Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Minder regionale commerciële zenders in FM en DAB+ in de ether

  Als het aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ligt, neemt het aantal vergunninghouders van regionale commerciële kavels fors af.
  Jarco Kriek
  20 mei 2024
  comments 1
  Minder regionale commerciële zenders in FM en DAB+ in de ether
  Foto Getty Images

  Uit het voorlopige voorstel voor vergunningen voor regionale commerciële radio blijkt dat het ministerie van EZK de bezem drastisch door het vergunningstelsel wil halen. Op dit moment is het beschikbare FM-frequentiespectrum nog in 54 kavels verdeeld. Als het aan EZK ligt, wordt dit aantal gehalveerd. Hierdoor wordt het bereik van de zenders van vergunninghouders groter. De wijziging is het gevolg van bedenkingen van EZK op basis van extern onderzoek of deze vergunningen wel rendabel te exploiteren zijn.

   

  DAB+

  Voor de luisteraar betekent de aangekondigde wijziging tevens dat het aanbod in de ether verschraalt. Dit mede omdat aan de FM-uitzendfrequentie ook DAB+ bandbreedte is gekoppeld. Bij de herindeling van FM-kavels maakt EZK bij het huidige plan voor vergunningsuitgifte dan ook de indeling van het DAB+ leidend. Nederland is verdeeld in zeven DAB+ regio’s voor niet-landelijke radiozenders. Onder deze noemer worden regionale commerciële omroepen door EZK geschaard.

   

  Semi-landelijk

  Het nieuwe voorstel is vooral goed nieuws voor regionale commerciële radiozenders die via meerdere uitzendvergunningen in een groot deel van het land te ontvangen willen zijn. Op dit moment zijn onder meer RadioNL en Tukker FM via meerdere regionale uitzendvergunningen in grote delen van het land te ontvangen. Nadelig is het voorstel voor kleine commerciële omroepen als Eemland Radio, Radio Experience, Koekstad en Suc6, die op dit moment gebruik maken van regionale uitzendvergunningen met een kleiner bereik die door grotere regionale omroepen eerder werden afgestoten. Voor deze radiozenders komt het legale etheravontuur via FM volgend jaar dus vrijwel zeker ten einde.

   

  Veiling

  EZK begint binnenkort een consultatie over de plannen. De nieuwe uitzendvergunningen moeten op 1 september 2025 van kracht worden. De vergunningen worden via een veiling aangeboden. Omdat door de grotere kavels minder FM-vergunningen worden verkocht, blijft er – vanwege de koppeling – DAB+ bandbreedte op regionale kavels voor 44 zenders over. Ook deze bandbreedte wordt door EZK via een veiling aan radiozenders aangeboden. De nieuwe vergunningen hebben een loopduur van tien jaar.

  Rijksinspectie Digitale InfrastructuurRDIEZKvergunninguitzendvetgunningFMDAB+

  Reacties