Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Prijsverhoging internet vanwege dataverbruik twijfelachtig

  Uit onderzoek door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) blijkt dat telecombedrijven als Ziggo en KPN nauwelijks extra kosten maken door hoger dataverbruik.
  Jarco Kriek
  27 februari 2023
  comments 1
  Prijsverhoging internet vanwege dataverbruik twijfelachtig
  Foto Getty Images

  Het ministerie van EZK liet een onderzoek uitvoeren naar aanleiding van een Europees plan om een zogenaamde ‘Netflix-taks’ in te voeren. In dit plan moeten streamingdiensten die veel data verbruiken omdat ze veel gebruikers hebben een extra heffing betalen. Nederland heeft zich tegen dit plan gekeerd omdat de vrees bestaat dat de consument uiteindelijk de rekening van deze extra heffing via een verhoging van abonnementsprijzen gepresenteerd krijgt. De ‘Netflix-taks’ zou niet alleen voor Netflix moeten gelden, maar ook voor andere veelgebruikte streamingdiensten zoals YouTube, Disney+, Viaplay en Prime Video. Nederland is tevens bang dat de netneutraliteit door het heffingsplan onder druk komt te staan.

   

  Onderzoek

  Het ministerie van EZK onderbouwt de afkeuring van het Europese plan met een eigen onderzoek dat door Oxera is uitgevoerd. Hieruit blijkt onder meer dat het voor internetaanbieders zoals Ziggo, KPN en T-Mobile helemaal geen hogere uitgavepost is als hun klanten meer data gebruiken. Door nieuwere technieken en netwerkonderdelen is het volgens de onderzoekers zelfs goedkoper geworden. De resultaten van het Nederlandse onderzoek druisen in tegen de lobby die internetaanbieders al jarenlang voeren. Zij stellen dat ze het extra geld afkomstig van de ‘Netflix-taks’ nodig hebben voor onderhoud van het netwerk, dat meer internetverkeer voor dezelfde prijs moet leveren.

   

  Prijsverhoging

  In de afgelopen jaren verhoogden internetaanbieders vrijwel jaarlijks de abonnementsprijs van de meest verkochte internetpakketten. Daarbij werd met enige regelmaat het hogere dataverbruik en extra investeringen in het netwerk als reden naar voren geschoven door netwerkbeheerders als VodafoneZiggo (Ziggo), KPN en Delta Fiber (Delta en Caiway). Omdat de netwerkbeheerders de prijs van gebruik van het netwerk verhoogden, moesten serviceproviders als T-Mobile, Online.nl, Freedom Internet en Youfone hun abonnementsprijzen eveneens aanpassen.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLDelta FiberdatadataverbruiknetwerkOTTonlinestreamingdienstNetflix-taksbelastingprijsverhoging

  Reacties