Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Nieuwe online radiozender Jinglegek richt zich op specifieke doelgroep

    Nederland heeft naast honderden radiozenders in de ether via AM, FM en DAB+ ook nog duizenden radiozenders die online te beluisteren zijn.
    Jarco Kriek
    21 december 2023
    comments 3
    Nieuwe online radiozender Jinglegek richt zich op specifieke doelgroep
    Foto Getty Images

    Waar je zo’n 50 jaar geleden nog kon kiezen uit slechts tientallen radiozenders is de keuze nu zo groot dat velen door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Vooral de opkomst van online heeft het aanbod van radiozenders doen stijgen. Zeker nu vrijwel iedere Nederlander de beschikking heeft over een tablet of smartphone en mobiel internet geen luxe maar een levensbehoefte is geworden, zorgt online radioluisteren voor radiozenders voor een groter luisterbereik.

     

    Radiopiraten

    Niet alleen lokale, regionale en landelijke publieke en commerciële omroepen zetten in om de online luisteraar te bereiken. Ook duizenden radiozenders die alleen online beschikbaar zijn willen de weg naar de luisteraars bereiken. Hieronder bevinden zich bijvoorbeeld radiopiraten uit de vorige eeuw die het illegaal uitzenden door de vele inbeslagnames onmogelijk werd gemaakt. Zenders als Keizerstad, Delta 90, Radio Stad Den Haag, Radio Centraal Den Haag en Radio Atlantis zijn nu legaal online teruggekeerd. Ook kan in Nederland eenvoudig geluisterd worden naar tienduizenden buitenlandse radiozenders. Bijvoorbeeld de Nederlands gesproken radiozenders Dolfijn FM en Paradise FM uit Curaçao.

     

    Jinglegek

    Aan het nu al grote aanbod van Nederlandse online zenders wordt een nieuwe zender toegevoegd. Om onderscheidend te zijn richt deze nieuwe zender Jinglegek zich op een speciale doelgroep. De initiatiefnemers – waaronder Jingleweb.nl – mikken op luisteraars die geïnteresseerd zijn in jingle, tunes en vormgeving. Naast radioprogramma’s zijn op de zender Jinglegek ook podcasts over dit onderwerp te beluisteren. “Een uniek station met 24 uur per dag jingles, tunes, soundtracks en podcasts over de geschiedenis van radio en radiovormgeving”, zo omschrijft Jinglegek zichzelf.

     

    Producenten

    Jinglegek begint via jinglegek.nl op 29 januari met online uitzenden. Wie zich nu zelf meldt bij de radiozender krijgt al twee dagen eerder toegang tot de testuitzending. Op de radiozender zijn binnenkort onder andere jingles van bekende producenten als Top Format en Pors Impact Creative te beluisteren. Daaronder bevinden zich ook exclusieve jingles uit de hoogtijdagen van radiopiraten de jaren 80. Zo beschikt deelnemer Jingleweb.nl over het vrijwel volledige archief van Top Format uit deze periode. Top Format was in de vorige eeuw de belangrijkste jingleproducent van Nederland en maakte voor onder meer TROS, Radio Veronica en AVRO nog steeds bekend in de oren klinkende jingles.

    radioonline

    Reacties