Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Online radio biedt meer: Nederlandse zenders in Caraïbisch gebied

  Steeds meer Nederlanders luisteren online via internet naar radiozenders. Het zenderaanbod is niet alleen groter maar ook diverser.
  Jarco Kriek
  16 januari 2020
  comments 4
  Willemstad Curaçao Curacao
  Foto ProShots

  In een reeks artikelen belicht Totaal TV enkele muziekstromingen die niet of slechts beperkt in de ether via FM en DAB+ of bij tv-distributeurs als Ziggo, KPN, Canal Digitaal en T-Mobile maar juist wel online beluisterd kunnen worden. Dit kan onder meer op pc en laptop via de internetsites van de betreffende zenders – binnen dit artikel direct te benaderen door op de roodgekleurde naam van de betreffende zender in de grote tussenkoptekst te klikken – of op tablet, smartphone, mediaspeler en in de auto met online radio-apps als RadioNed+ en TuneIn.

   

  Caraïbisch gebied

  De huidig en voormalige overzeese delen van Nederland bieden enkele Nederlands gesproken radiozenders. Ook in Nederland wordt online relatief veel naar deze radiozenders geluisterd. Het is toch heerlijk om in het soms koude en natte Nederland naar een radioprogramma in de eigen taal te luisteren dat in een gebied is gemaakt waar het op dat moment zonnig en droog is. Nederlandse zenders op eilanden als Aruba, Bonaire en Curaçao komen dan ook vaak voor in de favorietenlijst van de internetluisteraar.

   

  Dolfijn FM

  Wellicht het bekendste Nederlandse station in het Caraïbisch gebied is Dolfijn FM. De radiozender zendt al tientallen jaren uit vanaf het mooie eiland Curaçao. Veel in Nederland bekende dj’s hebben voor enige tijd programma’s op de radiozender gemaakt. Tegenwoordig is de studio van Dolfijn FM aan het strand van Mambo Beach gevestigd. Vanuit de studio kijken de dj’s direct op het strand vol toeristen die op een ligbed van zon, zee en strand genieten. Het muziekformat van Dolfijn FM is vergelijkbaar met Radio 538, al besteedt Dolfijn FM meer aandacht aan Nederlandstalige muziek. Op dit moment zijn elke werkdag de dj’s Tommas Eggens, José de Bruin, Maarten Schakel en Sam Feldt op Dolfijn FM te beluisteren. Dit kan niet alleen op de eilanden Bonaire en Curaçao op FM 97,3 MHZ maar ook wereldwijd online. Als bonus zijn online ook de digitale themakanalen van Dolfijn FM te beluisteren. Dit zijn de kanalen Dolfijn FM Hits, Dolfijn FM Latino en Dolfijn FM Urban.

   

  Paradise FM

  Dolfijn FM mag zich dan wel de grootste radiozender van Curaçao noemen, maar dit neemt niet weg dat Paradise FM op dit eiland ook goed aan de weg timmert. Het muziekformat neigt meer naar het Nederlandse NPO Radio 2. Naast hits komen dan ook veel oudere muziekknallers voorbij. Paradise FM is op het eiland in de ether op FM 103,1 MHz te ontvangen. Online natuurlijk wereldwijd. Onder meer Joris Reer, Nadine Roos, Elisa Koek en Marc de Roo maken op werkdagen dagelijks een programma op de radiozender.

   

  Mega Hit FM

  Op het eiland Bonaire heeft Mega Hit FM op dit moment twee zenders in de ether in de lucht. Al jarenlang is Mega Hit FM het baken voor de jonge en jong voelende oudere lokale bewoners en toeristen op Bonaire. Het muziekformat is enigszins vergelijkbaar met dat van Dolfijn FM dat inmiddels ook in de ether op Bonaire actief is. Mega Hit FM is op Bonaire op FM 101.1 MHz en wereldwijd online te beluisteren. De naam Mega Hit FM is niet onbewust gekozen. De radiozender heeft zijn roots in de Nederlandse radiopiraat Digitaal Hit FM dat in de jaren ’80 in Baarn actief was. Onder meer Mark van Putten, Pascal Maessen, Ron Gijzen en René Huizinga zijn op Mega Hit FM te beluisteren. Sinds kort heeft Mega Hit FM in Mega Classics een tweede radiozender die op het eiland in de ether via FM 99.5 MHz te beluisteren is. Mega Classics begon als digitaal themakanaal dat alleen online te beluisteren was. Het succes van hits uit de jaren ’70, ’80 en ’90 was echter zo groot dat naast de nog steeds doorlopende wereldwijde online verspreiding de non-stop zender nu ook in de ether te beluisteren is.

   

  In deze reeks verscheen eerder:

  onlineradiointernetinternetradiomuziekArubaBonaireCuracaoDolfijn FMParadise FMMega Hit FMMega Classics

  Reacties