Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Providers als Ziggo en KPN blij: thuiskopieheffing decoders verdwijnt

  Goed nieuws voor tv-providers en consumenten. De thuiskopieheffing op set-topboxen (tv-decoders) verdwijnt op voorstel van brancheorganisatie NLconnect.
  18 november 2022
  comments 1
  Providers als Ziggo en KPN blij: thuiskopieheffing decoders verdwijnt

  NLconnect meldt dat vandaag de nieuwe tarieven voor thuiskopieheffing zijn gepubliceerd. De vertegenwoordigers van fabrikanten en distributeurs van elektrische apparaten met opslagcapaciteit - NLDigital, STOBI, NLconnect en FIAR-CE - zijn het overigens niet eens met het nieuwe besluit. Dit omdat de wijze waarop de thuiskopietarieven tot stand komen verre van transparant is, en de hoge tarieven – die door de consument worden opgebracht – geen recht doen aan het feit dat mensen steeds minder kopiëren.

   

  Settopbox

  Toch is er ook goed nieuws voor tv-providers, zoals Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway, en ook voor consumenten. Op voorstel van NLconnect is de heffing op set-topboxen met harde schijf en harddisk-recorders namelijk afgeschaft. Deze apparaten zijn nauwelijks nog in gebruik voor lokale opslag. Voorheen bestond er een thuiskopieheffing op set-topboxen met ingebouwde harde schijf, waarop lokaal opnames van televisieprogramma’s konden worden opgeslagen. Inmiddels werken veel providers met cloudPVR, waarmee zij tv-opnames maken op centrale servers. Als gevolg hiervan zijn set-topboxen met harde schijf nauwelijks nog op de markt. Hetzelfde geldt voor harddisk-recorders. Omdat voor beide apparaten de opbrengst van de heffing erg laag werd, is een ‘de minimis’ regel toegepast en wordt er geen heffing meer in rekening gebracht.

   

  Streaming

  Consumenten maken als gevolg van technologische ontwikkelingen steeds meer gebruik van betaalde streamingdiensten zoals Netflix, Disney+, Videoland, Viaplay en SkyShowtime. Het kopiëren van auteurs- en nabuurrechtelijke beschermde content is hierdoor sterk afgenomen. Desondanks blijft de totale thuiskopieheffing al jaren op hetzelfde hoge niveau van circa €40 miljoen per jaar; geld dat door de Nederlandse consument wordt opgebracht. Hiermee gaat de nieuwe thuiskopieheffing totaal voorbij aan de nieuwe – betaalde – distributievormen die in de plaats zijn gekomen van de cd, dvd en mp3-bestanden. Vertegenwoordigers van marktpartijen – waaronder NLconnect en NLDigital – pleiten daarom al jaren voor een herziening van de tarieven en de wijze waarop deze tot stand komen.

  NLconnecttvtelevisiedecoderbruikleendecoderthuiskopieheffingOTTonlinestreamingdiensten

  Reacties

 1. TV-TIP André Rieu: Welcome to My World

  André Rieu: Welcome to My World
  NPO 1 om 19:06 uur
  André Rieu walst met zijn Johann Strauss Orkest al jaren de wereld over. Die reis komt in maart 2020 piepend tot stilstand, op het moment dat de VS in coronalockdown gaat en daarmee na slechts één concert een streep wordt gezet door zijn Amerikaanse tour. Als ook Nederland op slot gaat, wanhoopt de vioolvirtuoos niet. Hij besluit zijn instrument in te ruilen voor een bakblik, waarmee een nieuwe hobby is geboren: bakken.

  TV-TIP WK Voetbal: Portugal - Zwitserland

  WK Voetbal: Portugal - Zwitserland
  NPO 1 om 19:50 uur
  In zijn - hoogstwaarschijnlijk - laatste WK is Ronaldo maar gefocust op één ding: de wereldbeker. Het Zwitserland van Xhaka, Shaqiri en Embolo is het volgende obstakel op de weg naar overwinning. Lukt het de Portugezen de Zwitsers naar huis te sturen? In de laatste poulewedstrijd verloren de Portugezen van Zuid-Korea. En tijdens het EK stuntte de Zwitsers nog tegen de Fransen door - na een 3-3 gelijkspel - de penalty shoot-out te winnen.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)