Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Meer concurrentie: het gaat slecht met Netflix

  De grootste wereldwijde streamingdienst Netflix lijdt het hardst onder de toenemende concurrentie. Een nieuwe ontslagronde is het gevolg.
  Jarco Kriek
  24 juni 2022
  comments 0
  Meer concurrentie: het gaat slecht met Netflix
  Foto Getty Images

  Netflix is nog met grote voorsprong de leider in de streamingmarkt, maar verliest wel steeds meer marktaandeel. Dit komt door de lancering van nieuwe streamingdiensten die eigendom zijn van film- en mediabedrijven. Vroeger kon Netflix bij hen de uitzendrechten van films en series kopen, maar deze mediabedrijven houden de uitzendrechten nu exclusief voor hun eigen streamingdiensten.

   

  Duurdere content

  Content waarvan de uitzendrechten nog wel te koop zijn, wordt hierdoor duurder. Netflix moet dus dieper in de buidel tasten, maar is om zijn aanbod te kunnen verversen ook veroordeeld tot de aanschaf van films en series van mindere kwaliteit. Om onderscheidend te zijn moet Netflix meer eigen, exclusieve content maken. Hiervoor moet de streamingdienst geld lenen, en nu de rente omhoog gaat is dat een steeds grotere kostenpost. Daarnaast verliest Netflix op dit moment klanten, wat zorgt voor inkomstenverlies. Dit kan weer worden ondervangen met prijsverhogingen, maar vergeleken met Disney+, Amazon Prime Video, HBO Max en in mindere mate Viaplay is Netflix op dit moment al een (te) dure streamingdienst.

   

  Ontslagen

  Mede hierdoor heeft Netflix om kosten te besparen een nieuwe ontslagronde aangekondigd. Eerder ontsloeg Netflix al 150 personeelsleden in Amerika. Het bedrijf kondigt nu een tweede ontslagronde aan waarbij 350 werknemers – drie procent van het huidige personeelsbestand – hun baan verliezen. Dit keer vallen er ook ontslagen in Europa , en mogelijk ook op het kantoor in Amsterdam.

  NetflixOTTonlinestreamingdienstfilmsseriesconcurrentieconcurrentiestrijdcontentontslagen

  Reacties

 1. TV-TIP Joanna Lumley's Specerijenroute

  Joanna Lumley's Specerijenroute
  NPO 2 om 18:30 uur
  Absolutely Fabulous-ster Joanna Lumley werd geboren in India, en is gefascineerd door verre streken en exotische keukens. Ze reist naar landen die barsten van de specerijen en kruiden, zoals Indonesië, India en Zanzibar. Ze geniet van het natuurschoon en de schitterende kleuren, maar staat ook stil bij de bloederige onderdrukking van de bevolking in de voormalige kolonies. In de eerste aflevering is Indonesië aan de beurt. Joanna bezoekt o.a. Banda, Jakarta en de Molukken, waar ze meer leert over de geschiedenis van nootmuskaat.

  TV-TIP Help, Mijn Man is Klusser!

  Help, Mijn Man is Klusser!
  RTL 5 om 19:00 uur
  De komende weken geniet je van seizoen 15 van het verbouwprogramma Help, Mijn Man is Klusser!. Een bijzondere reeks, want de meeste deelnemers zijn maar wat blij met de hulp van John Williams en zijn team. In de eerste aflevering dreigt Petra haar man te verlaten als hij de hulp van John niet accepteert, maar Joop blijkt de redelijkheid zelve te zijn. Later in het seizoen is het zelfs de man zélf die een beroep doet op John. Natuurlijk zijn er óók weer mokkende kandidaten die het klusteam het liefst weg zouden sturen.

  Interview