Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ook prijsverhoging als Formule 1 naar Ziggo gaat: wel weer lineair met beter beeld

  De biedingsstrijd voor de uitzendrechten van Formule 1 is in volle gang. Viaplay en VodafoneZiggo (Ziggo/Ziggo Sport) liggen hierbij op pole position.
  Jarco Kriek
  23 februari 2024
  comments 7
  Ook prijsverhoging als Formule 1 naar Ziggo gaat: wel weer lineair met beter beeld
  Foto Getty Images

  De biedingsstrijd lijkt op de tweestrijd om de wereldtitel van meer dan een jaar geleden tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Wie uiteindelijk de Max Verstappen van deze biedingsstrijd wordt, is wellicht binnen enkele weken bekend. Veel Formule 1-liefhebbers hopen dat Formule 1 naar de programmering van Ziggo Sport terugkeert. Zeker nu Viaplay voor medio mei een nieuwe prijsverhoging heeft aangekondigd. Daarbij wordt gedacht dat een terugkeer van Formule 1 bij Ziggo Sport het kijken naar deze autosport goedkoper wordt. Maar is dit wel zo?

   

  Ziggo

  Mocht VodafoneZiggo de uitzendrechten kopen, dan is het zeer waarschijnlijk dat Ziggo-klanten zonder extra te betalen naar Formule 1 kunnen kijken. Maar zonder meerkosten betekent niet gratis. VodafoneZiggo is een commercieel bedrijf en geen filantropische instelling. De vele tientallen miljoenen die VodafoneZiggo in dat geval moet betalen voor de uitzendrechten worden dan ook aan abonnees doorberekend. Natuurlijk gaat Ziggo Formule 1 inzetten om bestaande klanten te behouden en nieuwe klanten te werven. Op enig moment zal ook de prijs van het tv- en internetabonnement worden verhoogd, maar toch is de Formule 1-minnende Ziggo-klant in dat geval goedkoper uit. Nadeel voor Ziggo-klanten die niet van Formule 1 houden, is dat het abonnement ook voor hen duurder wordt. Na de eredivisiebelasting krijgt deze groep klanten dus een Maxbelasting voor de kiezen.

   

  Ziggo Sport

  Als de uitzendrechten van de Formule 1 naar VodafoneZiggo gaan, kunnen klanten van andere providers - zoals KPN, Odido en Delta - de autoracesport volgen via betaalzender Ziggo Sport Totaal. Dit abonnement kost nu afhankelijk van de provider rond de 15 euro per maand. Maar een prijsverhoging ligt op de loer, zelfs als VodafoneZiggo de Formule 1 niet opnieuw binnenhaalt. Zo heeft het mediabedrijf voor de drie komende voetbalseizoenen voor vele tientallen miljoenen euro de exclusieve uitzendrechten van de UEFA voetbalcompetities Champions League, Europa League en Conference League gekocht. Na eventuele toevoeging van Formule 1 zal de mogelijke prijsverhoging nog hoger uitvallen. Voordeel voor de allround sportliefhebber is wel dat het sportaanbod in de breedte veel groter is dan bij Viaplay. Nadeel voor voetbal-, darts- en hockeyliefhebbers is dat hiervoor alsnog een Viaplay-abonnement voor nodig is.

   

  Beeldkwaliteit

  In alle gevallen is Formule 1 bij een overgang naar Ziggo Sport in een betere beeldkwaliteit te bekijken. Bij Ziggo wordt Formule 1 dan weer in 4K aangeboden. Of dit ook het geval is bij overige providers is twijfelachtig. Voorheen was dit niet het geval. Maar ook als dit bij de overige providers in HD wordt aangeboden, dan nog is de beeldkwaliteit beter dan nu bij Viaplay. Ook wat betreft storingsgevoeligheid is een overgang naar Ziggo Sport een vooruitgang. Formule 1 keert dan namelijk van online-only terug naar hybride distributie: een combinatie van lineair en online.

   

  Concurrentie

  VodafoneZiggo (Ziggo) gaat er alles aan doen om de uitzendrechten van Formule 1 na 2024 weer in bezit te krijgen. De overige providers spreken het niet hardop uit, maar hopen dat Viaplay of een andere bieder de uitzendrechten verwerft. De concurrentiepositie van Ziggo wordt met de uitzendrechten van de Formule 1 veel beter dan nu het geval is. Concurrerende providers moeten dan met extra hoge kortingen nieuwe klanten te winnen en bestaande klanten te behouden.

  ZiggoZiggo SportVodafoneZiggoViaplayViaplay GroupFormule 1uitzendrechtenbeeldkwaliteitlineaironline

  Reacties