule 1 naar een andere partij – bijvoorbeeld VodafoneZiggo (Ziggo/Ziggo Sport) – overgaan. Die kans is namelijk zeker aanwezig. Nog dit jaar moet duidelijk worden of Viaplay na 2025 zijn abonnees Formule 1 kan blijven aanbieden. Als Viaplay de biedingsstrijd verliest, dan is het zeker dat het nog tot en met november 2024 Formule 1 met de huidige uitzendrechtenovereenkomst kan blijven uitzenden. De ‘doemdenkers’ die het besluit van Viaplay zien als voorsorteren op een Nexit baseren zich dan ook op een scenario waarin Viaplay de rechtenstrijd voor nog eens drie jaar Formule 1 verliest. Dit is natuurlijk allerminst zeker. Maar de huidige financiële situatie van de Zweedse eigenaar Viaplay Group maakt het verlengen van de huidige uitzendrechtenovereenkomst voor Formule 1 wel lastiger.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstFormule 1uitzendrechten

  Reacties