Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Maximum aan omroepen’

  De Raad voor Cultuur is hard: met de huidige geldende regels voor ‘Hilversum’ wordt het omroepbestel onbestuurbaar en een ratjetoe van omroepen.
  Gijsbert de Fokkert
  14 april 2022
  comments 0
  ‘Maximum aan omroepen’
  Getty Images

  Gunay Uslu, Staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft vandaag een reflectie van De Raad voor Cultuur gekregen die er niet om liegt: het onderscheidend aanbod van de publieke omroepen is ver te zoeken. Daarnaast verdwijnen er onder de huidige regels geen omroepen, maar komen er wel heel makkelijk nieuwe bij.

   

  Geen criteria

  Het bureau Andersson Elffers Felix deed vorig jaar in opdracht van Arie Slob, toentertijd minister voor Basis en Voortgezet Onderwijs en Media, onderzoek naar legitimatiecriteria voor omroepen die aanvullend kunnen zijn op de ledeneis. Dit omdat Zwart en Ongehoord Nederland tot het omroepbestel werden toegelaten omdat ze het vereiste aantal van vijftigduizend leden hadden maar niet per se aan specifieke, onderscheidende criteria hoefden te voldoen. De Raad voor Cultuur werd gevraagd (de uitkomsten van) het onderzoek te reflecteren. Dat bleek niet tegen dovemansoren gezegd.

   

  Strenger

  De Raad adviseert om een maximum te stellen aan het aantal omroepen in Nederland. Dit om het omroepbestel bestuurbaar te houden. De NPO dan wel strenger toezien op de pluriformiteit van het aanbod. Dit omdat de grotere omroepen zich tegenwoordig meer op een algemeen publiek en minder op een specifieke doelgroep lijken te richten.

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP Bean

  Bean
  SBS 9 om 22:15 uur
  De sullige Mr. Bean werkt als bewaker in de Royal National Gallery. Zijn bazen willen hem ontslaan, omdat hij altijd slaapt.

  TV-TIP De Roze Supporters

  De Roze Supporters
  NPO 3 om 22:17 uur
  Homoseksualiteit en voetbal, dat blijft een ingewikkelde combinatie. Toch lijkt er langzaam iets te veranderen, mede door de inzet van LHBTIQ+ supporters zelf.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)