Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Opnieuw radiozender in financiële problemen: DAB+ nog niet toekomstbestendig

  Het gaat niet met iedere radiozender even goed. Diverse radiozenders in Nederland stoppen nog deze week met uitzenden. Ook in België zijn er problemen.
  Jarco Kriek
  27 december 2023
  comments 6
  Opnieuw radiozender in financiële problemen: DAB+ nog niet toekomstbestendig
  Foto Getty Images

  In Nederland zijn het vooral de hogere kosten voor onder meer uitzendlicenties en afdracht voor het draaien van muziek de oorzaak dat op 31 december diverse radiozenders stoppen met uitzenden in de ether via AM en DAB+. Ook enkele online radiozenders trekken de stekker uit het mengpaneel.

   

  België

  Ook bij onze zuiderburen gaat niet alles over een leien dak, en ook hierbij speelt distributie via DAB+ een rol. Het bedrijf achter de radiozender Business AM zit namelijk in zwaar financieel weer. Het gaat om het uit Gent afkomstige mediabedrijf MediaNation. Meerdere werknemers van dit bedrijf zouden volgens VRT al vijf maanden geen loon hebben ontvangen. Business AM zendt tot juni alleen nog herhalingen uit. Dat de stekker nu nog niet uit de DAB+ distributie wordt getrokken, komt doordat er sprake is van een doorlopende overeenkomst tot juni bij zenderexploitant Norkring.

   

  DAB+

  Vooral radiozenders die via DAB+ uitzenden hebben te maken met een hoge kostendruk . Dit digitale radionetwerk mag dan wel bestempeld zijn als opvolger van FM, maar op dit moment is een gezonde exploitatie van DAB+ uitzendingen voor menige radiozender uiterst moeilijk. Het aantal luisteraars stijgt weliswaar, maar DAB+ blijft in bereik achter bij FM. Dit heeft onder meer te maken met de ontvangst van DAB+. Die is binnen een woning minder goed dan bij FM. Ook onderweg, bijvoorbeeld in de auto, biedt FM een betere ontvangst. Wel is DAB+ op steeds meer plekken ongestoord te ontvangen.

  radioDAB+digitaal

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview