Nederland omarmt glasvezel: KPN plukt de vruchten, maar Ziggo mist de boot

De eindconclusie van de Telecommonitor komt niet als verrassing. Het aantal woningen dat toegang tot een glasvezelnetwerk heeft, is in 2024 gestaag toegenomen. Uit recente financiële cijfers van providers blijkt dat consumenten en bedrijven de meerwaarde van glasvezeldiensten zien ten opzichte van de oudere netwerktechnieken coax en koperdraad (DSL). KPN plukt de zoete vruchten van deze marktontwikkeling terwijl Ziggo met de zure nasmaak achterblijft.
Helft
KPN heeft een krachtige positie op de glasvezelmarkt. De helft van de postcodes heeft toegang tot een glasvezelnetwerk van dit telecombedrijf. Dit betekent overigens niet dat inwoners van de woningen die op deze postcodes kiezen voor glasvezel ook automatisch diensten bij KPN afnemen. De KPN glasvezelnetwerken zijn namelijk open voor andere bedrijven. Zo zijn er ook diensten van bijvoorbeeld Odido en Freedom Internet te kiezen. Na KPN volgt Delta Fiber, dat een kwart van de glasvezelaansluitingen beheert. Open Dutch Fiber, Glaspoort (een joint venture van KPN en pensioenfonds ABP) en Glasdraad volgen.
Remming
De constatering dat het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen minder snel toeneemt dan voorheen komt overeen met de verwachting. In een groot deel van Nederland ligt inmiddels glasvezel. Het investeringsklimaat is door economische omstandigheden minder gunstig. Hierdoor kijken netwerkeigenaren kritischer naar nieuwe investeringen en kiezen ze minder snel voor de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk in gebieden waar al glasvezel aanwezig is. Daarnaast heeft KPN bekendgemaakt dat vanaf nu de focus minder op de aanleg van nieuwe glasvezel ligt en meer bij het aansluiten van woningen in gebieden waar een glasvezelnetwerk is aangelegd en ook al actief is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoogbouw.
Slachtoffers
Eind 2024 waren er 8,28 miljoen glasvezelaansluitingen in Nederland. Hiervan worden er 3,1 miljoen actief gebruikt. De ACM stelt begrijpelijk dat dit ten koste gaat van het aantal actieve aansluitingen op kabel- en DSL-netwerken. Dit heeft er in 2025 voor gezorgd dat KPN kabelbedrijf Ziggo heeft onttroond als grootste internetprovider in Nederland. Hoewel KPN geen cijfers meer publiceert over het aantal verkochte tv-abonnementen ligt het in de lijn der verwachting dat KPN ook de grootste tv-provider is. De groei van het aantal glasvezelaansluitingen is een direct gevolg van deze ommezwaai op de Nederlandse markt van vaste diensten.
Concurrentie
De ACM ziet een voldoende concurrerende markt. De consument heeft keuze uit diverse providers van vaste diensten. De markt is door glasvezel feitelijk meer concurrerend geworden. Binnen het verzorgingsgebied van Ziggo is door de komst van glasvezel minimaal gelijkwaardige concurrentie en dus meer keuzemogelijkheid voor consumenten en bedrijven ontstaan. Die concurrentie is nog uitgebreider omdat via glasvezelnetwerken meerdere providers diensten aanbieden.