Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    NPO blij met goede luistercijfers ondanks verder instorten 3FM

    De NPO heeft de commerciële radiozenders in 2018 van de troon gestoten: NPO Radio 2 heeft Radio 538 verslagen. Over 3FM rept de NPO intussen met geen woord.
    Jan-Hein Visser
    22 januari 2019
    comments 2
    NPO blij met goede luistercijfers ondanks verder instorten 3FM
    Foto ANP

    Niet Radio 538, maar NPO Radio 2 was in 2018 de meest beluisterde radiozender van het land. Dat blijkt uit de cijfers van Nationaal Luister Onderzoek over het gehele jaar 2018. 538 kwam in de meeste maanden weliswaar als best beluisterde uit de bus, maar NPO Radio 2 is mede door de topmaanden januari en december gemiddeld beter beluisterd. Ook met de kleine zenders NPO Radio 4 en NPO Radio 5 ging het zeer goed: NPO Radio 4 is sinds 1994 niet meer zo goed beluisterd. NPO Radio 5 is, mede door de komst van enkele belangrijke boegbeelden zoals Jeroen van Inkel, nog verder gegroeid. De zender die zich op senioren richt, kwam op vier procent luisteraandeel uit over heel 2018 en dat is de hoogste score ooit voor de vroegere middengolfzender. Jurre Bosman, directeur Audio NPO, zegt in een persbericht: “We zijn onze circa 5,8 miljoen wekelijkse luisteraars dankbaar dat ze op alle mogelijke manieren blijven afstemmen op onze zenders. Naast de FM en de kabel zijn dat steeds vaker onze apps en DAB+. Daarbij zijn we extra trots op NPO Radio 2, het afgelopen jaar de best beluisterde radiozender van Nederland. In 2019 blijven we het publieke audio-aanbod verder ontwikkelen. Zo komt bij verschillende zenders een groot aantal nieuwe podcasts beschikbaar.”

     

    Geen woord NPO over 3FM

    Over 3FM wordt verder met geen woord gerept. De NPO noemt de zender wel in haar persbericht als volgt: 'Het totale luistertijd aandeel van NPO Radio 1, 2, 4, 5 en NPO 3FM is eveneens gestegen: van 29,2 procent in 2017 naar 29,8 procent vorig jaar.' Maar wat ooit het luistercijferkanon van de NPO was, is nu zelfs door de klassieke nichezender ingehaald. De laatste luistercijfers van 3FM liegen er niet om. In de luistercijfers over november-december 2018 kwam 3FM op een marktaandeel van 2,3 procent uit, tegen 2,4 voor het klassieke NPO Radio 4. En dat terwijl 3FM zich op een breed jong publiek richt en ook nog eens een veel grotere en vaak zelfs dubbele FM-dekking kent.

    NPO3FMRadio 538luistercijfersSerious RequestNPO Radio 4NPO Radio 5NPO Radio 2Top200

    Reacties

  1. TV-TIP A Gathering Storm

    A Gathering Storm
    National Geographic om 14:10 uur
    Tropische stormen zijn gevaarlijk, maar het voordeel is dat we ze tegenwoordig goed kunnen voorspellen. In A Gathering Storm zien we hoe dit gebeurt, en welke maat­regelen er genomen worden om de schade te beperken. De reeks start met de tropische cycloon Dorian, die in 2019 grote verwoesting veroorzaakte op de Bahama’s. Experts en ooggetuigen vertellen over de ramp.

    TV-TIP De Verraders

    De Verraders
    RTL 4 om 20:00 uur
    Het team verraders begon dit seizoen voortvarend. De saboteurs boekten een paar grote overwinningen, en ze lieten de getrouwen alle hoeken van het omvangrijke Château de Béguin zien. Langzaam maar zeker herpakten de getrouwen zich, waarna de verraders ook een paar flinke nederlagen om de oren kregen. In de finale zien we of deze omslag genoeg is om het zilver veilig te stellen voor de eerlijke deelnemers. Of lachen de sneaky verraders toch nog als laatst?

    Interview