Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘NPO smijt met geld om voetbal te kunnen uitzenden’

  De NOS – en dus ook de NPO – betaalt jaarlijks een prijs die ver boven de marktwaarde ligt voor de uitzendrechten van samenvattingen van het Eredivisievoetbal.
  Jarco Kriek
  18 augustus 2022
  comments 0
  ‘NPO smijt met geld om voetbal te kunnen uitzenden’
  Foto Getty Images

  Het zogenaamde ‘met het bord op schoot’ voetbalkijken bij NOS Studio Sport op zondagavond kost de NOS – en indirect ook de Nederlandse belastingbetaler – jaarlijks zo’n 25 miljoen euro. Het contract met Eredivisie Media & Marketing CV werd vorig jaar verlengd. Hierdoor blijft de NOS de samenvattingen van voetbal uit de Eredivisie tot en met het einde van het seizoen 2024 uitzenden.

   

  Biedingstrijd

  Momenteel heeft Eredivisie Media & Marketing CV de volledige uitzendrechten van de Eredivisie in bezit. Het bedrijf – voor 51 procent in handen van Disney en voor het overige deel van Eredivisie CV en de KNVB – exploiteert de live uitzendrechten via de eigen betaalzender ESPN. Om ESPN niet meer verliesgevend te laten zijn, introduceerde Eredivisie Media & Marketing een distributiemodel waarbij providers als Ziggo, KPN en T-Mobile verplicht werden voor elke abonnee – ook al kijkt deze geen ESPN – een maandelijkse afdracht te doen. Zonder deze overeenkomsten was het niet mogelijk om ESPN (voorheen FOX Sports) winstgevend te exploiteren. Nu betaalt Eredivisie Media & Marketing CV jaarlijks rond de 90 miljoen euro voor het volledige rechtenpakket van Eredivisie. De verwachting is dat bij de volgende overeenkomst dit rechtenpakket minimaal 150 miljoen euro moet opleveren. Naast de huidige rechtenhouder gaan ook streamingdiensten als Viaplay en Prime Video zich naar verwachting aan de strijd meedoen.

   

  NPO

  De NOS betaalt volgens marketingdeskundige Chris Woerts nu 13 tot 15 miljoen te veel voor de samenvattingsrechten van de Eredivisie. De daadwerkelijke marktwaarde ligt volgens Woerts tussen 10 en 12 miljoen euro. De deskundige deed deze uitspraak in het SBS6-programma Vandaag Inside. Dat de NOS alles wil doen om het voetbalaanbod in stand te houden, blijkt uit de prijs die voor het live uitzenden van wedstrijden van het Nederlands Elftal wordt betaald. De marktwaarde ligt volgens Woerts op rond 350.000 euro per wedstrijd. De NOS betaalt minimaal het dubbele van dit bedrag. Chris Woerts wordt door diverse marktpartijen ingeschakeld om hen te begeleiden bij aankoop van sportrechten. Zo adviseert hij Talpa Network op dit gebied.

  NPOpublieke omroepNOSEredivisieEredivisie Media & MarketinguitzendrechtenStudio SportNederlands Elftal

  Reacties

 1. TV-TIP Joanna Lumley's Specerijenroute

  Joanna Lumley's Specerijenroute
  NPO 2 om 18:30 uur
  Absolutely Fabulous-ster Joanna Lumley werd geboren in India, en is gefascineerd door verre streken en exotische keukens. Ze reist naar landen die barsten van de specerijen en kruiden, zoals Indonesië, India en Zanzibar. Ze geniet van het natuurschoon en de schitterende kleuren, maar staat ook stil bij de bloederige onderdrukking van de bevolking in de voormalige kolonies. In de eerste aflevering is Indonesië aan de beurt. Joanna bezoekt o.a. Banda, Jakarta en de Molukken, waar ze meer leert over de geschiedenis van nootmuskaat.

  TV-TIP Help, Mijn Man is Klusser!

  Help, Mijn Man is Klusser!
  RTL 5 om 19:00 uur
  De komende weken geniet je van seizoen 15 van het verbouwprogramma Help, Mijn Man is Klusser!. Een bijzondere reeks, want de meeste deelnemers zijn maar wat blij met de hulp van John Williams en zijn team. In de eerste aflevering dreigt Petra haar man te verlaten als hij de hulp van John niet accepteert, maar Joop blijkt de redelijkheid zelve te zijn. Later in het seizoen is het zelfs de man zélf die een beroep doet op John. Natuurlijk zijn er óók weer mokkende kandidaten die het klusteam het liefst weg zouden sturen.

  Interview