Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Steeds meer radiozenders omarmen de jaren 80 - en soms ook vinyl

  Nederland vergrijst, en daardoor veranderen steeds meer radiozenders hun uitzendformat. Ze leggen de focus meer op de muziek uit de jaren 80.
  Jarco Kriek
  17 mei 2022
  comments 2
  Steeds meer radiozenders omarmen de jaren 80 - en soms ook vinyl
  Foto Getty Images

  Het recentste voorbeeld van een radiozender die zijn format heeft gewijzigd is de commerciële regionale omroep Simone FM. Deze radiozender is in het noordoosten van Nederland in de ether via FM en DAB+ te beluisteren. Ook is de zender online in de hele wereld te beluisteren. Sinds kort is op Simone FM een mix van muziek uit de jaren 70 en 80 te horen, waarbij de muzikale deuntjes uit de eighties de overhand hebben. In gepresenteerde programma’s wordt op Simone FM vaak muziek gedraaid vanaf vinyl.

   

  DAB+

  Binnen de onlangs in de lucht gekomen DAB+ mux voor landelijke commerciële omroepen zijn eveneens diverse zenders te vinden die zich geheel of gedeeltelijk op muziek uit de jaren 80 richten. Het gaat hierbij onder meer om zenders van Talpa Radio (Radio 10 en Veronica), Qmusic (Joe) en KINK. Deze mux is te ontvangen op kanaal 9A en is in vrijwel heel Nederland buitenshuis te ontvangen.

   

  Online

  De meeste radiozenders waar hoofdzakelijk muziek uit de jaren 80 wordt uitgezonden zijn online beschikbaar. De zenders zijn te beluisteren via hun website, maar ook bijvoorbeeld via de app radioNED op tablet, smartphone of online mediaspeler geluisterd worden. Een andere optie is luisteren via een radio die geschikt is voor weergave van internetzenders, zoals de Teufel radio 3sixty die we onlangs onder de loep namen

   

  Voorbeelden

  Enkele voorbeelden zijn Radio 078 (www.radio078.fm), Keizerstad (www.keizerstad.nl) en Radio Eemland (www.studioeemland.nl). Op Keizerstad is 24 uur per dag een non-stop muziekmix te horen die voor een groot deel bestaat uit hits uit de jaren 80. Radio 078 laat doordeweeks non-stop muziek horen. In het weekend zijn gepresenteerde programma’s te beluisteren, gemaakt door dj’s uit de regio Dordrecht die voorheen op radiopiraten te horen waren. Radio 078 gebruikt de slogan ‘minimaal 80 procent hits uit de jaren 80’. Dit betekent dat minimaal vier van de vijf platen die te horen zijn uit deze periode komen. Radio Eemland is overal via het internet te beluisteren, maar in midden-Nederland ook via DAB+. De voormalig radiopiraat uit Amersfoort zendt zeven dagen per week overdag uit, met in een deel van de avond gepresenteerde programma’s en in de overige uren non-stop muziek. Ook hier ligt de focus op muziek uit de jaren 80.

  radioetherFMDAB+online

  Reacties

 1. TV-TIP MasterChef Australië: Dessert Masters

  MasterChef Australië: Dessert Masters
  Net5 om 19:30 uur
  De bejubelde Australische MasterChef-franchise wordt uitgebreid met een nieuwe gang. Onder leiding van Melissa Leong en Amaury Guichon kruisen in Dessert Masters tien bekende en minder bekende patissiers de gardes om het beste dessert uit hun bakblik te toveren. Onder hen Reynold Poernomo, de toetjeskoning die het in het zevende seizoen van MasterChef nog tot de vierde plek wist te schoppen. Inmiddels is hij de trotse eigenaar van dessertbar KOI in Sydney.

  TV-TIP Voetbal: Nations League (v): Nederland - België

  Voetbal: Nations League (v): Nederland - België
  NPO 3 om 20:23 uur
  In een groep met regerend Europees kampioen en verliezend WK-finalist Engeland wisten de Nederlandse dames bij de start van de eerste Nations League voor vrouwen al dat ze zich geen enkele misstap konden veroor­loven. Alleen de winnaar van de groep houdt immers kans op een ticket voor de Spelen. Toch ging het al in de eerste wedstrijd tegen België mis. Maar Oranje rechtte haar rug, en schopte het na vier wedstrijden tot de virtuele groepswinst. De laatste horde: die dekselse Red Flames.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)