Mogelijk vertraging bij DVB-T2 uitrol KPN Digitenne
De eerste provincies in Nederland – Groningen en Drenthe – zijn op 2 oktober overgegaan van DVB-T naar DVB-T2 in combinatie met de compressietechniek HEVC (H.265). Op het eerste gezicht is bij deze omschakeling weinig tot niets verkeerd gegaan. Uit uitspraken van KPN-medewerkers op het eigen gebruikersforum blijkt dat KPN nog een slag om de arm houdt wat betreft de einddatum van de gefaseerde uitrol van Digitenne 2.0. Werd eerder gesproken over eind april 2019 als richtdatum voor de afronding van de overstap van Digitenne naar DVB-T2/HEVC, wordt nu de mogelijkheid opengehouden dat de omschakeling pas in de zomer van 2019 is afgerond.
Uitzendvergunning
Het streven blijft om in april de uitrol afgerond te hebben, maar als er in het verdere verloop van de omschakeling problemen ontstaan, kan het moment dat DVB-T in heel Nederland als uitzendnorm verleden tijd is tot enkele maanden vertraging oplopen. KPN heeft volgens de voorwaarden behorende bij de uitzendvergunning overigens tot 2020 de tijd om de omschakeling naar DVB-T2 af te ronden.
Full HD
In gebieden waar Digitenne is omgeschakeld naar DVB-T2/HEVC kan in Full HD 1080P beeldresolutie naar het zenderaanbod van Digitenne gekeken worden. Digitenne is hiermee de eerste tv-aanbieders in Nederland die het complete zenderaanbod in Full HD aan abonnees levert. Na de omschakeling is ook het ongecodeerde zenderaanbod van NPO en RPO in Full HD 1080P te ontvangen en bekijken. Bij de meeste zenders waardeert KPN het 1080i aanvoersignaal naar 1080P met een verversingsnelheid van beeld van 50 frames per seconde op. Dit levert een veel betere beeldkwaliteit op dan het oude Digitenne met DVB-T in SD-kwaliteit. In vergelijking met andere aanbieders die in Groningen en Drenthe beschikbaar zijn – waaronder Ziggo, Canal Digitaal, T-Mobile, Joyne maar ook KPN Interactieve TV – valt de beeldkwaliteit van Digitenne in DVB-T2/HEVC toch enigszins tegen.