Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Providers haken af bij doorgifte NPO UHD: ‘minimaal verschil beeldkwaliteit’

  Diverse providers die eerder aangaven het tijdelijke NPO UHD-kanaal tijdens het WK voetbal in Qatar door te willen geven, zijn op het laatste moment afgehaakt.
  Jarco Kriek
  21 november 2022
  comments 13
  Providers haken af bij doorgifte NPO UHD: ‘minimaal verschil beeldkwaliteit’
  Foto Getty Images

  Van de grote tv-providers in Nederland bieden alleen Ziggo en KPN het tijdelijke kanaal NPO UHD aan. T-Mobile en Delta Fiber (Delta en Caiway) haakten af, ondanks dat deze providers hadden aangegeven NPO UHD te willen bieden. Vooral de interesse van T-Mobile in NPO UHD was opvallend. Om dit tijdelijke kanaal weer te kunnen geven, is een 4K-decoder nodig. T-Mobile levert op dit moment geen dergelijke bruikleendecoder aan abonnees. T-Mobile was ook de eerste provider die aan Totaal TV aangaf af te zien van doorgifte van NPO UHD.

   

  Delta Fiber

  Hoewel Delta Fiber in reactie op vragen liet weten dat de weg voor doorgifte van NPO UHD op een kier stond, schatte Totaal TV dat de kans op doorgifte uiterst klein in. Delta Fiber levert aan abonnees van Delta en Caiway dan wel een 4K-decoder, maar de provider heeft ondanks de beschikbaarheid van ESPN UHD nog geen enkele test gedaan met doorgifte van UHD-zenders. Uiteindelijk liet Caiway via eigen sociale mediakanalen weten NPO UHD niet te gaan doorgeven omdat volgens een Caiway-medewerker ‘al onze zenders Full HD zijn en UHD is slechts een kleine opstap’. Met andere woorden: een minimaal verschil in beeldkwaliteit.

   

  Canal Digitaal

  De beeldkwaliteit van NPO UHD is ook de reden dat Canal Digitaal dit tijdelijke kanaal niet via satelliet aan abonnees levert. Canal Digitaal had met satellietbedrijf SES al afspraken gemaakt om het WK voetbal in betere beeldkwaliteit aan te bieden. De provider ging echter uit van distributie van in 4K-beeldresolutie. Omdat NPO UHD in Full HD-beeldresolutie 1080p50 met toevoeging van de technieken HDR/HLG en WCG2020 wordt gedistribueerd – waardoor de term Ultra HD (UHD) gebruikt mag worden – zag Canal Digitaal af van doorgifte.

   

  NPONPO UHDpublieke omroepvoetbalWK voetbalUltra HDUHDbeeldkwaliteit

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten

  WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten
  NPO 1 om 15:50 uur
  Nederland neemt het vandaag in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. De groepsfase zorgde voor niet al te veel weerstand dus nou moeten de Oranje leeuwen laten zien wat ze in huis hebben. Laten we hopen dat Virgil van Dijk de mannen naar een overwinning kan leiden, anders houdt het WK hier op voor Oranje.

  TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)