1. Nieuws

  Online radio biedt meer: Italo internetradio

  Steeds meer Nederlanders luisteren online via internet naar radiozenders. Het zenderaanbod is niet alleen groter maar ook diverser.
  Jarco Kriek
  6 january 2020
  comments 1
  Online radio biedt meer: Italo internetradio
  Foto: Radio Stad Den Haag

  In een reeks artikelen belicht Totaal TV enkele muziekstromingen die niet of slechts beperkt in de ether via FM en DAB+ of bij tv-distributeurs als Ziggo, KPN, Canal Digitaal en T-Mobile maar juist wel online beluisterd kunnen worden. Dit kan onder meer op pc en laptop via de internetsites van de betreffende zenders – binnen dit artikel direct te benaderen door op de roodgekleurde naam van de betreffende zender te klikken – of op tablet, smartphone, mediaspeler en in de auto met online radio-apps als RadioNed+ en TuneIn.

   

  Italo

  Italo is de afkorting van uit Italië afkomstige (disco)muziek. Italo kreeg in de jaren ‘8o van de vorige eeuw – dus zo’n bijna veertig jaar geleden – in Nederland echt voet aan de grond. Italië was in deze periode een favoriete vakantiebestemming van veel jongeren. De muziek die tijdens de vakantie op de radio en in discotheken te horen was, werd daar op vinyl gekocht en naar huis meegenomen. Grote populariteit kreeg Italo vooral in de Randstad door de Haagse radiopiraat Radio Stad Den Haag. Deze vooral onder jongeren populaire radiozender werd in de jaren ’80 de Italozender van Nederland. Binnen Italo zijn verschillende muziekstromen. Euro Disco is bijvoorbeeld muziek met het DNA van Italo maar dan niet uit Italië maar uit andere Europese landen zoals Duitsland en Spanje afkomstig. Bij Hi NRG geldt hetzelfde maar dan is de muziek vooral uit Amerika en Canada afkomstig. Net als bij andere muziekstromingen heeft Italo zich in de afgelopen jaren geëvalueerd. Nieuwere Italomuziek wordt dan ook New Generation genoemd. Mede door New Generation hebben ook jongeren Italo omarmd. Zo is het luisterpubliek van Italo groter dan ooit. Oudere jongeren – de hedendaagse vijftigers – genieten van de oer-Italo’s uit vorige eeuw, terwijl jongeren meer richting New Generation neigen.

   

  Radio Stad Den Haag

  Radio Stad Den Haag heeft na een rijk illegaal en legaal radioverleden nu een vaste legale plek op internet gevonden. De grondlegger van Italo muziek in Nederland is wel deels een andere muzikale weg ingeslagen. Italo is nog wel te beluisteren maar het muziekaanbod is breder worden. Ook is in de programmering het roer deels omgegooid. Waar de zender tot enkele jaren geleden vrijwel alleen non-stop muziek liet horen, zijn nu meer gepresenteerde entertainmentprogramma’s te beluisteren. Desondanks blijft Radio Stad Den Haag een aanrader voor de liefhebber van Italo muziek. De zender is 24 uur per dag online te beluisteren.

   

  Fantasy Radio

  Fantasy Radio is de tweede uit Nederland afkomstige online radiozender die Italo hoog in het vaandel heeft staan. Qua populariteit doet Fantasy Radio – dat overigens ook als radiopiraat in de jaren ’80 in de regio Den Haag, namelijk het Westland, actief is geweest - anno 2020 niet onder voor Radio Stad Den Haag. Kijken we naar het aantal online luisterstreams dan is het stuivertje wisselen tussen beide stations wie meer luisteraars heeft. Fantasy Radio hanteert de slogan ‘less talking, more music’. Dagelijks is vanaf 19.00 uur een gepresenteerd of afwijkend programma zoals een mix te beluisteren. Daarnaast is Fantasy Radio vrijwel volledig non-stop. Daarbij heeft de luisteraar wel de mogelijkheid om interactief een verzoekplaat (online request) aan te vragen. Op Fantasy Radio is 24 uur per dag en zeven dagen per week Italo, Euro Disco en HI NRG te horen. Met name door de request-functie is ook New Generation op Fantasy Radio te horen.

   

  ItaloRadio

  Een nieuwkomer is ItaloRadio. Dit internetradiostation heeft nauwe banden met Radio 078, dat als online radiozender alleen muziek uit de jaren ’80 – waaronder ook Italo – laat horen. ItaloRadio is volledig 24 uur per dag en zeven dagen per week non-stop te beluisteren. De luisteraar wordt hiermee een concept aangeboden waarin geen gepraat van een dj maar alleen maar muziek wordt aangeboden. ItaloRadio heeft een bredere Italo muziekkeuze dan Radio Stad Den Haag en Fantasy Radio. Niet alleen Italo, Euro Disco, HI NRG maar ook New Generation zijn de vaste onderdelen van de muziekdatabase van de radiozender.

  radioonlineinternetinternetradioItalomuziekRadio Stad Den HaagFantasy RadioItaloRadio

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Bad Boys For Life

   5X2 KAARTEN BAD BOYS FOR LIFE

   Will Smith en Martin Lawrence zijn terug als Mike Lowrey en Marcus Burnett in het langverwachte Bad Boys For Life. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes voor deze actiefilm weggeven.

  TV-TIP Holland-België

  Holland-België
  RTL 4 om 20:00 uur
  De strijd tussen Nederland en België gaat door in het nieuwe seizoen van deze komische spelshow. Wie weet het meeste van het buurland?

  TV-TIP Angels & Demons

  Angels & Demons
  Veronica om 20:00 uur
  Na de moord op de katholieke fysicus Silvano Bentivoglio wordt de hulp ingeroepen van professor Robert Langdon, expert op het gebied van symboliek. Op het lijk van de vermoorde fysicus is namelijk een vreemd symbool aangetroffen. Samen met Bentivoglio's collega Vittoria Vetra gaat professor Langdon op zoek naar de moordenaar die gevaarlijke antimaterie uit het laboratorium heeft ontvreemd.

  Interview

  • Netflix Original Ares Lisa Smit

   Lisa Smit

   Ares

   Lisa Smit (26) speelt een van de hoofdrollen in de eerste Nederlandse Netflix-original serie Ares, die vanaf 17 januari te bekijken is. Deze psychologische horrorserie telt acht afleveringen en wordt in meer dan 190 landen uitgebracht!
   Reacties0 reactie(s)