NPO: Programma’s terugkijken tot minimaal zeven dagen blijft gratis

Met achter de betaalmuur plaatsen, wordt in het geval van de NPO bedoeld dat deze programma’s alleen met de betaaldienst NPO Start Plus te bekijken zijn. Een abonnement op NPO Start Plus kost €2,95 per maand. De Telegraaf meldde vandaag in bezit te zijn van plannen van de NPO om een dergelijke stap in 2019 te maken. Een woordvoerder van de NPO ontkende in eerste instantie niet dat over dit plan door de publieke omroep wordt nagedacht. Op dit moment zijn de series, programma’s en documentaires tot een jaar na lineaire uitzending gratis via NPO Start te bekijken. Voor het bekijken van dit content in een betere beeldkwaliteit dient een abonnement op NPO Start Plus afgesloten te worden. Met dit betaalabonnement kan ook naar content gekeken worden dat langer dan een jaar geleden voor het laatst lineair werd uitgezonden.
NPO Start
Na ontstane onrust vlakte een woordvoerder van de NPO de voorgenomen plannen enigszins af. Met NPO Start kunnen de meeste uitgezonden programma’s van de zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3 minimaal tot zeven dagen terug ook in 2019 gratis bekeken worden. Dit houdt echter wel in dat voor het bingewatchen van series van de NPO vanaf volgend jaar wel het betaalabonnement van NPO Start Plus nodig is. Hierdoor ontstaat de situatie dat Nederlanders meerdere keren voor het door NPO uitgezonden content moeten betalen.
Vier keer betalen
Als eerste krijgt NPO jaarlijks subsidie van de overheid. Dan volgt inkomsten uit STER reclame. Om naar NPO te kunnen kijken via een tv-aanbieder moet een lineair abonnement afgesloten worden. De aanbieders betalen NPO voor de doorgifte van de zenders. En als de kijker dan eerder uitgezonden programma’s van de NPO wilt terugkijken, dient in meer gevallen een betaalabonnement op NPO Start Plus afgesloten te worden. In alle gevallen betaalt de Nederlandse kijker in de vorm van belasting, aankoop van producten, het tv-abonnement en/of het abonnement voor terugkijken van content aan mee. In sommige gevallen wordt dus vier keer voor het bekijken van hetzelfde content betaald.
Bezuiniging
NPO is op zoek naar een goede manier om een extra bezuiniging van rond de zestig miljoen in 2019 gedeeltelijk met extra inkomsten op te vangen. Dit gat ontstaat omdat het aantal lineaire kijkers sterker terugloopt dan van tevoren verwacht. Hierdoor zijn de inkomsten uit verkoop van reclame via STER minder. De overheid is niet van plan om de mindere inkomsten op te vangen door de jaarlijkse subsidie te verhogen. Onlangs werd duidelijk dat NPO bij nieuwe distributieovereenkomsten meer geld aan tv-aanbieders voor de doorgifte van kanalen eist. Zo stapte Joyne naar toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de hoogte van de nieuwe doorgiftevergoeding te laten toetsen. Joyne stelt dat de doorgifte van NPO 1, NPO 2 en NPO 3 €0,45 per maand per abonnee gaat kosten. Dit bedrag is volgens Joyne te hoog. Opvallend detail is dat tv-aanbieders met meer dan 100.000 abonnees door de Mediawet verplicht zijn deze zenders aan alle abonnees aan te bieden. Ze moeten dus wel met de verhoogde tarieven akkoord gaan. Ondanks dat Joyne nog geen 100.000 abonnees heeft, zegt deze aanbieder dat het eigenlijk wordt verplicht om de drie landelijke zenders van de NPO aan klanten aan te bieden. Zonder deze zenders ziet Joyne als Nederlandse aanbieder geen bestaansrecht voor zichzelf.