Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Maximum aan omroepen’

  De Raad voor Cultuur is hard: met de huidige geldende regels voor ‘Hilversum’ wordt het omroepbestel onbestuurbaar en een ratjetoe van omroepen.
  Gijsbert de Fokkert
  14 april 2022
  comments 0
  ‘Maximum aan omroepen’
  Getty Images

  Gunay Uslu, Staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft vandaag een reflectie van De Raad voor Cultuur gekregen die er niet om liegt: het onderscheidend aanbod van de publieke omroepen is ver te zoeken. Daarnaast verdwijnen er onder de huidige regels geen omroepen, maar komen er wel heel makkelijk nieuwe bij.

   

  Geen criteria

  Het bureau Andersson Elffers Felix deed vorig jaar in opdracht van Arie Slob, toentertijd minister voor Basis en Voortgezet Onderwijs en Media, onderzoek naar legitimatiecriteria voor omroepen die aanvullend kunnen zijn op de ledeneis. Dit omdat Zwart en Ongehoord Nederland tot het omroepbestel werden toegelaten omdat ze het vereiste aantal van vijftigduizend leden hadden maar niet per se aan specifieke, onderscheidende criteria hoefden te voldoen. De Raad voor Cultuur werd gevraagd (de uitkomsten van) het onderzoek te reflecteren. Dat bleek niet tegen dovemansoren gezegd.

   

  Strenger

  De Raad adviseert om een maximum te stellen aan het aantal omroepen in Nederland. Dit om het omroepbestel bestuurbaar te houden. De NPO dan wel strenger toezien op de pluriformiteit van het aanbod. Dit omdat de grotere omroepen zich tegenwoordig meer op een algemeen publiek en minder op een specifieke doelgroep lijken te richten.

 1. TV-TIP WK Veldrijden

  WK Veldrijden
  NPO 1 om 15:03 uur
  Hoewel Marianne Vos zich vorig jaar voor de zevende keer de regenboog­trui infietste, is niet de kannibaal uit ’s-Hertogenbosch, maar Fem van Empel de favoriet voor de wereldtitel. Het talent uit Den Dungen reeg de wereldbekerzeges afgelopen tijd aan elkaar, maar kwam tijdens het NK vorig maand verrassend adem tekort. De nationale titel ging naar Puck Pieterse, die in Hoogerheide niet alleen haar Nederlandse concurrentie, maar ook het internationale veld eruit wil peddelen.

  TV-TIP Serengeti

  Serengeti
  NPO 1 om 19:05 uur
  Het leven op de eindeloze grasvlaktes van de Serengeti leek even rustig voort te kabbelen, maar oplaaiende vetes blijken nooit ver weg. Terwijl Tamu, een pasgeboren gazellekalfje, zijn eerste wiebelige stappen zet, wordt hij beloerd door de hongerige jakhalzen Shavu en Shaba. Maar ook zij hebben hun problemen. Hun pups zijn het huis uitgetreiterd door een legertje agressieve mieren en zijn nu onvindbaar. Weten pa en moe hun kroost op te sporen?

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)