Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  NPO Radio 2 best beluisterd, NPO Radio 5 blijft succesnummer

  Het blijft indrukwekkend om te zien hoe NPO Radio 5 het marktaandeel blijft uitbreiden ondanks het feit dat de zender niet in FM in de ether te ontvangen is.
  Jarco Kriek
  25 may 2021
  comments 3
  NPO Radio 2 best beluisterd, NPO Radio 5 blijft succesnummer
  Foto Getty Images

  Uit de cijfers van Nationaal Luister Onderzoek (NLO) over de periode maart en april blijkt dat NPO Radio 2 met een voorsprong van bijna twee procentpunt het best beluisterde radiostation van Nederland is. De radiozender verliest overigens wel luisteraars. In deze periode ligt het luisteraandeel met 12,7 procent precies 0,1 procent lager in vergelijking met het vorige onderzoek een maand geleden. Op jaarbasis is het verlies echter groter. NPO Radio 2 heeft in een jaar tijd 0,7 procent marktaandeel verloren. Qmusic blijft met 10,8 procent (-0,1 op maandbasis, +1,1 op jaarbasis) de nummer twee radiozender in Nederland. Radio 10 nadert echter met een marktaandeel van 10,6 procent (+ 0,4 op maandbasis, -0,2 op jaarbasis) als derde radiozender van Nederland.

   

  NPO Radio 5

  Het succesnummer van de Nederlandse radio blijft NPO Radio 5. De ouderenzender van de publieke omroep wint in een maand tijd 0,2 procent marktaandeel en komt op 5,9 procent uit. Op jaarbasis bedraagt de groei 0,9 procent. Dat is minder dan de snelst groeiende radiozender Qmusic, maar NPO Radio 5 heeft wel een minder bereik. De radiozender is namelijk alleen digitaal in de ether via het radionetwerk DAB+ te beluisteren. Ontvangst in de ether via het veel meer gebruikte analoge FM is niet mogelijk. NPO Radio 5 kan alleen online, DAB+ en via netwerken van distributeurs als Ziggo, KPN, Canal Digitaal en T-Mobile beluisterd worden. Het blijft gissen wat het marktaandeel van NPO Radio 5 is als de zender in FM via de ether te ontvangen is. De verwachting is dat FM-verspreiding het marktaandeel enkele procentpunten laat stijgen.

   

  NPO 3FM

  Vanuit de reclamebranche wordt al enige tijd aangedrongen om het FM-frequentienet van NPO 3 FM in te gaan zetten voor NPO Radio 5. NPO 3FM schommelt al enige tijd rond een marktaandeel van twee procent. In dit onderzoek kwam het marktaandeel op 2,1 procent uit. En dat betekent dat in een jaar tijd weer 0,3 procent marktaandeel is verdampt. Kenners wijzer erop dat de doelgroep van NPO 3FM minder lineair via FM naar muziek luistert. Daar staat tegenover dat juist de luisterdoelgroep van NPO Radio 5 minder goed kan omgaan met nieuwe digitale technieken. De ouderenzender is juist gebaat bij FM-etherverspreiding.

  NPOpublieke omroepNPO Radio 2NPO Radio 53FMNPO 3FMQmusicRadio 10NLOluistercijfersFMDAB+

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Dune

   Timothée Chalamet speelt Paul Atreides, de erfgenaam van het Huis Atreides. Hij staat op het punt om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten voor Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekendstaat als Dune. Totaal TV mag de dvd van dit actie-avontuur vijf keer weggeven.

  TV-TIP Power Rangers

  Power Rangers
  RTL 7 om 20:00 uur
  De Power Rangers zien er in deze grote blockbuster een stuk gelikter uit dan in de geliefde jeugdserie uit de jaren negentig.

  TV-TIP Spider-Man: Homecoming

  Spider-Man: Homecoming
  Film1 Premiere om 20:30 uur
  Met Spider-Man: Homecoming keerde de superheld terug naar Marvel en kon Peter Parker weer deel uitmaken van het MCU.

  Interview

  • *

   Malou Gorter

   De verschrikkelijke jaren tachtig

   VPRO-dramaserie De verschrikkelijke jaren tachtig is gebaseerd op de gelijknamige roman van Tim Kamps. Het verhaal gaat over een woongroep in de jaren tachtig. Het negenjarige meisje Piet neemt de kijker mee in haar pogingen zich staande te houden binnen de ongewone gezinssituatie.
   Reacties0 reactie(s)