Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Nieuwe voorwaarden frequentieveiling bekend: Einde Radio Veronica op FM in zicht?

  Slecht nieuws voor de radiotak van Talpa Network, het mediabedrijf van John de Mol. Het bedrijf raakt namelijk minimaal één FM-uitzendvergunning kwijt.
  Jarco Kriek
  28 november 2022
  comments 7
  Nieuwe voorwaarden frequentieveiling bekend: Einde Radio Veronica op FM in zicht?

  In de nieuwe voorwaarden die minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) Micky Adriaansens aan de komende veiling van FM-frequenties wil stellen, staat dat een bedrijf maximaal drie uitzendvergunningen in bezit mag hebben. Op dit moment heeft Talpa Network het huidige maximale aantal van vier uitzendvergunningen. De frequentieveiling gaat de komende maanden plaatsvinden. De nieuwe vergunningen moeten vanwege een rechterlijke uitspraak uiterlijk op 1 september effectief zijn. Minister Adriaansens heeft bepaald dat de nieuwe vergunningen een duur van twaalf jaar krijgen.

   

  Radio Veronica

  Het lijkt erop dat Radio Veronica door de nieuwe voorwaarden – die overigens nog wel moeten worden getoetst – het kind van de rekening gaat worden. Van de vier Talpa-zenders die op dit moment in de ether te ontvangen zijn, heeft Radio Veronica met rond de 3,5 procent het laagste marktaandeel. Radio 10, 538 en Sky Radio hebben minimaal het dubbele marktaandeel. Het betekent overigens niet per definitie het einde van Radio Veronica – of welke andere Talpa-zenders dan ook – in de ether. De etheruitzendingen kunnen bijvoorbeeld via het digitale radionetwerk DAB+ voortgezet worden.

   

  KINK

  De komende frequentieveiling komt er door een rechtszaak die radiozender KINK had aangespannen tegen de overheid. Het ministerie van EZK wilde de huidige uitzendvergunningen met enkele jaren verlengen. KINK ging hier met succes tegen in beroep. Of deze rechtsgang KINK een FM-uitzendvergunning gaat opleveren, is echter nog de vraag. Er komen nu alleen nog maar geclausuleerde kavels voor Nederlandstalige muziek en een commerciële nieuwszender. KINK had gehoopt op het huidige aantal geclausuleerde kavels. De radiozender moet nu gaan meebieden op uitzendvergunningen voor ongeclausuleerde kavels. Die zijn veel duurder omdat grote, kapitaalkrachtigere bedrijven als Talpa Network en DPG Media op deze kavels gaan meebieden.

  radioFMfrequentieveilinguitzendvergunningTalpaTalpa Network

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)