Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Pakt Viaplay ook Champions League voetbal van Ziggo af?

  Het sportplatform Ziggo Sport van VodafoneZiggo kan de komende weken wellicht een volgende rechtse directe van de Zweedse streamingdienst Viaplay verwachten.
  Jarco Kriek
  28 september 2022
  comments 6
  Pakt Viaplay ook Champions League voetbal van Ziggo af?

  De uitzendrechten van de Champions League voor de komende seizoenen worden de komende weken verdeeld. Op dit moment is de Champions League ondergebracht op het open net bij RTL 7, onderdeel van RTL Nederland. Achter de betaalmuur wordt de belangrijkste voetbalcompetitie van Europa bij betaalzender Ziggo Sport Totaal uitgezonden. Ziggo Sport-eigenaar VodafoneZiggo bezit op dit moment zowel het rechtenpakket voor de wedstrijden die in de vroege vooravond beginnen als het hoofdpakket voor de wedstrijden die om 21.00 uur beginnen.

   

  Biedingsronde

  Partijen die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse uitzendrechten voor de Europese voetbalcompetities onder de vlag van UEFA kunnen vanaf 2 oktober bieden op het door hen gewenste rechtenpakket. Dit kan tot en met begin november. Niet alleen de uitzendrechten van de Champions League maar ook die van de Europa League en Conference League worden door UEFA op de markt gebracht. Het gaat bij deze verkoop om de uitzendrechten vanaf het seizoen 2024 – 2025. Bij de vorige verkoop van uitzendrechten van deze voetbalcompetities werden de rechten voor het open net direct na de eerste biedingsronde verdeeld. De uitzendrechten voor achter de betaalmuur werden later verdeeld omdat UEFA de bedragen die in de eerste ronde werden geboden te laag vond.

   

  Open net

  De strijd om de uitzendrechten voor het open net gaat zo goed als zeker tussen RTL Nederland en Talpa Network. RTL heeft op dit moment de uitzendrechten van de Champions League. Talpa Network heeft de rechten van de Europa League en Conference League in bezit. RTL Nederland betaalde voor de uitzendrechten van de Champions League naar verluidt een bedrag dat niet terug te verdienen is met de verkoop van reclamezendtijd. Saillant detail is dat RTL Nederland en Talpa Network plannen voor een fusie hebben. Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet hier echter nog toestemming voor verlenen. Omdat deze toestemming niet voor het einde van dit jaar wordt verwacht moeten beide partijen onafhankelijk van elkaar meebieden op de uitzendrechten voor het open net. De voorwaarden van de UEFA schrijven voor dat beide partijen geen onderling contact mogen hebben over het uit te brengen bod.

   

  Betaalzenders

  De strijd om de uitzendrechten voor betaalzenders wordt deze biedingsronde heel interessant. Tijdens de biedingen in 2020 waren alleen VodafoneZiggo (Ziggo Sport/Ziggo Sport Totaal) en ESPN in de race. VodafoneZiggo verwierf de uitzendrechten van de Champions League, ESPN die van de Europa League en Conference League. Met de komst van Viaplay en de mogelijke interesse van andere streamingdiensten als Netflix, Prime Video en Apple TV+ wordt deze biedingsstrijd voor de UEFA voetbalcompetities uiterst interessant. De mogelijkheid is aanwezig dat VodafoneZiggo na het verlies van Formule 1 en het Engelse Premier League voetbal een derde dreun van Viaplay moet incasseren door het verlies van de uitzendrechten van de Champions League aan de Zweedse streamingdienst.

   

  Geld stroomt binnen

  Het is dan ook niet ondenkbaar dat VodafoneZiggo voor de zekerheid ook serieus gaat meebieden op de uitzendrechten van de Europa League en Conference League. Dit heeft van weer directe gevolgen voor ESPN. Door de toenemende concurrentie op de Nederlandse markt voor betaal- en streamingdiensten worden de inkomsten uit de verkoop van de uitzendrechten voor UEFA naar verwachting veel hoger. En is dus niet uitgesloten dat ook de uitzendrechten voor betaalzenders al na de eerste biedingsronde worden vergeven.

  ZiggoVodafoneZiggoZiggo SportZiggo Sport TotaalViaplayViaplay GroupuitzendrechtenChampions LeaguevoetbalUEFA

  Reacties

 1. TV-TIP The Secret: Dare to Dream

  The Secret: Dare to Dream
  RTL 8 om 20:25 uur
  Weduwe Miranda Wells (Katie Holmes) heeft het zwaar als alleenstaande moeder van drie kinderen. Een naderende orkaan geeft haar nog meer zorgen. Dan ontmoet ze de mysterieuze Bray Johnson (Josh Lucas). Hij biedt precies de hulp die ze nodig heeft. Alleen heeft Bray een geheim dat de hun groeiende band compleet kan veranderen.

  TV-TIP Portretten van Krabbé

  Portretten van Krabbé
  NPO 2 om 20:30 uur
  Om de kern van iemand te vangen in een portret is het handig om die persoon ook daadwerkelijk te kennen. In Portretten van Krabbé gaat Jasper Krabbé, voordat-ie überhaupt een lik verf op het doek heeft gekwast, dan ook een weekend op pad met de bekende geportretteerden in spe. In deze eerste aflevering is dat Tom Waes. Met hem bezoekt Jasper onder andere café d’Anvers in het ruige deel van Antwerpen, waar Tom als uitsmijter heeft gewerkt.

  Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)