Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  NPO heeft UHD niet op orde: problemen met beeld en geluid

  De NPO lijkt technische steken te laten vallen bij het aanvoersignaal van de tijdelijke UHD-zender. Dit kanaal is gedurende het WK voetbal beschikbaar bij onder meer Ziggo en KPN.
  Jarco Kriek
  23 november 2022
  comments 12
  NPO heeft UHD niet op orde: problemen met beeld en geluid
  Foto Getty Images

  Tijdens eerdere mondiale sportevenementen zoals EK- en WK-voetbaltoernooien leverde de NPO een tijdelijk 4K-kanaal aan deelnemende providers. Dit jaar koos de NPO voor een UHD-kanaal om het WK voetbal in Qatar in een betere beeldkwaliteit aan te bieden. NPO UHD is bij diverse providers, waaronder Ziggo, KPN en SKV, tijdelijk in het aanbod opgenomen. UHD is de afkorting van de term Ultra HD. Voorheen werd deze term hoofdzakelijk gebruikt voor 4K-content. De European Broadcasting Union (EBU) heeft echter besloten dat UHD door een tv-zender ook gebruikt mag worden als content in Full HD 1080p50 met toevoeging van minimaal HDR wordt aangeboden.

   

  Kleuren

  UHD leek een veilige keuze van de NPO. ESPN gebruikt UHD bij het hoofdkanaal al meer dan een jaar met succes. Desondanks zijn op internet diverse klachten te zien over de beeldkwaliteit van NPO UHD. Het gaat vooral om de zogenaamde handshake van de gebruikte technieken HDR en WCG2020 – die voor een verbeterd contrast en breder kleurenpalet zorgen – met de gebruikte televisie en/of decoder. Dit zorgt bij een deel van de kijkers voor beeldproblemen zoals een te flets of juist te donker beeld. Ook met het handmatig aanpassen van de HDR-instellingen in het menu van de televisie zijn deze problemen niet op te lossen. De problemen met HDR zijn overigens wel minder dan bij vorige experimentele uitzendingen in 4K-kwaliteit.

   

  Geluid

  Een ander probleem is de Dolby Digitaal 5.1 geluidstream binnen het aanvoersignaal naar de deelnemende providers. Vergeleken met uitzendingen van andere Europese omroepen zoals ZDF en BBC is er een duidelijk verschil in het geleverde geluid op te merken. Het gaat hierbij om het geluid van het publiek in het stadion dat bij NPO UHD nauwelijks hoorbaar is. Ook zijn er diverse hikjes in het geluid waar te nemen. Dit probleem ligt niet aan de providers, maar is te herleiden naar het aanvoersignaal van NPO UHD. Identieke problemen doen zich namelijk zowel voor bij Ziggo als KPN, en dus waarschijnlijk bij alle NPO UHD-doorgevende providers. Onder meer op het Ziggo klant-helpt-klant community forum wordt over de problemen met Dolby Digital 5.1 geluid geklaagd.

  NPONPO UHDpublieke omroepUltra HDUHDbeeldkwaliteitgeluidkwaliteitvoetbalWK voetbal

  Reacties