Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Netflix, Disney+ en HBO Max moeten miljoenen investeren in Nederlandse content’

  Als het aan het kabinet ligt moeten buitenlandse streamingdiensten vele miljoenen euro per jaar investeren in Nederlandse films, series en documentaires.
  Jarco Kriek
  18 july 2022
  comments 11
  ‘Netflix, Disney+ en HBO Max moeten miljoenen investeren in Nederlandse content’
  Foto Getty Images

  Dit staat in een wetsvoorstel dat mediastaatssecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het wetsvoorstel komt niet onverwacht. Uslu zegde een dergelijk voorstel al toe tijdens het mediadebat dat enkele dagen voor het zomerreces plaatsvond. Toen was er echter nog geen echte duidelijkheid over het percentage van de omzet dat buitenlandse streamingdiensten als Netflix, Disney+ en HBO Max verplicht aan Nederlands content zouden moeten investeren. Het voorstel spreekt over 4,5 procent van de omzet.

   

  Vele miljoenen

  Alleen al in het geval van Netflix gaat het met het huidige abonnee-aantal in Nederland over een bedrag van minimaal meer dan twintig miljoen euro op jaarbasis. Netflix heeft als bijkomend nadeel dat de abonnementsprijs hoger is dan bij de concurrenten. Met ditzelfde probleem heeft ook Viaplay te maken. Sterk opkomende streamingdiensten als Disney+, HBO Max en Prime Video hebben bij dit voorstel voordeel van hun lagere maandelijkse abonnementsprijs.

   

  Verdere stimulering

  Uslu wil daarnaast één miljoen euro beschikbaar stellen, zodat achttien Nederlandse speelfilms eerder en langer – via NPO Start – bij de publieke omroep te zien zijn. Daarnaast wil ze 11,5 miljoen euro uittrekken voor het maken van zogenoemde high-end series via het Netherlands Film Production Incentive.

   

  Duurder abonnement

  Het is niet uitgesloten dat de kabinetsplannen gaan leiden tot prijsverhogingen bij streamingdiensten. En andere optie die streamingdiensten als Netflix en Disney+ bestuderen is het op de markt brengen van een nieuw goedkoper abonnement waarbij dan wel reclame zichtbaar is.

  MediadebatstreamingdienstcontentTweede Kamerkabinet

  Reacties

 1. TV-TIP I Want Your Song

  I Want Your Song
  SBS 6 om 20:30 uur
  Met nummers als Ik wil zwemmen (in Bacardi Lemon) en Bieber van de kroeg heeft de Leidse vibratokoning Mart Hoogkamer de ­polonaise aan zijn kont hangen.

  TV-TIP The Beach

  The Beach
  Net 5 om 20:30 uur
  Een jonge Amerikaan heeft genoeg van zijn technologische omgeving. Door naar Thailand af te reizen probeert hij de sleur van alledag te doorbreken en de zin van zijn bestaan terug te vinden. In Thailand maakt hij kennis met een eigenaardige man die hem vertelt over een wonderbaarlijk mooi strand. Dit strand zou een paradijs op aarde moeten zijn.

  Interview

  • *

   Anita Witzier

   Festival van de liefde

   Anita Witzier en Edson da Graça gaan op zoek naar de mooiste liefdesverhalen en helpen de liefde een handje.
   Reacties0 reactie(s)