Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Maximum aan omroepen’

  De Raad voor Cultuur is hard: met de huidige geldende regels voor ‘Hilversum’ wordt het omroepbestel onbestuurbaar en een ratjetoe van omroepen.
  Gijsbert de Fokkert
  14 april 2022
  comments 0
  ‘Maximum aan omroepen’
  Getty Images

  Gunay Uslu, Staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft vandaag een reflectie van De Raad voor Cultuur gekregen die er niet om liegt: het onderscheidend aanbod van de publieke omroepen is ver te zoeken. Daarnaast verdwijnen er onder de huidige regels geen omroepen, maar komen er wel heel makkelijk nieuwe bij.

   

  Geen criteria

  Het bureau Andersson Elffers Felix deed vorig jaar in opdracht van Arie Slob, toentertijd minister voor Basis en Voortgezet Onderwijs en Media, onderzoek naar legitimatiecriteria voor omroepen die aanvullend kunnen zijn op de ledeneis. Dit omdat Zwart en Ongehoord Nederland tot het omroepbestel werden toegelaten omdat ze het vereiste aantal van vijftigduizend leden hadden maar niet per se aan specifieke, onderscheidende criteria hoefden te voldoen. De Raad voor Cultuur werd gevraagd (de uitkomsten van) het onderzoek te reflecteren. Dat bleek niet tegen dovemansoren gezegd.

   

  Strenger

  De Raad adviseert om een maximum te stellen aan het aantal omroepen in Nederland. Dit om het omroepbestel bestuurbaar te houden. De NPO dan wel strenger toezien op de pluriformiteit van het aanbod. Dit omdat de grotere omroepen zich tegenwoordig meer op een algemeen publiek en minder op een specifieke doelgroep lijken te richten.

 1. TV-TIP De Bodyguard

  De Bodyguard
  NPO 3 om 20:25 uur
  De cursus Brandveiligheid is koud afgerond of er staat al een huis in lichterlaaie. En niet zomaar een huis, maar een huis met een vip. Terwijl het kandidatenveld twijfelt over wat te doen – blussen of ­evacueren – wordt het voor een van hen te heet onder de ­voeten, wat een keiharde exit ­betekent. Voor het over­gebleven zestal staat direct een nieuwe opdracht op stapel: begeleid een bekende influencer naar een interviewlocatie. Maar wat als er opeens een nijdige man opduikt?

  TV-TIP Parker

  Parker
  Veronica om 20:30 uur
  Parker is een beroepscrimineel met een ongebruikelijke gedragscode: hij steelt niet van de armen en zal onschuldige mensen nooit iets aandoen. Tijdens zijn nieuwste klus wordt hij neergeschoten door zijn medeovervallers als hij weigert aan een ander plan mee te werken. Ze laten hem voor dood achter, maar hij overleeft het en weet zijn ex-teamgenoten op te sporen in het rijke Palm Beach. De bende is daar bezig met het plannen van hun grootste overval ooit. Vermomd als een vermogende Texaan en met hulp van de beeldschone makelaar Leslie zint Parker op wraak.

  Interview