Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Update: tv-kijken met eigen apparatuur bij Ziggo duurder dan met bruikleendecoder

  Ziggo is volgens nieuwe regelgeving verplicht om klanten de mogelijkheid te geven om met eigen apparatuur tv te kijken. Dit kost echter wel meer geld.
  Jarco Kriek
  11 oktober 2022
  comments 8
  Update: tv-kijken met eigen apparatuur bij Ziggo duurder dan met bruikleendecoder
  Foto Getty Images

  Nederlandse tv-providers die gebruikmaken van een DVB-uitzendnorm moeten hun klanten sinds 28 januari de mogelijkheid geven om met zelf gekozen en gekochte hardware naar lineaire tv te kijken. Op deze datum werd Beleidsregel Handhaving Eindapparaten operationeel. Omdat Ziggo voor lineaire tv gebruikmaakt van de uitzendnorm DVB-C is het kabelbedrijf verplicht al zijn klanten de mogelijkheid te geven om met eigen apparatuur naar tv-zenders te kijken. Dit deed Ziggo overigens al vóór de invoering van de nieuwe regelgeving. Wel moest Ziggo op 28 januari de 4K-zenders ook in DVB-C gaan aanbieden.

   

  TV Start

  Ziggo biedt meer dan vijftig tv-zenders ongecodeerd aan: het Kabel TV-aanbod. VodafoneZiggo-woordvoerder Bart Heuts herbevestigt aan Totaal TV dat alle zenders van RTL Nederland en Talpa Network binnen dit aanbod niet in HD- maar SD-beeldkwaliteit aangeboden blijven worden. Om deze zenders in HD te bekijken moet het TV Start – ook wel TV Standaard genoemd – abonnement worden afgenomen. Het TV Start-zenderaanbod bevat niet alleen meer tv- en radiozenders, maar dus ook meer zenders in HD-kwaliteit.

   

  Duurder

  Als naar de prijsstelling van TV Start wordt gekeken, valt direct iets opvallends op. Bij gebruik van eigen apparatuur hanteert Ziggo namelijk een andere maandprijs voor dit abonnement. Omdat het TV Start-zenderaanbod gecodeerd wordt gedistribueerd, is voor het kijken een CI+ module met smartcard nodig. Wie het TV Start-abonnement inclusief de CI+ module neemt, betaalt hiervoor €29,45 per maand. Dit is €0,50 meer dan het gelijke abonnement waarbij Ziggo de bruikleendecoder levert. Wie voor deze optie kiest, betaalt namelijk €28,95.

   

  Multiroom

  Het prijsverschil wordt nog opvallender als naar de prijs wordt gekeken voor het kijken naar het TV Start-aanbod op meerdere televisies. Het huren van een extra CI+ module inclusief smartcard kost twee euro per maand terwijl voor een extra Next Mini vier euro per maand afgerekend moet worden. Ziggo geeft hierbij zelf aan dat de kosten van een CI+ module lager zijn dan een bruikleendecoder zoals Next Mini. Navraag bij VodafoneZiggo leert dat de genoemde bedragen die Ziggo toont op de website kloppen, en dat kijken met eigen apparatuur bij dit abonnement dus duurder is. Dit geldt overigens niet bij het volgende tv-abonnement TV Complete, waarbij Ziggo wel dezelfde maandprijs hanteert voor CI+ en een bruikleendecoder. Woordvoerder Heuts laat desgevraagd weten dat de prijs van tv-only abonnementen afhankelijk is van diverse factoren zonder daarbij aan te geven wat deze factoren zijn.

   

  UPDATE: VodafoneZiggo meldt dat het televisie-only abonnement met bruikleendecoder (kabeldecoder) momenteel is uitgefaseerd en niet meer leverbaar is. Dit ondanks dat deze optie nog wel op de tariefpagina voor televisie-only abonnementen staat. In het artikel stond als voorbeeld van een bruikleendecoder Next Mini genoemd. Dit is foutief omdat Next Mini alleen wordt geleverd bij abonnementen met tv en internet omdat Next Mini een IPTV-decoder is waarvoor altijd een internetverbinding nodig is.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisiedecoderbruikleendecoderCI+abonnement

  Reacties

 1. TV-TIP The Secret: Dare to Dream

  The Secret: Dare to Dream
  RTL 8 om 20:25 uur
  Weduwe Miranda Wells (Katie Holmes) heeft het zwaar als alleenstaande moeder van drie kinderen. Een naderende orkaan geeft haar nog meer zorgen. Dan ontmoet ze de mysterieuze Bray Johnson (Josh Lucas). Hij biedt precies de hulp die ze nodig heeft. Alleen heeft Bray een geheim dat de hun groeiende band compleet kan veranderen.

  TV-TIP Portretten van Krabbé

  Portretten van Krabbé
  NPO 2 om 20:30 uur
  Om de kern van iemand te vangen in een portret is het handig om die persoon ook daadwerkelijk te kennen. In Portretten van Krabbé gaat Jasper Krabbé, voordat-ie überhaupt een lik verf op het doek heeft gekwast, dan ook een weekend op pad met de bekende geportretteerden in spe. In deze eerste aflevering is dat Tom Waes. Met hem bezoekt Jasper onder andere café d’Anvers in het ruige deel van Antwerpen, waar Tom als uitsmijter heeft gewerkt.

  Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)