Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  NPO 3FM geminimaliseerd: zelfs SLAM! en themazenders Qmusic bereiken meer luisteraars

  Wat luistercijfers betreft leek bij NPO 3FM de bodem te zijn bereikt. Nu blijkt echter dat het nog erger kan.
  Jarco Kriek
  30 augustus 2023
  comments 6
  NPO 3FM geminimaliseerd: zelfs SLAM! en themazenders Qmusic bereiken meer luisteraars
  Foto Getty Images

  Uit het laatste luisteronderzoek van NMO blijkt namelijk dat NPO 3FM vorige week door zijn ondergrens is gezakt. Het marktaandeel slonk tot slechts 1,4 procent. Zo’n tien jaar geleden had de radiozender een marktaandeel dat ongeveer tien keer hoger lag. Critici noemen mismanagement en het verlies van contact met de luisteraar als oorzaken voor de val van 3FM; ooit de populairste radiozender van het land. Met het vertrekken van bekende namen en radiopersoonlijkheden als Giel Beelen en Gerard Ekdom verdwenen ook de luisteraars bij NPO 3FM. Nieuwe, door de radiozender als talenten gepresenteerde dj's konden de verwachtingen niet waarmaken. Luisteraars blijken niet gemotiveerd om hun radio op NPO 3FM te houden, ondanks dat de radiozender beschikt over het uitgebreidste zenderpark met een hoge dekkingsgraad.

   

  Ingehaald

  NPO 3FM had vorige week te maken met grote concurrentie van radiozenders als NPO Radio 1 en 538, die een deel van hun uitzendingen live vanuit Zandvoort maakten in verband met de Formule 1 Dutch GP. Dit is echter geen volledig excuus voor het dalende marktaandeel. Het moet voor de beleidsbepalers van de radiotak van de NPO een teken aan de wand zijn dat zelfs de themakanalen van Qmusic vorige week meer luisteraars trokken dan NPO 3FM. Ook SLAM!, dat jarenlang als het kleine zusje van NPO 3FM werd gezien, is het zieltogende probleemkind van de publieke omroep voorbijgestreefd.

   

  Veel geld

  Het argument dat door liefhebbers van NPO 3FM regelmatig wordt gebruikt, is dat publieke zenders niet zoals commerciële radiozenders naar luistercijfers hoeven te kijken om hun bestaan te rechtvaardigen. Maar de dalende trend van het marktaandeel van de radiozender is een slecht voorteken voor de levensvatbaarheid in de huidige vorm. De radiozender kost miljoenen euro's per jaar aan belastinggeld. Het budget van NPO 3FM is in de afgelopen jaren al gekort. Maar de vraag rijst nu of een verdere korting van het budget niet gerechtvaardigd is. Komt een deel van het huidige budget van NPO 3FM niet beter tot zijn recht bij NPO Radio 5? Deze radiozender zonder FM-frequenties met alleen digitaal luisterbereik via DAB+ en online heeft een vijf keer zo groot marktaandeel dan NPO 3FM. En dat met een lager budget.

  NPOpublieke omroepNPO 3FM3FMluistercijfers

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Women's Nations League: België - Nederland

  UEFA Women's Nations League: België - Nederland
  NPO 3 om 20:00 uur
  Jill Roord verraste afgelopen zomer met een transfer van VfL Wolfsburg naar Manchester City, de club die vorig seizoen als vierde eindigde in de Women’s Super League. De Oranje-speelster heeft 26 september direct een interland tégen Engeland en dus haar nieuwe teamgenoten. Maar eerst staat vanavond België op het programma: het eerste duel in de UEFA Women's Nations League.

  TV-TIP Scott & Bailey

  Scott & Bailey
  RTL 8 om 20:25 uur
  In een meertje wordt het lijk gevonden van Mandy Sweeting, die al twintig jaar wordt vermist. Dat betekent niet dat de zaak gesloten kan worden, want het lichaam is pas recent gedumpt. Een lange tijd was haar echtgenoot de hoofdverdachte, maar hij is al een tijdje overleden, waardoor Scott en Bailey op zoek gaan naar een nieuwe verdachte. Ze ontdekken dat Mandy zwanger was en laten een DNA-test uitvoeren. De schokkende resultaten brengen hen op een nieuw spoor.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)