Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Pakt Viaplay ook Champions League voetbal van Ziggo af?

  Het sportplatform Ziggo Sport van VodafoneZiggo kan de komende weken wellicht een volgende rechtse directe van de Zweedse streamingdienst Viaplay verwachten.
  Jarco Kriek
  28 september 2022
  comments 6
  Pakt Viaplay ook Champions League voetbal van Ziggo af?

  De uitzendrechten van de Champions League voor de komende seizoenen worden de komende weken verdeeld. Op dit moment is de Champions League ondergebracht op het open net bij RTL 7, onderdeel van RTL Nederland. Achter de betaalmuur wordt de belangrijkste voetbalcompetitie van Europa bij betaalzender Ziggo Sport Totaal uitgezonden. Ziggo Sport-eigenaar VodafoneZiggo bezit op dit moment zowel het rechtenpakket voor de wedstrijden die in de vroege vooravond beginnen als het hoofdpakket voor de wedstrijden die om 21.00 uur beginnen.

   

  Biedingsronde

  Partijen die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse uitzendrechten voor de Europese voetbalcompetities onder de vlag van UEFA kunnen vanaf 2 oktober bieden op het door hen gewenste rechtenpakket. Dit kan tot en met begin november. Niet alleen de uitzendrechten van de Champions League maar ook die van de Europa League en Conference League worden door UEFA op de markt gebracht. Het gaat bij deze verkoop om de uitzendrechten vanaf het seizoen 2024 – 2025. Bij de vorige verkoop van uitzendrechten van deze voetbalcompetities werden de rechten voor het open net direct na de eerste biedingsronde verdeeld. De uitzendrechten voor achter de betaalmuur werden later verdeeld omdat UEFA de bedragen die in de eerste ronde werden geboden te laag vond.

   

  Open net

  De strijd om de uitzendrechten voor het open net gaat zo goed als zeker tussen RTL Nederland en Talpa Network. RTL heeft op dit moment de uitzendrechten van de Champions League. Talpa Network heeft de rechten van de Europa League en Conference League in bezit. RTL Nederland betaalde voor de uitzendrechten van de Champions League naar verluidt een bedrag dat niet terug te verdienen is met de verkoop van reclamezendtijd. Saillant detail is dat RTL Nederland en Talpa Network plannen voor een fusie hebben. Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet hier echter nog toestemming voor verlenen. Omdat deze toestemming niet voor het einde van dit jaar wordt verwacht moeten beide partijen onafhankelijk van elkaar meebieden op de uitzendrechten voor het open net. De voorwaarden van de UEFA schrijven voor dat beide partijen geen onderling contact mogen hebben over het uit te brengen bod.

   

  Betaalzenders

  De strijd om de uitzendrechten voor betaalzenders wordt deze biedingsronde heel interessant. Tijdens de biedingen in 2020 waren alleen VodafoneZiggo (Ziggo Sport/Ziggo Sport Totaal) en ESPN in de race. VodafoneZiggo verwierf de uitzendrechten van de Champions League, ESPN die van de Europa League en Conference League. Met de komst van Viaplay en de mogelijke interesse van andere streamingdiensten als Netflix, Prime Video en Apple TV+ wordt deze biedingsstrijd voor de UEFA voetbalcompetities uiterst interessant. De mogelijkheid is aanwezig dat VodafoneZiggo na het verlies van Formule 1 en het Engelse Premier League voetbal een derde dreun van Viaplay moet incasseren door het verlies van de uitzendrechten van de Champions League aan de Zweedse streamingdienst.

   

  Geld stroomt binnen

  Het is dan ook niet ondenkbaar dat VodafoneZiggo voor de zekerheid ook serieus gaat meebieden op de uitzendrechten van de Europa League en Conference League. Dit heeft van weer directe gevolgen voor ESPN. Door de toenemende concurrentie op de Nederlandse markt voor betaal- en streamingdiensten worden de inkomsten uit de verkoop van de uitzendrechten voor UEFA naar verwachting veel hoger. En is dus niet uitgesloten dat ook de uitzendrechten voor betaalzenders al na de eerste biedingsronde worden vergeven.

  ZiggoVodafoneZiggoZiggo SportZiggo Sport TotaalViaplayViaplay GroupuitzendrechtenChampions LeaguevoetbalUEFA

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten

  WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten
  NPO 1 om 15:50 uur
  Nederland neemt het vandaag in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. De groepsfase zorgde voor niet al te veel weerstand dus nou moeten de Oranje leeuwen laten zien wat ze in huis hebben. Laten we hopen dat Virgil van Dijk de mannen naar een overwinning kan leiden, anders houdt het WK hier op voor Oranje.

  TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)