Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Overheid wil met FM frequentieveiling vooral veel geld verdienen

  De spelregels van de komende veiling van FM-licenties zijn bekend. Hieruit blijkt dat een hoge opbrengst de belangrijkste prioriteit is van de overheid.
  Jarco Kriek
  17 februari 2023
  comments 3
  Overheid wil met FM frequentieveiling vooral veel geld verdienen
  Foto Getty Images

  Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens heeft de Tweede Kamer de definitieve veilingregeling voor de commerciële landelijke radiovergunningen gestuurd. De nieuwe uitzendlicenties hebben een duur van twaalf jaar. De minister verwacht dat de totale opbrengst van de komende frequentieveilig minimaal 74 miljoen euro bedraagt.

   

  Opbrengst

  Dat het de overheid vooral te doen is om zoveel mogelijk geld uit de verkoop van de uitzendlicenties te halen, blijkt uit enkele punten van de spelregels die de minister aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vooral de mogelijkheid om tijdens de veiling van kavels te kunnen wisselen, valt hierbij op. Geïnteresseerde mediabedrijven kunnen op alle combinaties van pakketten bieden. Het wordt daarna mogelijk om gedurende de veiling van pakket te wisselen. De minister zegt dat dit de flexibiliteit van deelnemers aan de veiling ten goede komt. De kans is echter groot dat door de wisselmogelijkheid de prijs van de uitzendlicenties wordt opgedreven.

   

  Test

  Toenmalig toezichthouder Agentschap Telecom – sinds 1 januari Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) – paste het systeem van wisselen van pakket lopende een veiling vorig jaar al toen bij de verkoop van uitzendlicenties voor lokale FM-frequenties voor commerciële omroepen. Bij deze veiling zorgde de wisselmogelijkheid voor prijsopdrijving van verkochte uitzendlicenties.

   

  Vergelijkende test

  Voor de twee uitzendlicenties voor zogenaamde geclausuleerde kavels komt geen vergelijkende toets. Dit betekent dat niet de inhoudelijke programmering maar het geboden geldbedrag de reden is dat de uitzendlicentie gegund wordt. De geclausuleerde kavels komen beschikbaar voor een commerciële nieuwszender en een radiozender die zich richt op Nederlandse muziek. Op dit moment maken BNR Nieuwsradio en 100%NL gebruik van deze kavels. De minister noemt tijdsdruk als argument voor het schrappen van een vergelijkende toets. Als een vergelijkende toets uitgevoerd moet worden, leidt dit tot een uitstel van de frequentieveiling met mogelijk een jaar. De rechter besliste vorig jaar na een succesvolle rechtsgang van radiozender KINK dat de FM-frequenties voor september 2023 opnieuw geveild moeten worden.

  FMradiofrequentieveilinguitzendlicentieuitzendvergunning

  Reacties

 1. TV-TIP Sanditon

  Sanditon
  NPO 2 om 17:09 uur
  Negen maanden na de dood van haar tortel Sidney, die in Antigua aan de gele koorts bezweek, keert Charlotte Heywood gedesillusioneerd terug naar Sanditon. In haar kielzog haar jongere zus Alison, die er net als Charlotte alles aan wil doen om de boerenmiddelmaat te ontstijgen. Maar Alison is lang niet de enige frisse wind die door het – inmiddels stuk minder pittoreske, maar des te populairdere en drukkere – kustplaatsje waait: een aantal nieuwe gezichten weet de boel flink op te schudden.

  TV-TIP UEFA Conference League: AZ - Zrinjski

  UEFA Conference League: AZ - Zrinjski
  Veronica om 18:00 uur
  De eerste groepswedstrijd van AZ in de Conference League begon in september nog voortvarend. De formatie van trainer Pascal Jansen leidde bij Zrinjski Mostar halverwege met een indrukwekkende 0-3, maar gaf de voorsprong vervolgens volledig weg. In Bosnië-Herzegovina werd het in het obscure Stadion pod Bijelim brijegom uiteindelijk 4-3. Net als de Alkmaarders snakt ook Ajax naar een overwinning. De geplaagde ploeg gaat vanavond in de Europa League op bezoek bij Olympische Marseille. In Amsterdam werd het in september 3-3.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)