Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Na Viaplay, Ziggo, Canal+ en Videoland: ‘ESPN mengt zich in rechtenstrijd Formule 1’

  Formule 1-rechtenhouder FOM lacht in zijn vuistje nu steeds meer zenders en streamingdiensten interesse hebben in de Nederlandse uitzendrechten. We zetten alle geïnteresseerden op een rijtje.
  Jarco Kriek
  10 februari 2024
  comments 9
  Na Viaplay, Ziggo, Canal+ en Videoland: ‘ESPN mengt zich in rechtenstrijd Formule 1’

  Het is al enige tijd bekend dat de huidige Nederlandse rechtenhouder Viaplay er alles aan wil doen om de Formule 1-rechten in bezit te houden. Zonder Formule 1 gaat deze streamingdienst honderdduizenden abonnees verliezen. Desondanks denkt de nieuwe CEO van Viaplay Nederland Roger Lodewick dat de streamingdienst in ons land alsnog een bestaan heeft zonder Formule 1 als stabiel fundament van het abonneebestand. Viaplay moet in dat geval de broek proberen op te houden met voetbal (Premier League en Bundesliga), PDC Darts, Nederlands hockey en enkele andere kleinere sporten zoals snooker. Dit naast een entertainmentaanbod bestaande uit films, series en documentaires, waaronder diverse exclusieve titels over Formule 1-coureur Max Verstappen.

   

  VodafoneZiggo

  Viaplay wordt gezien als belangrijkste kandidaat om de uitzendrechten na 2024 te verwerven. Op de voet gevolgd door VodafoneZiggo. Dit Nederlandse mediabedrijf wil de uitzendrechten vooral kopen om de concurrentiepositie van Ziggo te versterken. Ziggo kampt met een structureel teruglopend aantal abonnees. De concurrentie van KPN, Odido en Delta, die diensten via glasvezel leveren, is zodanig groot dat VodafoneZiggo een andere weg is ingeslagen waarin content belangrijk is. Met sport zonder meerkosten via digitaal basiskanaal Ziggo Sport probeert VodafoneZiggo het enigszins ontspoorde Ziggo weer op de rails te krijgen. Content zoals golf, diverse racesporten waaronder MotoGP, Europese landencompetities en vanaf komend seizoen de exclusieve rechten van de UEFA voetbalcompetities Champions League, Europa League en Conference League is de basis al gelegd. Maar Ziggo kan zich pas echt uit het abonneeverval trekken als Formule 1 weer terug in het contentpakket wordt gehaald. Met Formule 1 zonder meerkosten voor alle klanten kan de concurrentie met glasvezelproviders worden aangegaan. Abonnees van glasvezelproviders moeten namelijk op dit moment rond de 15 euro per maand extra betalen om deze content via het aanvullende abonnement Ziggo Sport Totaal te bekijken. Met Formule 1 als hoofdgerecht op de sportmenukaart kan VodafoneZiggo de abonnementsprijs van Ziggo Sport Totaal verhogen.

   

  Dark horses

  Eerder werd gedacht dat Viaplay en VodafoneZiggo concurrentie zouden krijgen van slechts één zogenaamde dark horse; een betaalzender of streamingdienst die zich tot nu toe aan de zijlijn stond bij het aanbieden van Formule 1 in Nederland. Maar het blijken – tot grote vreugde van FOM – er plots drie te zijn. Van Canal+ was al enige weken bekend dat dit Franse mediabedrijf – ook voor bijna 30 procent eigenaar van Viaplay – interesse had om zelfstandig de rechten van Formule 1 te willen kopen. Dit om de op 1 december in Nederland begonnen streamingdienst Canal+ beter in de markt te zetten. Aan dit rijtje werden gisteren RTL Nederland als eigenaar van streamingdienst Viaplay en betaalzender ESPN toegevoegd. Sportmarketeer Chris Woerts maakte in het SBS 6-programma Vandaag Inside de interesse van ESPN wereldkundig. Woerts was namens Talpa aanwezig bij de bijeenkomst waar de voorwaarden voor de komende biedingsstrijd voor de Nederlandse uitzendrechten van Formule 1 kenbaar werden gemaakt. Talpa hakte overigens al snel zelf de knop door en trok zich terug uit de biedingsstrijd omdat een gezond terugverdienmodel voor hen niet mogelijk is.

   

  ESPN

  De interesse van ESPN – lees eigenaar Eredivisie Media & Marketing waarvan Disney grootaandeelhouder is – komt een week nadat bekend werd dat deze betaalzender de uitzendrechten van het Nederlandse betaald voetbal waaronder Eredivisie voor vijf jaar heeft verlengd. ESPN heeft overigens zelf nog geen enkele uitspraak gedaan over het mogelijk meebieden op de Formule 1-rechten. Met Formule 1 in het rechtenpakket wordt het contentaanbod van ESPN uitermate sterk en kan het uitgroeien tot belangrijkste sportbetaalzender van Nederland. Met ESPN als nieuwe rechtenhouder van Formule 1 komt VodafoneZiggo nog meer in de verdrukking te zitten. Het verliest dan niet alleen omzet door klantverlies bij Ziggo maar de kans is aanwezig dat ook het aantal abonnees bij sportzender Ziggo Sport terugloopt. Een extra reden dus om tot het uiterste te gaan in de Formule 1-biedingstrijd.

   

  Miljoenendeal

  FOM is de grote winnaar van de dynamische Nederlandse markt vol met concurrentie waarbij belangen voor diverse bieders op de Formule 1-rechten groot is. Waar FOM op dit moment een bedrag van rond de 35 miljoen euro per jaar voor de uitzendrechten incasseert, moet de nieuwe koper nog dieper in de geldbuidel tasten. Verwacht wordt dat de nieuwe koper een bedrag tussen de 40 en 50 miljoen euro per jaar gaat betalen. Maar met de belangen van diverse spelers in deze biedingsstrijd is het niet uitgesloten dat er meer dan 50 miljoen euro voor de uitzendrechten betaald gaat worden. Goed nieuws voor FOM, maar minder goed nieuws voor Formule 1-liefhebbers. Links of rechtsom wordt het bekijken van de door hen zo geliefde sport na 2024 alleen maar duurder.

  Eredivisie Media & MarketingEMMESPNFormule 1uitzendrechten

  Reacties

 1. TV-TIP Erin Brockovich

  Erin Brockovich
  Net5 om 20:00 uur
  Erin Brockovich (Julia Roberts) werkt als assistent op een advocatenkantoor. Ze ontdekt dat een groot bedrijf gif loost in het drinkwater. Erin stelt advocaat Ed Masry (Albert Finney) op de hoogte, maar hij is huiverig om het bedrijf met een beurswaarde van 28 miljard aan te klagen. Daarom besluit Erin zelf een zaak aan te spannen.

  TV-TIP Heel Holland Bakt

  Heel Holland Bakt
  NPO 1 om 20:24 uur
  Het thema van de aflevering is ‘oost west, thuis best’ en dat uit zich in een handvol uitdagende opdrachten. Als eerst moeten de thuisbakkers een fruitmand van botercrème maken. Wie deze opdracht op zijn sloffen uit kan voeren, heeft een voordeel bij de technische opdracht. Er moeten namelijk karamelsloffen worden gebakken. Wie dan nog niet uit z’n slof is geschoten, mag aan de slag met de grootste uitdaging van de avond: een ‘bak je droomhuis’-spektakelstuk. De bakkers die dit voor elkaar krijgen, hoeven nog niet naar huis.

  Interview

  • *

   Joris Linssen

   Out of Office

   In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
   Reacties0 reactie(s)