Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  NPO 1, RTL 4 of SBS 6 op vakantie: dit zijn de mogelijkheden

  De vakantie is voor een deel van Nederland nu echt aangebroken. Lekker erop uit dus. Maar hoe kun je Nederlandse tv kijken op je vakantieadres?
  Jarco Kriek
  9 juli 2022
  comments 5
  NPO 1, RTL 4 of SBS 6 op vakantie: dit zijn de mogelijkheden
  Foto Getty Images

  De tijd om op vakantie te gaan is weer aangebroken. Nu het leven na een vervelende periode met het coronavirus weer op de rit komt, willen velen net als voorheen weer ergens van de rust genieten. Maar ondanks het vakantiegevoel blijft voor velen de behoefte aan Nederlandse tv-zenders. Totaal TV somt de mogelijkheden op.

   

  BVN

  Wie ervoor kiest om met het vliegtuig naar het buitenland te vertrekken, heeft diverse manieren om naar Nederlandse tv te kijken. Zo is het mogelijk dat het hotel of resort waar u verblijft via het eigen tv-netwerk een Nederlandse zender doorgeeft. Als dit het geval is dan gaat het meestal om de zender BVN die ongecodeerd via de satelliet wordt aangeboden. Op BVN zijn naast nieuws- en actualiteitenprogramma’s ook eerder uitgezonden eigen programma’s van de publieke omroepen te bekijken.

   

  Online diensten providers

  Maar wat als u bijvoorbeeld wilt kijken naar Hart van Nederland op SBS 6 of RTL Boulevard op RTL 4 ? In dat geval komen de online tv-diensten van de tv-provider goed van pas. Wie bijvoorbeeld bij Ziggo, KPN of T-Mobile een tv-abonnement heeft, krijgt als extra toegang tot hun online dienst. Op bijvoorbeeld tablet of smartphone kan dan online via internet naar een groot aantal zenders worden gekeken. Hieronder bevinden zich in ieder geval alle publieke en de belangrijkste commerciële tv-zenders van onder meer RTL Nederland en Talpa.

   

  NLZIET

  Als de tv-provider een dergelijke online tv-dienst niet levert, dan is het nemen van een NLZIET-abonnement een optie. NLziet biedt naast het terugkijken – zonder reclame – van programma’s ook de mogelijkheid om live te kijken van de kanalen van NPO, RTL Nederland, Talpa Network en de regionale omroepen. Het voordeel van NLZIET is dat het abonnement op elk moment kan worden opgezegd. Het is dus mogelijk om alleen voor de vakantieperiode een maandabonnement – kosten €7,95 – te nemen en na een maand dit abonnement weer te stoppen.

   

  VPN

  Bij deze manier van tv-kijken zijn wel enkele zaken belangrijk om te weten. Het online kijken naar tv- of videocontent kost veel data. Gebruik bij voorkeur – zeker in het buitenland – dus niet de mobiele telefoon voor dit doeleinde. Dit voorkomt een hoge telefoonrekening bij terugkomst van de vakantie en de constatering dat u plots geen internet meer heeft op mobiele telefoon. Gebruik dus altijd een beschikbaar wifi-netwerk. Om uzelf te beschermen, is het dan wel aan te raden een VPN-verbinding te gebruiken. Deze zijn gratis op internet te vinden, maar voor enkele euro's per maand heeft u al een abonnement op een meer betrouwbare variant. Die VPN-verbinding heeft u overigens ook nodig als uw vakantiebestemming in een land is dat niet tot de Europese Unie behoort. De online tv-diensten en NLZIET werken namelijk alleen in landen van de Europese Unie en niet daarbuiten. Gaat u bijvoorbeeld naar Amerika of het Verenigd Koninkrijk op vakantie, dan werken de online diensten niet. Met de VPN kunt u de online dienst foppen en laten denken dat u zich in Nederland bevindt.

   

  Mobile homes

  Omdat tijdens de coronaperiode het reizen naar het buitenland werd afgeraden, is de verkoop van mobile homes flink toegenomen. Onder meer camper of caravan zijn voorbeelden van mobile homes. Bij zo’n mobiel huis hoort natuurlijk ook een televisie en bijbehorende ontvangst van zenders. De mogelijkheden voor tv-ontvangst in een mobile home zijn natuurlijk uitgebreider dan bij verblijf in een hotel, vakantiepark of resort, al een online dienst om naar tv-zenders te kijken ook in een mobile home worden gebruikt. Natuurlijk weer met de tip dat het verstandig is deze mogelijkheid alleen te gebruiken via een beschikbaar wifi-netwerk.

   

  Canal Digitaal of Digitenne?

  Wie met de mobile home in Nederland blijft, kan ook via Digitenne of satelliet naar Nederlandse tv-zenders kijken. Wie niet alleen in Nederland verblijft maar soms ook uitstapjes naar een ander Europees land maakt, kan eveneens via de satelliet kijken. Dit kan met een abonnement op Canal Digitaal. Wel moet het vakantieland zich binnen de footprint van de door Canal Digitaal gebruikte Astra3-satelliet bevinden. Ontvangst is onder meer mogelijk in België, Duitsland, Oostenrijk, en Frankrijk, en grote delen van Spanje, Portugal en Italië.

   

  Satelliet

  Bij ontvangst via de satelliet is de omvang van de schotelantenne van belang. Een grotere schotel zorgt voor betere ontvangst. Maar het nadeel is dat een grotere schotel meer wind vangt, wat het mobile home onstabiel kan maken. Het advies is dan ook om vóór aanschaf van een schotelinstallatie advies in te winnen bij een satellietspeciaalzaak. Deze kan u ook de voordelen van handmatige, halfautomatische of volledig automatische schotelsystemen uitleggen en eventueel de installatie van het schotelsysteem op uw mobile home uitvoeren.

   

  Digitenne

  Voor wie met het mobile home in Nederland blijft, is Digitenne de makkelijkste optie. Het aansluiten is zeer eenvoudig. Met de simpele binnenantenne die in de door KPN geleverde decoder wordt gestoken is ontvangst van tv- en radiozenders vaak mogelijk. Als de mobile home is voorzien van een recent model 4K-televisie dan is de insteekmodule die KPN in bruikleen levert een nog betere optie. De ontvangst van de tuner in dergelijke televisies is namelijk beter dan die van de losse decoder die KPN levert.

   

  Abonnement

  Het nadeel van Digitenne is dat het om een doorlopend abonnement gaat dat minimaal voor 12 maanden afgesloten moet worden en niet tussentijds gestopt kan worden. Dus de maanden dat u geen gebruik maakt van het mobile home dient u toch de abonnementskosten te betalen. Natuurlijk kunt u Digitenne in deze periode wel gewoon thuis blijven gebruiken. Canal Digitaal via de satelliet is het wel mogelijk om een abonnement voor een bepaalde periode te nemen, bijvoorbeeld een maand, drie maanden of een half jaar.

  KPNDigitenneCanal DigitaalsatellietvakantieWiFiinternetonlinetelevisietv

  Reacties

 1. TV-TIP Assassin's Creed

  Assassin's Creed
  RTL 7 om 20:25 uur
  Callum (Michael Fassbender) wordt wegens moord ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt nooit voltrokken: het bedrijf Abstergo laat Callum via een geavanceerde techniek in de huid van zijn vijftiende-eeuwse voorvader Aguilar kruipen. Als Aguilar moet hij de Tempeliers uitschakelen.

  TV-TIP Wheeler Dealers World Tour

  Wheeler Dealers World Tour
  discovery om 20:30 uur
  De Wheeler Dealers hebben er zó veel seizoenen opzitten, dat het programma inmiddels ‘klokje rond’ is gegaan. Marc en Elvis vertrekken naar Italië, waar ze relatief goedkoop een Ferrari 348 op de kop kunnen tikken. De combinatie ‘goedkoop’ en ‘Ferrari’ komt niet vaak voor, en er blijkt heel wat aan de auto te mankeren. Elvis moet flink tekeergaan in zijn garage om het racemonster weer terug in tiptop-conditie te brengen.

  Interview