Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Meer concurrentie: het gaat slecht met Netflix

  De grootste wereldwijde streamingdienst Netflix lijdt het hardst onder de toenemende concurrentie. Een nieuwe ontslagronde is het gevolg.
  Jarco Kriek
  24 juni 2022
  comments 0
  Meer concurrentie: het gaat slecht met Netflix
  Foto Getty Images

  Netflix is nog met grote voorsprong de leider in de streamingmarkt, maar verliest wel steeds meer marktaandeel. Dit komt door de lancering van nieuwe streamingdiensten die eigendom zijn van film- en mediabedrijven. Vroeger kon Netflix bij hen de uitzendrechten van films en series kopen, maar deze mediabedrijven houden de uitzendrechten nu exclusief voor hun eigen streamingdiensten.

   

  Duurdere content

  Content waarvan de uitzendrechten nog wel te koop zijn, wordt hierdoor duurder. Netflix moet dus dieper in de buidel tasten, maar is om zijn aanbod te kunnen verversen ook veroordeeld tot de aanschaf van films en series van mindere kwaliteit. Om onderscheidend te zijn moet Netflix meer eigen, exclusieve content maken. Hiervoor moet de streamingdienst geld lenen, en nu de rente omhoog gaat is dat een steeds grotere kostenpost. Daarnaast verliest Netflix op dit moment klanten, wat zorgt voor inkomstenverlies. Dit kan weer worden ondervangen met prijsverhogingen, maar vergeleken met Disney+, Amazon Prime Video, HBO Max en in mindere mate Viaplay is Netflix op dit moment al een (te) dure streamingdienst.

   

  Ontslagen

  Mede hierdoor heeft Netflix om kosten te besparen een nieuwe ontslagronde aangekondigd. Eerder ontsloeg Netflix al 150 personeelsleden in Amerika. Het bedrijf kondigt nu een tweede ontslagronde aan waarbij 350 werknemers – drie procent van het huidige personeelsbestand – hun baan verliezen. Dit keer vallen er ook ontslagen in Europa , en mogelijk ook op het kantoor in Amsterdam.

  NetflixOTTonlinestreamingdienstfilmsseriesconcurrentieconcurrentiestrijdcontentontslagen

  Reacties

 1. TV-TIP Boerderij van Dorst

  Boerderij van Dorst
  NPO 3 om 20:19 uur
  Maxim Hartman en Hanneke Groenteman komen helpen op de boerderij. Ze gaan flink aan het werk zodat het land klaar is voor de zomer.

  TV-TIP Floortje naar het einde van de wereld

  Floortje naar het einde van de wereld
  NPO 1 om 20:23 uur
  Floortje Dessing vaart een paar dagen mee op het vlot van de Oostenrijkse televisie-editor Jojo en zijn vriendin Norah in het Zweedse Dalsland.

  Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)