Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Providers haken af bij doorgifte NPO UHD: ‘minimaal verschil beeldkwaliteit’

  Diverse providers die eerder aangaven het tijdelijke NPO UHD-kanaal tijdens het WK voetbal in Qatar door te willen geven, zijn op het laatste moment afgehaakt.
  Jarco Kriek
  21 november 2022
  comments 13
  Providers haken af bij doorgifte NPO UHD: ‘minimaal verschil beeldkwaliteit’
  Foto Getty Images

  Van de grote tv-providers in Nederland bieden alleen Ziggo en KPN het tijdelijke kanaal NPO UHD aan. T-Mobile en Delta Fiber (Delta en Caiway) haakten af, ondanks dat deze providers hadden aangegeven NPO UHD te willen bieden. Vooral de interesse van T-Mobile in NPO UHD was opvallend. Om dit tijdelijke kanaal weer te kunnen geven, is een 4K-decoder nodig. T-Mobile levert op dit moment geen dergelijke bruikleendecoder aan abonnees. T-Mobile was ook de eerste provider die aan Totaal TV aangaf af te zien van doorgifte van NPO UHD.

   

  Delta Fiber

  Hoewel Delta Fiber in reactie op vragen liet weten dat de weg voor doorgifte van NPO UHD op een kier stond, schatte Totaal TV dat de kans op doorgifte uiterst klein in. Delta Fiber levert aan abonnees van Delta en Caiway dan wel een 4K-decoder, maar de provider heeft ondanks de beschikbaarheid van ESPN UHD nog geen enkele test gedaan met doorgifte van UHD-zenders. Uiteindelijk liet Caiway via eigen sociale mediakanalen weten NPO UHD niet te gaan doorgeven omdat volgens een Caiway-medewerker ‘al onze zenders Full HD zijn en UHD is slechts een kleine opstap’. Met andere woorden: een minimaal verschil in beeldkwaliteit.

   

  Canal Digitaal

  De beeldkwaliteit van NPO UHD is ook de reden dat Canal Digitaal dit tijdelijke kanaal niet via satelliet aan abonnees levert. Canal Digitaal had met satellietbedrijf SES al afspraken gemaakt om het WK voetbal in betere beeldkwaliteit aan te bieden. De provider ging echter uit van distributie van in 4K-beeldresolutie. Omdat NPO UHD in Full HD-beeldresolutie 1080p50 met toevoeging van de technieken HDR/HLG en WCG2020 wordt gedistribueerd – waardoor de term Ultra HD (UHD) gebruikt mag worden – zag Canal Digitaal af van doorgifte.

   

  NPONPO UHDpublieke omroepvoetbalWK voetbalUltra HDUHDbeeldkwaliteit

  Reacties

 1. TV-TIP Spoedeisende Hulp 24/7

  Spoedeisende Hulp 24/7
  RTL 5 om 20:30 uur
  In de nieuwe realityshow Spoedeisende Hulp 24/7 bezoeken we de SEH-afdelingen van drie gerenommeerde ziekenhuizen, waar medisch personeel continu een strijd tegen de klok levert. Verdriet en geluk, leven en dood liggen op de spoedeisende hulp enorm dicht bij elkaar. Het personeel vertelt over hun passie voor het werk en toont alle mooie, intieme en schrijnende situaties die ze in het ziekenhuis meemaken.

  TV-TIP Secrets in the Sand

  Secrets in the Sand
  History om 20:30 uur
  Als we één ding hebben opgestoken van Star Wars dan is het dat zand ruw en irritant is, en werkelijk overal tussenkomt. Niet zo gek dus, dat er onder de ontelbare korrels nog heel wat schatten verborgen liggen. In Secrets in the Sand leggen archeologen bijzondere historische vondsten bloot, die onder de golvende duinen waren verdwenen. In Chili duiken mummies van een verdwenen volk op, en in Egypte wordt een nieuwe graftombe ontdekt die door het zand werd verzwolgen.

  Interview