Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Minder beeldstoring Viaplay met glasvezel is onzin

  Nog steeds ervaart een deel van de abonnees van streamingdienst Viaplay – vooral bij Formule 1 – last van beeldstoringen. Hier en daar wordt beweerd dat gebruik van glasvezel dit verhelpt.
  Jarco Kriek
  23 oktober 2023
  comments 7
  Minder beeldstoring Viaplay met glasvezel is onzin
  Foto Getty Images

  Het is natuurlijk op zijn zachtst gezegd niet prettig als je naar een Formule 1-uitzending zit te kijken en het beeld hapert of helemaal stopt. Ruim anderhalf jaar na de start van Viaplay gebeurt dit bij een klein deel van de een miljoen abonnees (volgens Viaplay) nog steeds. Over de reden van de beeldstoringen wordt veel gespeculeerd.

   

  Glasvezel

  Een veel gehoorde en gelezen opmerking is dat met internet via providers als KPN, Odido, Delta en Caiway via de glasvezelnetwerken van NetwerkNL, Glaspoort, Delta Fiber (DFN) en Open Dutch Fiber (ODF) het aantal beeldstoringen minder is. Daarbij wordt een link gelegd met het symmetrische gigabit 1000/1000Mbps-abonnement. Dit zou volgens de voorstanders van glasvezelinternet beter zijn dan internet via het kabelnetwerk van Ziggo of internet via een DSL-verbinding. In de praktijk blijkt van deze bewering echter niets waar te zijn.

   

  Voldoende bandbreedte

  Zelfs met het goedkoopste Ziggo internetabonnement is meer dan voldoende bandbreedte beschikbaar om Viaplay zonder beeldstoringen te kijken. Zeker omdat Viaplay de streams in niet al te hoge bandbreedte en niet in 4K Ultra HD levert. Een vergelijking kan worden gemaakt met streamingdienst F1 TV Pro, dat eveneens Formule 1 live aan abonnees levert. F1 TV Pro biedt de streams met iets meer bandbreedte en met een andere videocodec. Het beeld is hierdoor beter. En ondanks dat er iets meer bandbreedte wordt gebruikt, zijn de klachten en beeldstoringen bij zowel glasvezelproviders als Ziggo minimaal. De situatie bij DSL kan anders zijn. De afstand van wijkkast naar huisaansluiting speelt hier een belangrijke rol bij de daadwerkelijk geleverde bandbreedte. Als de aansluiting dus verder van de wijkkast ligt, kan de snelheid te laag worden om goed naar streamingdiensten als Viaplay te kunnen kijken.

   

  Apparatuur

  Het probleem met de beeldstoringen bij Viaplay moet in meerdere oorzaken gezocht worden. Duidelijk is wel dat het achterliggende netwerk van Viaplay minder robuust is dan dat eigenaar Viaplay Group zelf beweert. Ook wordt – in Jip en Janneke-taal – te weinig bandbreedte bij internetknooppunten ingekocht. Hierdoor liggen beeldstoringen bij live evenementen waarbij veel abonnees gelijktijdig van de dienst gebruikmaken – zoals Formule 1 – op de loer. Maar ook de apparatuur waarmee de abonnee kijkt, speelt een rol bij beeldstoringen. Met duurdere online mediaspelers zoals de Nvidia Shield en Apple TV zijn minder klachten waar te nemen. Viaplay zou de apps voor diverse platformen nog in technische zin kunnen verbeteren.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienststoringFormule 1glasvezel

  Reacties

 1. TV-TIP Downey's Dream Cars

  Downey's Dream Cars
  discovery om 17:30 uur
  Robert Downey Jr. werd een van de grootste filmsterren van de 21ste eeuw, door de rol van Tony Stark in de Marvel-films. In deze reeks documentaires hangt Robert écht de uitvinder uit. De acteur heeft een grote verzameling auto’s; de tijd is rijp om ze om te bouwen naar elektrische voertuigen. Downey trapt af met een Chevrolet K10 pick-uptruck die nú nog 1 op 6 rijdt. Verder op de planning staan een Corvette Stingray én het up-to-date brengen van een klassieke Volkswagen T1-bus.

  TV-TIP Assassin's Creed

  Assassin's Creed
  RTL 7 om 20:25 uur
  Callum (Michael Fassbender) wordt wegens moord ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt nooit voltrokken: het bedrijf Abstergo laat Callum via een geavanceerde techniek in de huid van zijn vijftiende-eeuwse voorvader Aguilar kruipen. Als Aguilar moet hij de Tempeliers uitschakelen.

  Interview