Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Netflix, Disney+ en HBO Max moeten miljoenen investeren in Nederlandse content’

  Als het aan het kabinet ligt moeten buitenlandse streamingdiensten vele miljoenen euro per jaar investeren in Nederlandse films, series en documentaires.
  Jarco Kriek
  18 juli 2022
  comments 11
  ‘Netflix, Disney+ en HBO Max moeten miljoenen investeren in Nederlandse content’
  Foto Getty Images

  Dit staat in een wetsvoorstel dat mediastaatssecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het wetsvoorstel komt niet onverwacht. Uslu zegde een dergelijk voorstel al toe tijdens het mediadebat dat enkele dagen voor het zomerreces plaatsvond. Toen was er echter nog geen echte duidelijkheid over het percentage van de omzet dat buitenlandse streamingdiensten als Netflix, Disney+ en HBO Max verplicht aan Nederlands content zouden moeten investeren. Het voorstel spreekt over 4,5 procent van de omzet.

   

  Vele miljoenen

  Alleen al in het geval van Netflix gaat het met het huidige abonnee-aantal in Nederland over een bedrag van minimaal meer dan twintig miljoen euro op jaarbasis. Netflix heeft als bijkomend nadeel dat de abonnementsprijs hoger is dan bij de concurrenten. Met ditzelfde probleem heeft ook Viaplay te maken. Sterk opkomende streamingdiensten als Disney+, HBO Max en Prime Video hebben bij dit voorstel voordeel van hun lagere maandelijkse abonnementsprijs.

   

  Verdere stimulering

  Uslu wil daarnaast één miljoen euro beschikbaar stellen, zodat achttien Nederlandse speelfilms eerder en langer – via NPO Start – bij de publieke omroep te zien zijn. Daarnaast wil ze 11,5 miljoen euro uittrekken voor het maken van zogenoemde high-end series via het Netherlands Film Production Incentive.

   

  Duurder abonnement

  Het is niet uitgesloten dat de kabinetsplannen gaan leiden tot prijsverhogingen bij streamingdiensten. En andere optie die streamingdiensten als Netflix en Disney+ bestuderen is het op de markt brengen van een nieuw goedkoper abonnement waarbij dan wel reclame zichtbaar is.

  MediadebatstreamingdienstcontentTweede Kamerkabinet

  Reacties

 1. TV-TIP John Wick: Chapter 2

  John Wick: Chapter 2
  RTL 7 om 20:25 uur
  Eigenlijk wil huurmoordenaar John Wick (Keanu Reeves) met pensioen, maar dat zit er voorlopig niet in. Hij heeft nog een schuld in te lossen bij voormalig opdrachtgever Santino D'Antonio. Daarvoor moet hij naar Italië. Als blijkt dat iemand een prijs op Wicks hoofd heeft gezet, krijgt hij zijn levensgevaarlijke collega's achter zich aan.

  TV-TIP Steenrijk, Straatarm

  Steenrijk, Straatarm
  SBS 6 om 20:30 uur
  Lorraine heeft haar zaakjes prima op orde. Samen met haar dochter Merle woont ze in Istanbul, waar ze een cosmetische kliniek uit de grond heeft gestampt. Nieuw haar, een paar pronte borsten of een gezicht zonder plooien? Lorraine werkt de klok rond om de wereld er nét even wat aantrekkelijker uit te laten zien. En dat heeft haar bepaald geen windeieren gelegd. Hoe anders is dat in Leeuwarden, waar Christa en haar dochter Mandy elke dubbel moeten omdraaien.

  Interview

  • *

   Monic Hendrickx

   Arcadia

   Monic Hendrickx en regisseur Tim Oliehoek vonden het fijn om een tijdje in de futuristische wereld van de nieuwe serie Arcadia rond te lopen, maar ze zouden daar nooit willen wonen.
   Reacties0 reactie(s)