Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Maximum aan omroepen’

  De Raad voor Cultuur is hard: met de huidige geldende regels voor ‘Hilversum’ wordt het omroepbestel onbestuurbaar en een ratjetoe van omroepen.
  Gijsbert de Fokkert
  14 april 2022
  comments 0
  ‘Maximum aan omroepen’
  Getty Images

  Gunay Uslu, Staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft vandaag een reflectie van De Raad voor Cultuur gekregen die er niet om liegt: het onderscheidend aanbod van de publieke omroepen is ver te zoeken. Daarnaast verdwijnen er onder de huidige regels geen omroepen, maar komen er wel heel makkelijk nieuwe bij.

   

  Geen criteria

  Het bureau Andersson Elffers Felix deed vorig jaar in opdracht van Arie Slob, toentertijd minister voor Basis en Voortgezet Onderwijs en Media, onderzoek naar legitimatiecriteria voor omroepen die aanvullend kunnen zijn op de ledeneis. Dit omdat Zwart en Ongehoord Nederland tot het omroepbestel werden toegelaten omdat ze het vereiste aantal van vijftigduizend leden hadden maar niet per se aan specifieke, onderscheidende criteria hoefden te voldoen. De Raad voor Cultuur werd gevraagd (de uitkomsten van) het onderzoek te reflecteren. Dat bleek niet tegen dovemansoren gezegd.

   

  Strenger

  De Raad adviseert om een maximum te stellen aan het aantal omroepen in Nederland. Dit om het omroepbestel bestuurbaar te houden. De NPO dan wel strenger toezien op de pluriformiteit van het aanbod. Dit omdat de grotere omroepen zich tegenwoordig meer op een algemeen publiek en minder op een specifieke doelgroep lijken te richten.

 1. TV-TIP Sweet Home Alabama

  Sweet Home Alabama
  RTL 8 om 20:25 uur
  Modeontwerpster Melanie (Reese Witherspoon) staat op het punt te gaan trouwen met Andrew (Patrick Dempsey), de zoon van de burgemeester van New York. Alleen is ze nog getrouwd met Jake (Josh Lucas), haar jeugdliefde uit Alabama. Omdat hij weigert de scheidingspapieren te ondertekenen, gaat Melanie naar Alabama om de scheiding te regelen.

  TV-TIP Tomb Raider

  Tomb Raider
  RTL 7 om 20:25 uur
  Jaren geleden verdween haar vader, een excentrieke avonturier, spoorloos. Nu besluit de Londense fietskoerier Lara Croft (Alicia Vikander) hem te gaan zoeken. Ze begint haar zoektocht op zijn laatst bekende bestemming: een eiland voor de kust van Japan. Dat is het begin van een avontuur vol gevaren.

  Interview