Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Netflix, Disney+ en HBO Max moeten miljoenen investeren in Nederlandse content’

  Als het aan het kabinet ligt moeten buitenlandse streamingdiensten vele miljoenen euro per jaar investeren in Nederlandse films, series en documentaires.
  Jarco Kriek
  18 juli 2022
  comments 11
  ‘Netflix, Disney+ en HBO Max moeten miljoenen investeren in Nederlandse content’
  Foto Getty Images

  Dit staat in een wetsvoorstel dat mediastaatssecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het wetsvoorstel komt niet onverwacht. Uslu zegde een dergelijk voorstel al toe tijdens het mediadebat dat enkele dagen voor het zomerreces plaatsvond. Toen was er echter nog geen echte duidelijkheid over het percentage van de omzet dat buitenlandse streamingdiensten als Netflix, Disney+ en HBO Max verplicht aan Nederlands content zouden moeten investeren. Het voorstel spreekt over 4,5 procent van de omzet.

   

  Vele miljoenen

  Alleen al in het geval van Netflix gaat het met het huidige abonnee-aantal in Nederland over een bedrag van minimaal meer dan twintig miljoen euro op jaarbasis. Netflix heeft als bijkomend nadeel dat de abonnementsprijs hoger is dan bij de concurrenten. Met ditzelfde probleem heeft ook Viaplay te maken. Sterk opkomende streamingdiensten als Disney+, HBO Max en Prime Video hebben bij dit voorstel voordeel van hun lagere maandelijkse abonnementsprijs.

   

  Verdere stimulering

  Uslu wil daarnaast één miljoen euro beschikbaar stellen, zodat achttien Nederlandse speelfilms eerder en langer – via NPO Start – bij de publieke omroep te zien zijn. Daarnaast wil ze 11,5 miljoen euro uittrekken voor het maken van zogenoemde high-end series via het Netherlands Film Production Incentive.

   

  Duurder abonnement

  Het is niet uitgesloten dat de kabinetsplannen gaan leiden tot prijsverhogingen bij streamingdiensten. En andere optie die streamingdiensten als Netflix en Disney+ bestuderen is het op de markt brengen van een nieuw goedkoper abonnement waarbij dan wel reclame zichtbaar is.

  MediadebatstreamingdienstcontentTweede Kamerkabinet

  Reacties

 1. TV-TIP Heel Holland Bakt

  Heel Holland Bakt
  NPO 1 om 20:24 uur
  Het thema van de aflevering is ‘oost west, thuis best’ en dat uit zich in een handvol uitdagende opdrachten. Als eerst moeten de thuisbakkers een fruitmand van botercrème maken. Wie deze opdracht op zijn sloffen uit kan voeren, heeft een voordeel bij de technische opdracht. Er moeten namelijk karamelsloffen worden gebakken. Wie dan nog niet uit z’n slof is geschoten, mag aan de slag met de grootste uitdaging van de avond: een ‘bak je droomhuis’-spektakelstuk. De bakkers die dit voor elkaar krijgen, hoeven nog niet naar huis.

  TV-TIP De Wereld van Chinezen

  De Wereld van Chinezen
  NPO 2 om 20:24 uur
  Alles lijkt weer zoals het was in Suriname, maar schijn bedriegt, want de invloed van China wordt steeds groter en groter. Maar liefst negentig procent van de winkels in de hoofdstad Paramaribo is in handen van Chinezen en Suriname heeft een torenhoge schuld bij China. Ruben Terlou brengt een bezoek aan Suriname en overal waar de journalist komt, ziet hij Chinese winkeliers, Chinese goud­zoekers en Chinese goudhandelaren. Ook ziet hij de negatieve invloed van China op de Surinaamse natuur.

  Interview

  • *

   Joris Linssen

   Out of Office

   In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
   Reacties0 reactie(s)