Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ongehoord Nederland krijgt sanctie van NPO: einde omroep stap dichterbij

  De raad van bestuur van de Nederlandse publieke omroep (NPO) heeft de publieke omroep Ongehoord Nederland opnieuw een financiële sanctie opgelegd.
  Jarco Kriek
  29 december 2022
  comments 3
  Ongehoord Nederland krijgt sanctie van NPO: einde omroep stap dichterbij
  Foto ProShots

  Ongehoord Nederland (ON) ligt om meerdere redenen onder een vergrootglas in het Nederlandse medialandschap. De publieke omroep is onderwerp van diverse onderzoeken. De NPO beboet Ongehoord Nederland omdat het onvoldoende zou samenwerken binnen het publieke bestel. De omroep van journalist Arnold Karskens is het oneens met de aantijging van de NPO en noemt de tweede financiële sanctie een escalatie, met als mogelijk gevolg dat het uitzendrecht van de omroep wordt afgenomen.

   

  Verdere sancties

  De NPO gaat echter niet over het ontnemen van het uitzendrecht. Die beslissing ligt bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en meer specifiek bij staatssecretaris Uslu. De NPO speelt wel een cruciale rol bij een mogelijke verwijdering van ON uit het publieke bestel. Een dergelijke procedure kan alleen in gang gezet worden als het ministerie van OCW hiertoe wordt verzocht door de NPO. Door deze tweede financiële sanctie staat voor de NPO de weg vrij om een dergelijk verzoek in te dienen. De mediawet schrijft namelijk voor dat de NPO na een tweede sanctie een dergelijk verzoek kan neerleggen bij het ministerie van OCW. De NPO laat echter weten dat een dergelijke stap op dit moment nog niet aan de orde is.

   

  Deel budget

  De hoogte van de tweede financiële sanctie bedraagt 1,5 procent van het jaarbudget van ON. Dit komt overeen met een bedrag van €56.065,45. Als onderbouwing van deze financiële sanctie geeft de NPO aan dat ON niet in overeenstemming met de publieke waarden handelt en niet voldoet aan de hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen. Dit heeft een enorme negatieve impact op de integriteit en reputatie van de publieke omroep. ON mag tegen deze tweede sanctie van de NPO nog beroep aantekenen. Dit kan een mogelijke procedure tot het afnemen van het uitzendrecht echter niet voorkomen.

  NPOOngehoord NederlandONpublieke omroep

  Reacties