Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ongecodeerd aanbod blijft na openbreken kabelnetwerk Ziggo

    Ook na het openbreken van het kabelnetwerk van Ziggo kan ongecodeerd naar tv-zenders gekeken worden. Dit geldt zowel voor Ziggo als nieuwe toetreders. Dit bevestigt Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan Totaal TV.
    Jarco Kriek
    19 oktober 2018
    comments 0
    Ongecodeerd aanbod blijft na openbreken kabelnetwerk Ziggo
    Foto ANP

    Het in stand houden van een ongecodeerd aanbod van zenders is in het nieuwe marktanalyse besluit Wholesale Fixed Access (WFA) vastgelegd. Dit nieuwe marktanalysebesluit is sinds 1 oktober van kracht. Onderdeel is regulering van het kabelnetwerk van Ziggo, dat onderdeel van VodafoneZiggo is. Door de regulering is het voor het eerst mogelijk dat andere partijen – door ACM toetreders genoemd – van het Ziggo kabelnetwerk voor het aanbieden van diensten gebruik kunnen maken. De angst van huidige Ziggo-klanten dat het nieuwe marktanalysebesluit zorgt dat het ongecodeerd digitaal zenderaanbod op het kabelnetwerk van Ziggo verdwijnt, is volgens ACM ongegrond.

     

    Zenderaanbod

    Jasmijn Dielessen – woordvoerder ACM – laat in reactie op vragen van Totaal TV het volgende weten: "In de marktanalyse is nadrukkelijk rekening gehouden met het gegeven dat een belangrijk deel van de televisiekanalen, waaronder Ziggo Sport, door VodafoneZiggo ongecodeerd worden doorgegeven." Ziggo Sport is een digitaal basiskanaal waar onder meer buitenlands voetbal en Formule 1 met Max Verstappen op wordt uitgezonden. Dit kanaal is alleen bij Ziggo in het basispakket beschikbaar. De programmering van Ziggo Sport is grotendeels vergelijkbaar met Ziggo Sport Select dat bij aanbieders als KPN, Canal Digitaal en T-Mobile als onderdeel van betaalzender Ziggo Sport Totaal alleen met een extra aanvullend tv-abonnement te zien is. VodafoneZiggo gebruikt Ziggo Sport vooral om huidige klanten langer aan kabelbedrijf Ziggo te binden en voor de aanwas van nieuwe klanten.

     

    Ziggo Sport

    Dat toetreders op het kabelnetwerk van Ziggo daadwerkelijk Ziggo Sport aan klanten in het ongecodeerde digitale basispakket gaan aanbieden, is overigens nog maar de vraag. Toetreders moeten namelijk met tv-zenders die worden doorgegeven zelf distributieovereenkomsten sluiten. Maar de mogelijkheid bestaat wel dat VodafoneZiggo het sportkanaal Ziggo Sport gaat coderen.

     

    Distributieovereenkomst

    Dielessen namens ACM hierover: "Het uitgangspunt is dat VodafoneZiggo het ongecodeerde zenderaanbod ongewijzigd kan blijven aanbieden. VodafoneZiggo is ook verplicht om deze zenders door te leveren aan partijen die kabeltoegang afnemen bij VodafoneZiggo. Ook zij zullen deze zenders ongecodeerd doorgeven mogelijk samen met andere (gecodeerde) zenders die zij aan het ongecodeerde aanbod willen toevoegen, VodafoneZiggo moet hiertoe de gelegenheid bieden. De toetredende partij dient voor deze zenders wel zelf de uitzendrechten te verwerven bijvoorbeeld bij de NPO of RTL. Dit zou echter kunnen betekenen dat in het geval zij deze rechten voor een bepaalde zender niet kunnen verwerven, doordat de rechthebbende onredelijke voorwaarden stelt of een zeer hoog tarief vraagt, zij geen diensten zouden kunnen aanbieden over de kabel. Het ongecodeerde zenderaanbod wordt altijd 'automatisch meegeleverd en de toetreder mag geen zenders doorgeven zonder hiervoor over de rechten te beschikken. In dat geval dat de toetreder de rechten voor bepaalde televisiekanalen niet weet te verwerven, kan de toetreder op grond van de marktanalyse VodafoneZiggo verzoeken deze zenders alsnog te coderen."

     

    ACM beslist

    Als dit verzoek niet wordt gehonoreerd kan de toetredende partij dit aan de ACM voorleggen. De ACM kan VodafoneZiggo dan zo nodig verplichten is om de betreffende zenders alsnog te coderen. "Het is dus zeker niet zo dat het 'openbreken' van het kabelnetwerk van VodafoneZiggo het einde van de het ongecodeerde zenderaanbod betekent", aldus woordvoerder Dielessen van het ACM. VodafoneZiggo wil geen reactie geven op vragen die over de toekomst van het ongecodeerde zenderaanbod gesteld zijn. Het bedrijf is op dit moment bezig met het opstellen van een referentieaanbod.

    Autoriteit Consument & MarktACMopenbreken kabekabelZiggoVodafoneZiggoZiggo SportZiggo Sport Totaaldigitaalzenderpakketbasispakketongecodeerdmarktanalysebesluitreferentieaanbodreguleringwholesaleconcurrentieabonnementdistributieovereenkomst

    Reacties

  1. TV-TIP Signora Volpe

    Signora Volpe
    BBC First om 15:00 uur
    Sylvia Fox heeft genoeg van haar carrière als topspion en vertrekt naar Italië om wat rust te vinden. Tevergeefs, want op de bruiloft van haar nichtje verdwijnt de bruidegom, en dan wordt er ook nog een lijk in zijn tuin gevonden. Hoewel Sylvia eigenlijk een zonnige sabbatical wilde, wordt het toch weer een ‘werkvakantie’ voor de speurneus. Fans van Signora Volpe wachten een tijdje op nieuwe afleveringen. Deze zijn al opgenomen, maar wanneer ze starten is nog niet bekend.

    TV-TIP Nationale Herdenking

    Nationale Herdenking
    NPO 1 om 18:45 uur
    Op de Dam in Amsterdam leggen de koning en koningin een krans bij het Nationaal Monument, waar om 20.00 uur de jaarlijkse twee minuten stilte begint. Iets daarvoor houdt schrijver Dido Michielsen de 4 mei-­voordracht in De Nieuwe Kerk. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema spreekt dit jaar tijdens de herdenkingspechtigheid op de Dam, waar scholiere Marijn Spruit vertelt over de oorlogsgeschiedenis van haar eigen familie.

    Interview