Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Providers als Ziggo en KPN blij: thuiskopieheffing decoders verdwijnt

  Goed nieuws voor tv-providers en consumenten. De thuiskopieheffing op set-topboxen (tv-decoders) verdwijnt op voorstel van brancheorganisatie NLconnect.
  18 november 2022
  comments 1
  Providers als Ziggo en KPN blij: thuiskopieheffing decoders verdwijnt

  NLconnect meldt dat vandaag de nieuwe tarieven voor thuiskopieheffing zijn gepubliceerd. De vertegenwoordigers van fabrikanten en distributeurs van elektrische apparaten met opslagcapaciteit - NLDigital, STOBI, NLconnect en FIAR-CE - zijn het overigens niet eens met het nieuwe besluit. Dit omdat de wijze waarop de thuiskopietarieven tot stand komen verre van transparant is, en de hoge tarieven – die door de consument worden opgebracht – geen recht doen aan het feit dat mensen steeds minder kopiëren.

   

  Settopbox

  Toch is er ook goed nieuws voor tv-providers, zoals Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway, en ook voor consumenten. Op voorstel van NLconnect is de heffing op set-topboxen met harde schijf en harddisk-recorders namelijk afgeschaft. Deze apparaten zijn nauwelijks nog in gebruik voor lokale opslag. Voorheen bestond er een thuiskopieheffing op set-topboxen met ingebouwde harde schijf, waarop lokaal opnames van televisieprogramma’s konden worden opgeslagen. Inmiddels werken veel providers met cloudPVR, waarmee zij tv-opnames maken op centrale servers. Als gevolg hiervan zijn set-topboxen met harde schijf nauwelijks nog op de markt. Hetzelfde geldt voor harddisk-recorders. Omdat voor beide apparaten de opbrengst van de heffing erg laag werd, is een ‘de minimis’ regel toegepast en wordt er geen heffing meer in rekening gebracht.

   

  Streaming

  Consumenten maken als gevolg van technologische ontwikkelingen steeds meer gebruik van betaalde streamingdiensten zoals Netflix, Disney+, Videoland, Viaplay en SkyShowtime. Het kopiëren van auteurs- en nabuurrechtelijke beschermde content is hierdoor sterk afgenomen. Desondanks blijft de totale thuiskopieheffing al jaren op hetzelfde hoge niveau van circa €40 miljoen per jaar; geld dat door de Nederlandse consument wordt opgebracht. Hiermee gaat de nieuwe thuiskopieheffing totaal voorbij aan de nieuwe – betaalde – distributievormen die in de plaats zijn gekomen van de cd, dvd en mp3-bestanden. Vertegenwoordigers van marktpartijen – waaronder NLconnect en NLDigital – pleiten daarom al jaren voor een herziening van de tarieven en de wijze waarop deze tot stand komen.

  NLconnecttvtelevisiedecoderbruikleendecoderthuiskopieheffingOTTonlinestreamingdiensten

  Reacties

 1. TV-TIP 2Doc: Peter en Erik

  2Doc: Peter en Erik
  NPO 2 om 22:17 uur
  In 1967 stond een moeder haar pasgeboren tweeling af, en de jongens kwamen allebei in een ander gezin terecht. Het duurde zeventien jaar later voordat de twee elkaar ontmoetten, en er allebei ineens een broer bij kregen. Peter en Erik zoeken al tientallen jaren naar een antwoord op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Was er sprake van een misverstand, of was er misschien zelfs opzet in het spel? Samen met journalist Myrthe Buitenhuis gaan ze op zoek naar de waarheid. Het tweede deel is vrijdag te zien.

  TV-TIP Addicted to Marriage

  Addicted to Marriage
  TLC om 22:30 uur
  Na een paar mislukte huwelijken krabben mensen zich misschien even achter de oren, maar dat geldt níét voor de bruiden in deze realityserie. De vier dames in Addicted to Marriage zijn opgeteld al 20 keer getrouwd, maar dat weerhoudt ze er niet van om hun vriend te pushen om wéér in ’t huwelijksbootje te stappen. De partners hebben hun bedenkingen, en sommigen wéten niet eens dat hun vriendin eerder al getrouwd is geweest.

  Interview