Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Omschakeling Digitenne DVB-T2 en HD begint op 1 oktober in het noorden

    KPN heeft de volgorde bekendgemaakt van het omzetten van Digitenne van het huidige DVB-T naar het toekomstige DVB-T2 in combinatie met HEVC. Hierdoor kan Digitenne in HD gaan uitzenden.
    Jarco Kriek, Jan-Hein Visser
    25 juni 2018
    comments 6
    Omschakeling Digitenne DVB-T2 en HD begint op 1 oktober in het noorden
    Foto ANP

    KPN voert de omzetting naar DVB-T2/HEVC gefaseerd in de periode van 1 oktober 2018 tot eind april 2019 uit. Na de omzetting naar de nieuwe uitzendtechniek kan KPN alle zenders die via Digitenne aangeboden worden en die in HD-kwaliteit beschikbaar zijn daadwerkelijk aan klanten aanbieden. KPN heeft aangekondigd dat geen zenderuitbreiding gaat plaatsvinden.

     

    Noordoost Nederland

    KPN heeft Nederland voor de gefaseerde omzetting van Digitenne in vijf regio’s opgedeeld. Als eerste wordt vanaf 1 oktober noordoost Nederland omgezet. Het gaat hierbij om de provincies Groningen en Drenthe. Op welke datums de overige vier regio’s worden omgezet, is nog niet bekend. Dit heeft mede te maken met de mogelijke problemen die KPN en klanten van Digitenne ondervinden die als eerste naar DVB-T2/HEVC zijn omgezet. De volgorde is wel bekend. Als tweede regio volgen de provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland. Daarna volgen in de derde fase Zeeland, Noord-Brabant en Utrecht. Limburg volgt daarna als vierde regio. De Randstedelijke provincies Noord-Holland en Zuid-Holland alsmede Friesland worden als laatste van het DVB-T2 signaal voorzien.

     

    Nieuwe decoder

    Abonnees van Digitenne krijgen ruim van tevoren meer informatie over de omzetting van Digitenne naar HD. Daarnaast wordt de huidige decoder omgeruild. Om in de toekomst naar Digitenne te kijken, is een nieuwe decoder van fabrikant ZTE nodig. Dit is een kaartloze decoder met ingebouwde encryptie van beveiligingsbedrijf Irdeto. Het gebruik van een CI+ module met smartcard is na de omzetting niet meer mogelijk. Digitenne kan hierdoor dus niet meer rechtstreeks via de televisie bekeken worden. Ook al is de gebruikte televisie voor ontvangst van DVB-T2 en HEVC geschikt.

    KPNDigitenneDVB-TDVB-T2ethertvtelevisieethertelevisieabonnementomzettinguitroldecoderIrdetobeveiligingCI+modulesmartcard

    Reacties

  1. TV-TIP 2Doc: Groenkijkers

    2Doc: Groenkijkers
    NPO 2 om 22:19 uur
    Waar sommigen slechts onkruid en ongedierte zien, zien anderen zeldzame insecten en woeste natuur. Als kind ergerde regisseur Sanne Rovers zich dood aan haar vader, die bij elk plantje dat hij tegenkwam stopte om het te bestuderen. Nu wil ze zélf zo naar de natuur leren kijken als haar vader. Samen duiken ze het weiland in, en tonen dat er heel veel te zien is als je maar geduldig bent en goed kijkt. Daarnaast volgt Sanne gewone Nederlanders die zich onvermoeibaar inzetten om ‘hun’ kleine stukjes natuur te beschermen.

    Interview