Omroepen op DAB+ vrezen storing door kabelinternet

De landelijke radiozenders, die zijn verenigd in de VCR (Nederlandse Vereniging Commerciële Radio) gaan in overleg met de landelijke publieke omroep, de kabelmaatschappijen en het Agentschap Telecom. Volgens de VCR wordt de kans op storingen in de toekomst groter doordat kabelinternet, dat in dezelfde VHF band als DAB+ opereert, binnenshuis storingen kan geven op DAB+ ontvangst. De VCR reageert op een consultatieronde die door het Ministerie van Economische Zaken is gehouden rond het verlengen van de vergunningen voor etherfrequenties voor digitale radio. Op DAB+ kanaal 11c moeten de radiozenders hun dekking binnenshuis uiteindelijk verhogen tot 75 procent in 2020.
'VHF band alleen voor radio'
Hoewel het lekken van kabelsignalen, zeker met goed afgeschermde kabels, zelden het geval is, wil de VCR voorkomen dat zij voor kosten opdraaien indien storing optreedt. De VCR vindt zelfs dat de kabelbedrijven geen recht hebben op het gebruik van de VHF band voor internet. De VCR stelt dat deze band volgens het geldende frequentieplan alleen voor radio is bestemd. In het verleden zond de kabel altijd al tv-kanalen uit via VHF net als vroeger in de ether analoog ook het geval was. VCR: "Het is niet gepast dat wij met verplichtingen worden geconfronteerd om eventuele storingen op de kabel voor eigen risico en rekening te verhelpen, terwijl kennelijk de kabelmaatschappijen en IPTV-aanbieders (vooralsnog) zonder meer inbreuk kunnen maken op de etherontvangst van de signalen van de VCR-leden.”
Ook oneens met kosten DAB+ uitrol
De VCR is het ook oneens met de vastgestelde bedragen die betaald moeten worden voor vergunningen voor DAB+ in de periode 2017-2022 en de kosten van de uitrol van DAB+. Voor het vaststellen van deze bedragen wordt het zogenaamde SEO-model toegepast. Hierbij wordt op basis van diverse data en parameters een waardebepaling gedaan. Volgens de VCR wordt een onjuiste voorstelling van zaken gegeven. De VCR wil daarom dat de minister van Economische Zaken SEO verzoekt de uitkomsten voor de kosten van DAB+ te herzien en wijst daarbij op haar eigen en juiste berekeningen.