Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Providers haken af bij doorgifte NPO UHD: ‘minimaal verschil beeldkwaliteit’

  Diverse providers die eerder aangaven het tijdelijke NPO UHD-kanaal tijdens het WK voetbal in Qatar door te willen geven, zijn op het laatste moment afgehaakt.
  Jarco Kriek
  21 november 2022
  comments 13
  Providers haken af bij doorgifte NPO UHD: ‘minimaal verschil beeldkwaliteit’
  Foto Getty Images

  Van de grote tv-providers in Nederland bieden alleen Ziggo en KPN het tijdelijke kanaal NPO UHD aan. T-Mobile en Delta Fiber (Delta en Caiway) haakten af, ondanks dat deze providers hadden aangegeven NPO UHD te willen bieden. Vooral de interesse van T-Mobile in NPO UHD was opvallend. Om dit tijdelijke kanaal weer te kunnen geven, is een 4K-decoder nodig. T-Mobile levert op dit moment geen dergelijke bruikleendecoder aan abonnees. T-Mobile was ook de eerste provider die aan Totaal TV aangaf af te zien van doorgifte van NPO UHD.

   

  Delta Fiber

  Hoewel Delta Fiber in reactie op vragen liet weten dat de weg voor doorgifte van NPO UHD op een kier stond, schatte Totaal TV dat de kans op doorgifte uiterst klein in. Delta Fiber levert aan abonnees van Delta en Caiway dan wel een 4K-decoder, maar de provider heeft ondanks de beschikbaarheid van ESPN UHD nog geen enkele test gedaan met doorgifte van UHD-zenders. Uiteindelijk liet Caiway via eigen sociale mediakanalen weten NPO UHD niet te gaan doorgeven omdat volgens een Caiway-medewerker ‘al onze zenders Full HD zijn en UHD is slechts een kleine opstap’. Met andere woorden: een minimaal verschil in beeldkwaliteit.

   

  Canal Digitaal

  De beeldkwaliteit van NPO UHD is ook de reden dat Canal Digitaal dit tijdelijke kanaal niet via satelliet aan abonnees levert. Canal Digitaal had met satellietbedrijf SES al afspraken gemaakt om het WK voetbal in betere beeldkwaliteit aan te bieden. De provider ging echter uit van distributie van in 4K-beeldresolutie. Omdat NPO UHD in Full HD-beeldresolutie 1080p50 met toevoeging van de technieken HDR/HLG en WCG2020 wordt gedistribueerd – waardoor de term Ultra HD (UHD) gebruikt mag worden – zag Canal Digitaal af van doorgifte.

   

  NPONPO UHDpublieke omroepvoetbalWK voetbalUltra HDUHDbeeldkwaliteit

  Reacties

 1. TV-TIP John Wick: Chapter 2

  John Wick: Chapter 2
  RTL 7 om 20:25 uur
  Eigenlijk wil huurmoordenaar John Wick (Keanu Reeves) met pensioen, maar dat zit er voorlopig niet in. Hij heeft nog een schuld in te lossen bij voormalig opdrachtgever Santino D'Antonio. Daarvoor moet hij naar Italië. Als blijkt dat iemand een prijs op Wicks hoofd heeft gezet, krijgt hij zijn levensgevaarlijke collega's achter zich aan.

  TV-TIP Steenrijk, Straatarm

  Steenrijk, Straatarm
  SBS 6 om 20:30 uur
  Lorraine heeft haar zaakjes prima op orde. Samen met haar dochter Merle woont ze in Istanbul, waar ze een cosmetische kliniek uit de grond heeft gestampt. Nieuw haar, een paar pronte borsten of een gezicht zonder plooien? Lorraine werkt de klok rond om de wereld er nét even wat aantrekkelijker uit te laten zien. En dat heeft haar bepaald geen windeieren gelegd. Hoe anders is dat in Leeuwarden, waar Christa en haar dochter Mandy elke dubbel moeten omdraaien.

  Interview

  • *

   Monic Hendrickx

   Arcadia

   Monic Hendrickx en regisseur Tim Oliehoek vonden het fijn om een tijdje in de futuristische wereld van de nieuwe serie Arcadia rond te lopen, maar ze zouden daar nooit willen wonen.
   Reacties0 reactie(s)