Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Overheid wil met FM frequentieveiling vooral veel geld verdienen

  De spelregels van de komende veiling van FM-licenties zijn bekend. Hieruit blijkt dat een hoge opbrengst de belangrijkste prioriteit is van de overheid.
  Jarco Kriek
  17 februari 2023
  comments 3
  Overheid wil met FM frequentieveiling vooral veel geld verdienen
  Foto Getty Images

  Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens heeft de Tweede Kamer de definitieve veilingregeling voor de commerciële landelijke radiovergunningen gestuurd. De nieuwe uitzendlicenties hebben een duur van twaalf jaar. De minister verwacht dat de totale opbrengst van de komende frequentieveilig minimaal 74 miljoen euro bedraagt.

   

  Opbrengst

  Dat het de overheid vooral te doen is om zoveel mogelijk geld uit de verkoop van de uitzendlicenties te halen, blijkt uit enkele punten van de spelregels die de minister aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vooral de mogelijkheid om tijdens de veiling van kavels te kunnen wisselen, valt hierbij op. Geïnteresseerde mediabedrijven kunnen op alle combinaties van pakketten bieden. Het wordt daarna mogelijk om gedurende de veiling van pakket te wisselen. De minister zegt dat dit de flexibiliteit van deelnemers aan de veiling ten goede komt. De kans is echter groot dat door de wisselmogelijkheid de prijs van de uitzendlicenties wordt opgedreven.

   

  Test

  Toenmalig toezichthouder Agentschap Telecom – sinds 1 januari Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) – paste het systeem van wisselen van pakket lopende een veiling vorig jaar al toen bij de verkoop van uitzendlicenties voor lokale FM-frequenties voor commerciële omroepen. Bij deze veiling zorgde de wisselmogelijkheid voor prijsopdrijving van verkochte uitzendlicenties.

   

  Vergelijkende test

  Voor de twee uitzendlicenties voor zogenaamde geclausuleerde kavels komt geen vergelijkende toets. Dit betekent dat niet de inhoudelijke programmering maar het geboden geldbedrag de reden is dat de uitzendlicentie gegund wordt. De geclausuleerde kavels komen beschikbaar voor een commerciële nieuwszender en een radiozender die zich richt op Nederlandse muziek. Op dit moment maken BNR Nieuwsradio en 100%NL gebruik van deze kavels. De minister noemt tijdsdruk als argument voor het schrappen van een vergelijkende toets. Als een vergelijkende toets uitgevoerd moet worden, leidt dit tot een uitstel van de frequentieveiling met mogelijk een jaar. De rechter besliste vorig jaar na een succesvolle rechtsgang van radiozender KINK dat de FM-frequenties voor september 2023 opnieuw geveild moeten worden.

  FMradiofrequentieveilinguitzendlicentieuitzendvergunning

  Reacties

 1. TV-TIP The Hitman's Bodyguard

  The Hitman's Bodyguard
  RTL 7 om 20:25 uur
  Dictator Dukhovich staat terecht voor genocide, maar alle getuigen overlijden voor ze in de rechtbank kunnen verschijnen. Nu is huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) bereid om tegen Dukhovich te getuigen. Bodyguard Michael Bryce (Ryan Reynolds) moet Kincaid zien te beschermen, maar ze kunnen elkaar niet luchten of zien.

  TV-TIP Avastars

  Avastars
  SBS 6 om 20:30 uur
  Hoewel juryleden Nick & Simon, Dan Karaty en Nicky Romero de Avastars ‘uniek, fris en van een hoog niveau’ vonden, was de kijker een stuk minder onder de indruk van de dansende en zingende virtuele poppetjes. Nadat het soortgelijke Alter Ego in 2021 al flopte aan de overkant van de Grote Plas, bleek ook Avastars een flinke zeper. In het slot­­­akkoord gaan de vier finalisten nog één keer de strijd met elkaar aan. Wie gaat er vandoor met de titel en neemt een single én videoclip op met Davina Michelle?

  Interview

  • *

   Paul de Leeuw

   Niet Klein Te Krijgen

   Voor Niet Klein Te Krijgen volgde Paul de Leeuw vijf ongeneeslijk zieke kinderen. En dat was – en is – voor iedereen even slikken.
   Reacties0 reactie(s)