Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Nieuwe tegenslag Netflix: Amazon koopt MGM en alle James Bond films

    Amazon wordt de nieuwe eigenaar van MGM en al het behorende content zoals de films van James Bond. Amazon betaalt zeven miljard euro voor MGM.
    Jarco Kriek
    26 mei 2021
    comments 7
    Nieuwe tegenslag Netflix: Amazon koopt MGM en alle James Bond films
    Foto Getty Images

    Met de overname van MGM zet Amazon een nieuwe belangrijke stap in de markt van streamingdiensten. De content wordt namelijk toegevoegd aan de eigen streamingdienst Prime Video. Amazon deelt aan concurrenten binnen deze markt op meerdere fronten een klap uit. Zo was Netflix lang in de race voor de overname van MGM maar kon het niet opbieden tegen het financieel kapitaalkrachtige Amazon. Maar ook voor andere streamingdiensten en lineaire tv-zenders heeft de aankoop van MGM door Amazon gevolgen.

     

    James Bond wordt exclusief

    Het contentaanbod van MGM bestaat uit ruim vierduizend films waarvan de filmreeks James Bond natuurlijk het bekendst is. Maar in het aanbod zitten ook bekende titels als Robocop, Rocky, Silence of the Lambs, Tomb Raider, Fargo en The Handmaid’s Tale. Deze titels zullen na afloop van eventuele lopende rechtenovereenkomsten niet meer bij andere streamingdiensten, maar alleen bij Amazon Prime Video te zien zijn. Maar ook zullen deze films verdwijnen uit het on demand-aanbod van distributeurs als Ziggo en KPN. Voor lineaire zenders van bijvoorbeeld NPO, RTL Nederland en Talpa Network betekent de overname dat ook de rechten van lineaire vertoning van MGM-films van de markt gaat verdwijnen.

     

    Slechte ontwikkeling

    Het aantal films en series waarvan de rechten nog vrij op de markt te koop blijven, wordt door het van de markt halen van MGM-content schaarser. Dit zorgt voor prijsopdrijving wat zich uiteindelijk kan vertalen in hogere aankoopkosten van contentrechten. Een ontwikkeling die tot meerdere gevolgen – zoals prijsverhoging van abonnementen – voor consumenten kan leiden. Met MGM in handen kan Amazon Prime Video de concurrentie met streaminggiganten als Disney+ en het nieuwe fusiebedrijf van WarnerMedia en Discovery beter aan. Deze concurrenten bezitten namelijk ook eigen filmstudio’s en tv-zenders waarvan films en series als eigen exclusieve content binnen de streamingdienst aangeboden kunnen worden. Hierdoor wordt de concurrentiedruk op Netflix (wereldwijd) en Videoland (Nederland) groter.

    AmazonPrime VideoOTTonlinestreamingdienstMGMfilmsJames Bondovernamecontentexclusieve content

    Reacties

  1. TV-TIP UEFA Champions League (v): Ajax - Chelsea

    UEFA Champions League (v): Ajax - Chelsea
    NPO 3 om 18:20 uur
    Terwijl hun mannelijke collega’s bijna over hun eigen voeten struikelen, hebben de Ajax-vrouwen het een stuk beter op de rit. Na een knappe tweede plek in de groepsfase van de Champions League, mogen zij zich gaan bewijzen in de knock-outfase. De tegenstander is er meteen eentje van formaat: Chelsea, de finalist van 2021 en al vier jaar op rij kampioen in eigen land. Weet het team van aanvoerder Sherida Spitse weer potten te breken?

    TV-TIP My Strange Addiction: Still Addicted?

    My Strange Addiction: Still Addicted?
    TLC om 20:30 uur
    Het knagen op wc-papier of kattenhaar, drinken van je eigen urine of slapen met een ronkende föhn naast je hoofd; sommige mensen houden er nogal bizarre gewoontes op na. My Strange Addiction gaat na tien jaar terug naar een aantal van de meest opmerkelijke gevallen van destijds. Heeft Nathaniel bijvoorbeeld nog een relatie met zijn auto? En hoe gaat het met de onsmakelijk lange nagels van Ayanna?

    Interview

    • *

      Joris Linssen

      Out of Office

      In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
      Reacties0 reactie(s)