Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Nieuwe gevoelige tik Viaplay: F1 TV verbetert beeldkwaliteit

  Voor de Formule 1-liefhebber is F1 TV niet alleen goedkoper dan Viaplay: de streamingdienst heeft nu ook de beeldkwaliteit verbeterd.
  Jarco Kriek
  23 maart 2023
  comments 3
  Nieuwe gevoelige tik Viaplay: F1 TV verbetert beeldkwaliteit
  Foto Getty Images

  Less is more, moet men gedacht hebben bij Liberty Media, de eigenaar van FOM, dat de rechten van de Formule 1 uitbaat. Het Amerikaanse bedrijf heeft wortels in de broadcastindustrie en weet dus als geen ander hoe nieuwe technieken gebruikt kunnen worden. Dit heeft geleid tot een wijziging in de uitzendstreams van de eigen streamingdienst F1 TV. Hierbij is de bandbreedte van de stream lager geworden, maar de beeldkwaliteit is wel verbeterd.

   

  Compressietechniek

  Bij F1 TV zijn de uitzendstreams namelijk overgezet van AVC (H.264) naar HEVC (H.265). Beide zijn compressietechnieken. De nieuwere versie HEVC heeft echter als voordeel dat de compressie van de stream veel efficiënter is. Dit betekent dat een HEVC-stream met een lagere bandbreedte toch een beter beeld kan leveren vergeleken met een AVC-stream met hogere bandbreedte. En dit is op dit moment F1 TV het geval.

   

  Beter beeld

  De gemiddelde bandbreedte van F1 TV is met meer dan 1 Mb/s gezakt tot onder de 5 Mb/s. Maar de beeldkwaliteit van de streamingdienst is duidelijk verbeterd. De Formule 1-stream van Viaplay heeft op dit moment iets meer bandbreedte, maar omdat de minder efficiënte compressietechniek AVC wordt gebruikt is zowel de beeldkwaliteit als de beeldervaring minder.

   

  Robuust netwerk

  Het is een nieuwe gevoelige tik die Viaplay krijgt bij het aanbieden van Formule 1-content. Toen abonnees vorig jaar klaagden over de geleverde beeldkwaliteit en beeldhaperingen liet de Zweedse eigenaar Viaplay Group meerdere keren weten dat het gebruik zou maken van ‘het meest robuuste netwerk’ in de sector. Nu wordt Viaplay op technisch gebied ingehaald door de directe concurrent op het gebied van Formule 1. Een voordeel van Viaplay is wel dat deze streamingdienst meer dan alleen Formule 1-content levert. Zo zijn ook sporten als voetbal en darts live te zien. Verder biedt Viaplay abonnees toegang tot een entertainmentaanbod van honderden films, series en documentaires.

  F1 TVViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstFormule 1beeldkwaliteitbandbreedte

  Reacties

 1. TV-TIP Sweet Home Alabama

  Sweet Home Alabama
  RTL 8 om 20:25 uur
  Modeontwerpster Melanie (Reese Witherspoon) staat op het punt te gaan trouwen met Andrew (Patrick Dempsey), de zoon van de burgemeester van New York. Alleen is ze nog getrouwd met Jake (Josh Lucas), haar jeugdliefde uit Alabama. Omdat hij weigert de scheidingspapieren te ondertekenen, gaat Melanie naar Alabama om de scheiding te regelen.

  TV-TIP Tomb Raider

  Tomb Raider
  RTL 7 om 20:25 uur
  Jaren geleden verdween haar vader, een excentrieke avonturier, spoorloos. Nu besluit de Londense fietskoerier Lara Croft (Alicia Vikander) hem te gaan zoeken. Ze begint haar zoektocht op zijn laatst bekende bestemming: een eiland voor de kust van Japan. Dat is het begin van een avontuur vol gevaren.

  Interview