1. Nieuws

  NOS, Eurosport en RTL 7 met dagelijkse programma’s Tour de France

  Vanaf komend weekeind staat bij veel televisiezenders drie weken lang de dagelijkse programmering in het teken van de Tour de France. Bij de NOS en Eurosport zijn de etappes live te volgen. RTL 7 heeft de dagelijkse Tour Du Jour.
  Jarco Kriek
  29 juni 2011
  comments 2
  NOS, Eurosport en RTL 7 met dagelijkse programma’s Tour de France

  Vanaf komend weekeind staat bij veel televisiezenders drie weken lang de dagelijkse programmering in het teken van de Tour de France. Bij de NOS en Eurosport zijn de etappes live te volgen. RTL 7 heeft de dagelijkse Tour Du Jour.

  Natuurlijk verzorgt de NOS ook dit jaar weer een uitgebreide verslaggeving van de Tour de France. Alle NOS Studio Sport Tour de France uitzendingen worden op Nederland 1 uitgezonden. Elke dag kan met het verloop van de etappe live – en op het HD-kanaal Nederland 1 HD in native HD kwaliteit – live volgen. Elke avond is rond 23.00 uur – in het weekeind iets eerder namelijk rond 22.40 uur - is er een terugblik op fietsdag in het programma De Avondetappe. Mart Smeets ontvangt in dit programma diverse gasten. Ook wordt de komende etappe voorbeschouwd en wordt over allerhande zaken in de wielersport gepraat. Gastheer Mart Smeets wordt dit jaar afwisselend bijgestaan door vier vaste gasten. Ronald Waterreus, de oud-keeper van PSV, maar een fervent wielervolger en –kenner, zal van 2 tot en met 6 juli vaste gast zijn. Daarna van 7 tot en met 12 juli is Thijs Zonneveld, oud-renner en begaafd schrijver van wielerverhalen de vaste tafelpartner van Mart Smeets. Van 13 tot en met 18 juli is de in Barcelona woonachtige sportjournalist Edwin Winkels te gast. Winkels volgde de Tour meerdere malen voor El Periódico de Catalunya. Als laatste zal Renate Verhoofstad vijf dagen naast Mart aan tafel zitten. Zij is op TV en voor kranten jarenlang correspondente in Italië geweest en werkt nu weer in Nederland. De Avondetappe zal de volgende dag om 13.20 uur herhaald worden.

  Niet alleen op televisie is de NOS actief. Dagelijks kan met op Radio 1 naar Radio Tour de France luisteren. Ook op internet is de NOS actief. Elke dag kan men de etappe live via internet volgen. Ter nagedachtenis aan Jean Nelissen wordt op internet elke dag een aflevering van De Neel beschikbaar gesteld. De Tour van 2011 is de eerste sinds het overlijden van Jean Nelissen. Ter ere van De Neel, publiceert www.nos.nl/sport tijdens de Ronde van Frankrijk elke dag een aflevering uit onder meer de series ‘Au Tour de Jean’ of ‘Tourjourneel’, die hij maakte voor het programma De Avondetappe. Memorabele bijdrages over Marco Pantani, Bernard Hinault, de ouders van Fabio Casartelli en de zoon van Fausto Coppi passeren de revue. Ook dit jaar heeft de NOS bij de Tour de France weer het tweede scherm via www.tweedescherm.nl beschikbaar. Hier kan men veel actuele data over de etappe die verreden wordt vinden en is als aanvulling voor de echte wielrenliefhebber bij het bekijken van de etappe die op Nederland1 wordt uitgezonden bedoeld.

  Ook Eurosport toont dagelijks rechtstreeks het verloop van de koers in de Tour de France. Eurosport gebruikt hiervoor het hoofdkanaal Eurosport. Via Eurosport HD kan men alle 21 etappes van de Tour de France in HD-kwaliteit bekijken. In totaal gaat Eurosport 80 uur live Tour de France uitzenden. De zender met het meest complete wieleraanbod van de Benelux begint haar ‘Grande Boucle’ op donderdag 30 juni, om 15:15 uur, met een algemene voorbeschouwing op de Tour van dit jaar. Aansluitend volgen de presentaties van de 20 deelnemende teams, in Vendée.

  De rechtstreekse etappeverslaggeving op Eurosport vangt aan op zaterdag 2 juli om 14:00 uur, met de openingsetappe van La Barre de Mons naar Les Herbiers. Voor de Nederlandse en Vlaamse wielerfans wordt de karavaan kritisch gevolgd door Eurosport’s wielerexperts Danny Nelissen en Martijn Berkhout. Eurosport start elke dag eerder dan wélke andere zender ook, met een kijkje achter de schermen bij Astana (Inside The Team), een terugblik op de vorige dag en een vooruitblik op de komende etappe. Philippe Gilbert treedt daarbij, speciaal voor Eurosport, op als ‘wielerconsultant’. Na de etappe nemen Richard Virenque en Stephen Roche interviews af bij de finish.  Online is de Tour live te volgen met de Eurosport Player.

  Nieuw is het dagelijkse RTL 7 programma Tour Du Jour. Op het sfeervolle Westergasterrein in Amsterdam ontvangt presentator Wilfred Genee samen met sidekicks en Tour-veteranen Gert Jakobs en Danny Nelissen uiteenlopende gasten om onder meer de laatste etappe te bespreken. Hiervoor schuiven ervaringsdeskundigen aan zoals Erik Dekker, Jeroen Blijlevens, Leo van Vliet, Leontien van Moorsel, Henk Lubberding, Theo de Rooy en Michael Boogerd, maar ook BN'ers met 'slechts' een wielerhart zijn van harte welkom in deze zomerse setting. Vanuit Frankrijk komen reportages van Erik Dijkstra en Marcel Maijer over zowel het harde nieuws als de karakteristieke achtergronden van de Tour.

   Elke avond is er bovendien een samenvatting van de etappe van de dag. Het commentaar hierbij komt van Leo Driessen, die de Tour jarenlang als verslaggever coverde voor het radioprogramma ‘Langs de Lijn’. Ook beschikt ‘RTL 7 Tour du Jour’ over dagelijks exclusieve beelden van de Rabobank-ploeg. Vanuit heel Nederland komt elke dag een andere rondemiss haar eigen koers promoten en in een periode dat de voetbaltransfers in volle gang zijn, gaat Johan Derksen updates hierover geven. Met het publiek en livemuziek van de band Danny Vera wordt de zomeravondsfeer verder omlijst.

  Tour de FranceNOSStudio SportNederland 1Nederland 1 HDRadio Tour de Francetweede schermEurosportEurosport HDRTL 7RTL 7 HDTour Du Jour

  Reacties

 1. TV-TIP A Place to Call Home

  A Place to Call Home
  NPO 2 om 17:55 uur
  Als je gisteravond het slot van het vierde seizoen van A Place to Call Home hebt gezien, hoef je niet lang te wachten. Seizoen vijf begint vanavond al. De serie maakt een sprong van vier jaar naar 1958 en de boel ziet er heel anders uit op Ash Park.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP The Gifted

  The Gifted
  Fox om 20:10 uur
  Sean Teele is een 26-jarige Brit die in The Gifted de familie Strucker te hulp schiet als ze ontdekken dat de kinderen over mutante krachten blijken te beschikken. Klinkt moeilijk, maar de serie wordt goed beoordeeld. Als fantasy je ding is, is dit een aanrader.