Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Meer betalen: voor internet, maar ook voor streaming

  Het inkomen gaat voor de meeste Nederlanders in 2023 omhoog, maar de uitgaven stijgen nog sneller. Dit geldt ook voor tv en internet
  Jarco Kriek
  5 januari 2023
  comments 1
  Meer betalen: voor internet, maar ook voor streaming
  Foto Getty Images

  Bij aanbieders van internet en traditionele tv-diensten stijgen de abonnementsprijzen. T-Mobile, Delta en Kabelnoord verhoogden op 1 januari de tarieven tot wel negen procent. Caiway volgt op 1 maart en de twee grootste aanbieders Ziggo en KPN passen hun tarieven naar verwachting in juli aan. Maar ook het kijken van films, series en programma’s via de streamingdiensten wordt duurder. Nu Nederland meer verknocht is aan deze nieuwe vorm van kijken voeren belangrijke streamingdiensten een opvallend beleid. Of reclames slikken, of meer betalen voor het reclamevrij kijken van content.

   

  Prijsverhoging

  Het leek een sympathiek idee. Kijkers die minder te besteden hebben een abonnementsvorm aanbieden met reclames om de prijs van het abonnement te drukken. In de praktijk pakt dit heel anders uit. In Nederland hebben internationale streamingdiensten nog geen abonnement met reclame, maar als we naar landen kijken waar dit al wel het geval is dan valt op dat het eigenlijk een ordinaire prijsverhoging is. Het abonnement met reclame gaat namelijk bijna net zoveel kosten als het goedkoopste abonnement zonder reclame voorheen kostte. Wie zonder reclame wil kijken moet daarvoor enkele euro's per maand meer gaan betalen. Dit is onder meer het geval bij Netflix en Disney+. Dat deze reclame-abonnementen nog niet in Nederland beschikbaar zijn, betekent niet dat ons land buiten schot blijft. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het gebeurt.

   

  Verlies

  De reden is eigenlijk simpel. De meeste streamingdiensten zijn op dit moment verliesgevend. Het doel van de eigenaren is om de diensten winstgevend te maken. Dat kan eigenlijk alleen door de prijzen te verhogen of extra geld te verdienen met reclame die rondom of tijdens de content getoond wordt. Een reclame-abonnement is overigens niet nieuw in Nederland. RTL Nederland biedt voor Videoland al enige tijd een dergelijk abonnement aan dat ongeveer de helft goedkoper is dat het reclamevrije abonnement.

   

  Accountsharing

  Een andere manier om meer geld te verdienen, is het tegengaan van accountsharing. Hierbij wordt het abonnement met meerdere personen buiten het eigen gezin gedeeld. Vooral Netflix is op dit moment in het buitenland aan experimenteren met een nieuwe techniek die accountsharing moeten opsporen. Als dit eenmaal is vastgesteld, krijgt de abonnee de keuze: of stoppen met het delen van het abonnement of extra betalen. De extra kosten zijn in landen waar met deze methode wordt geëxperimenteerd rond de drie euro per maand.

   

  HBO Max

  Wat betreft HBO Max is nog enige onduidelijkheid op dit moment. HBO Max en discovery+ worden waarschijnlijk nog dit jaar in een nieuwe streamingdienst samengebracht. Dit kan zorgen voor een prijs die hoger is dan beide diensten bij elkaar op dit moment kosten. Duidelijk is al dat er vooral bezuinigd wordt op dure HBO-content. Enkele aangekondigde series zijn van de lijst geschrapt. Onduidelijk is ook wat er gaat gebeuren met de ‘levenslange’ korting van 50 procent die de vroege instappers van het HBO Max abonnement momenteel genieten.

  OTTonlinestreamingdienstprijsverhogingreclamereclamevrijfilmsseriesabonnement

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)