Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Nieuwe gevoelige tik Viaplay: F1 TV verbetert beeldkwaliteit

  Voor de Formule 1-liefhebber is F1 TV niet alleen goedkoper dan Viaplay: de streamingdienst heeft nu ook de beeldkwaliteit verbeterd.
  Jarco Kriek
  23 maart 2023
  comments 3
  Nieuwe gevoelige tik Viaplay: F1 TV verbetert beeldkwaliteit
  Foto Getty Images

  Less is more, moet men gedacht hebben bij Liberty Media, de eigenaar van FOM, dat de rechten van de Formule 1 uitbaat. Het Amerikaanse bedrijf heeft wortels in de broadcastindustrie en weet dus als geen ander hoe nieuwe technieken gebruikt kunnen worden. Dit heeft geleid tot een wijziging in de uitzendstreams van de eigen streamingdienst F1 TV. Hierbij is de bandbreedte van de stream lager geworden, maar de beeldkwaliteit is wel verbeterd.

   

  Compressietechniek

  Bij F1 TV zijn de uitzendstreams namelijk overgezet van AVC (H.264) naar HEVC (H.265). Beide zijn compressietechnieken. De nieuwere versie HEVC heeft echter als voordeel dat de compressie van de stream veel efficiënter is. Dit betekent dat een HEVC-stream met een lagere bandbreedte toch een beter beeld kan leveren vergeleken met een AVC-stream met hogere bandbreedte. En dit is op dit moment F1 TV het geval.

   

  Beter beeld

  De gemiddelde bandbreedte van F1 TV is met meer dan 1 Mb/s gezakt tot onder de 5 Mb/s. Maar de beeldkwaliteit van de streamingdienst is duidelijk verbeterd. De Formule 1-stream van Viaplay heeft op dit moment iets meer bandbreedte, maar omdat de minder efficiënte compressietechniek AVC wordt gebruikt is zowel de beeldkwaliteit als de beeldervaring minder.

   

  Robuust netwerk

  Het is een nieuwe gevoelige tik die Viaplay krijgt bij het aanbieden van Formule 1-content. Toen abonnees vorig jaar klaagden over de geleverde beeldkwaliteit en beeldhaperingen liet de Zweedse eigenaar Viaplay Group meerdere keren weten dat het gebruik zou maken van ‘het meest robuuste netwerk’ in de sector. Nu wordt Viaplay op technisch gebied ingehaald door de directe concurrent op het gebied van Formule 1. Een voordeel van Viaplay is wel dat deze streamingdienst meer dan alleen Formule 1-content levert. Zo zijn ook sporten als voetbal en darts live te zien. Verder biedt Viaplay abonnees toegang tot een entertainmentaanbod van honderden films, series en documentaires.

  F1 TVViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstFormule 1beeldkwaliteitbandbreedte

  Reacties

 1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Stavanger

  Schaatsen: World Cup Stavanger
  NPO 1 om 14:20 uur
  Je zou haar zo zonder helm bijkans niet herkennen, maar Marijke Groenewoud schaatst haar rondjes niet alleen maar op de achtervolging en massastart. De Hallumse reed tijdens het World Cup kwalificatietoernooi op de 1.500 meter zelfs naar het goud, nog voor topfavoriet Antoinette Rijpma-de Jong. Tijdens de aftrap van het World Cup-seizoen in het Japanse Obihiro bleef een nieuwe krachtmeting uit: de ploeg van Jillert Anema bleef thuis. In het Noorse Stavanger is Groenewoud wél weer van de partij.

  TV-TIP The Last Boy Scout

  The Last Boy Scout
  Paramount Network om 20:00 uur
  Privédetective Joe Hallenbeck (Bruce Willis) zit aan de grond. Dus komt het goed uit dat ex-footballspeler Jimmy Dix (Damon Wayans) hem inhuurt om zijn vriendin Cory (Halle Berry) te beschermen. Cory heeft belastende informatie over de eigenaar van Jimmy's oude club. Als ze vermoord wordt besluiten Joe en Jimmy haar dood te wreken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)