Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Pakt Viaplay ook Champions League voetbal van Ziggo af?

  Het sportplatform Ziggo Sport van VodafoneZiggo kan de komende weken wellicht een volgende rechtse directe van de Zweedse streamingdienst Viaplay verwachten.
  Jarco Kriek
  28 september 2022
  comments 6
  Pakt Viaplay ook Champions League voetbal van Ziggo af?

  De uitzendrechten van de Champions League voor de komende seizoenen worden de komende weken verdeeld. Op dit moment is de Champions League ondergebracht op het open net bij RTL 7, onderdeel van RTL Nederland. Achter de betaalmuur wordt de belangrijkste voetbalcompetitie van Europa bij betaalzender Ziggo Sport Totaal uitgezonden. Ziggo Sport-eigenaar VodafoneZiggo bezit op dit moment zowel het rechtenpakket voor de wedstrijden die in de vroege vooravond beginnen als het hoofdpakket voor de wedstrijden die om 21.00 uur beginnen.

   

  Biedingsronde

  Partijen die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse uitzendrechten voor de Europese voetbalcompetities onder de vlag van UEFA kunnen vanaf 2 oktober bieden op het door hen gewenste rechtenpakket. Dit kan tot en met begin november. Niet alleen de uitzendrechten van de Champions League maar ook die van de Europa League en Conference League worden door UEFA op de markt gebracht. Het gaat bij deze verkoop om de uitzendrechten vanaf het seizoen 2024 – 2025. Bij de vorige verkoop van uitzendrechten van deze voetbalcompetities werden de rechten voor het open net direct na de eerste biedingsronde verdeeld. De uitzendrechten voor achter de betaalmuur werden later verdeeld omdat UEFA de bedragen die in de eerste ronde werden geboden te laag vond.

   

  Open net

  De strijd om de uitzendrechten voor het open net gaat zo goed als zeker tussen RTL Nederland en Talpa Network. RTL heeft op dit moment de uitzendrechten van de Champions League. Talpa Network heeft de rechten van de Europa League en Conference League in bezit. RTL Nederland betaalde voor de uitzendrechten van de Champions League naar verluidt een bedrag dat niet terug te verdienen is met de verkoop van reclamezendtijd. Saillant detail is dat RTL Nederland en Talpa Network plannen voor een fusie hebben. Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet hier echter nog toestemming voor verlenen. Omdat deze toestemming niet voor het einde van dit jaar wordt verwacht moeten beide partijen onafhankelijk van elkaar meebieden op de uitzendrechten voor het open net. De voorwaarden van de UEFA schrijven voor dat beide partijen geen onderling contact mogen hebben over het uit te brengen bod.

   

  Betaalzenders

  De strijd om de uitzendrechten voor betaalzenders wordt deze biedingsronde heel interessant. Tijdens de biedingen in 2020 waren alleen VodafoneZiggo (Ziggo Sport/Ziggo Sport Totaal) en ESPN in de race. VodafoneZiggo verwierf de uitzendrechten van de Champions League, ESPN die van de Europa League en Conference League. Met de komst van Viaplay en de mogelijke interesse van andere streamingdiensten als Netflix, Prime Video en Apple TV+ wordt deze biedingsstrijd voor de UEFA voetbalcompetities uiterst interessant. De mogelijkheid is aanwezig dat VodafoneZiggo na het verlies van Formule 1 en het Engelse Premier League voetbal een derde dreun van Viaplay moet incasseren door het verlies van de uitzendrechten van de Champions League aan de Zweedse streamingdienst.

   

  Geld stroomt binnen

  Het is dan ook niet ondenkbaar dat VodafoneZiggo voor de zekerheid ook serieus gaat meebieden op de uitzendrechten van de Europa League en Conference League. Dit heeft van weer directe gevolgen voor ESPN. Door de toenemende concurrentie op de Nederlandse markt voor betaal- en streamingdiensten worden de inkomsten uit de verkoop van de uitzendrechten voor UEFA naar verwachting veel hoger. En is dus niet uitgesloten dat ook de uitzendrechten voor betaalzenders al na de eerste biedingsronde worden vergeven.

  ZiggoVodafoneZiggoZiggo SportZiggo Sport TotaalViaplayViaplay GroupuitzendrechtenChampions LeaguevoetbalUEFA

  Reacties

 1. TV-TIP Boerderij van Dorst

  Boerderij van Dorst
  NPO 3 om 20:24 uur
  Het format van Boerderij van Dorst is even simpel als briljant: ergens aan de rand van Apeldoorn scharrelt Raven van Dorst rond in een vervallen boerderijtje dat langzaam in een oase van zelfvoorzienendheid verandert. Om al die noeste arbeid niet alleen te hoeven verzetten, nodigt Raven elke week twee bekende koppen uit, die hen tussen het schoffelen door het verbale vuur aan de schenen legt. De eerste gasten van dit seizoen: Nikkie de Jager en Roxeanne Hazes.

  TV-TIP Bureau Rotterdam

  Bureau Rotterdam
  RTL 4 om 20:30 uur
  Samen met agenten Lindsey en Wouter belandt Ewout midden in een heftige ruzie tussen dronken en hevig bloedende mannen. Keashia en Brian lossen na flink wat speurwerk een beroving op. Als een automobilist door de laaghangende avondzon een voetganger over het hoofd ziet, helpen Ulubat en Andrea deze gewonde vrouw. En Nadia en Joyce moeten een groep mensen die zwaar aan de drugs zit kalmeren.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)