Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Providers spelen in op veranderend kijkgedrag consument

  Het wordt steeds meer aanbieders van tv-diensten duidelijk dat ze concessies moeten doen aan de manier waarop ze zenders leveren.
  Jarco Kriek
  18 augustus 2022
  comments 2
  Providers spelen in op veranderend kijkgedrag consument
  Foto Getty Images

  Het traditioneel via een kabel lineair kijken naar tv-zenders blijft afnemen. De tv-decoder wordt steeds vaker ingeruild voor een app, Smart TV of online mediaspeler. Online kijken wint dus aan terrein. en dat is een groeiend aantal aanbieders van tv-diensten niet ontgaan. Het laatste voorbeeld is het Belgische kabelbedrijf VOO, dat het TV Light abonnement heeft geïntroduceerd. Hiermee kan online via een app worden gekeken naar de 21 voor België belangrijkste zenders. Dit abonnement is met een prijsstelling van negen euro vijf euro goedkoper dan het traditionele basispakket.

   

  Meer diensten

  In Nederland gaat de grootste tv-provider Ziggo nog niet zo ver om net als VOO alleen een abonnement voor alleen OTT kijken aan te bieden. Het kabelbedrijf heeft wel Ziggo GO, maar een los abonnement voor deze online dienst is niet verkrijgbaar. KPN biedt wel de mogelijkheid om OTT met een app voor diverse modellen Smart TV en online mediaspelers te kijken, maar bij het tv-abonnement wordt standaard ook een tv-decoder in bruikleen geleverd. Iets dat de prijs van het abonnement natuurlijk wel duurder maakt. Onder meer T-Mobile en Online.nl die op een gelijke manier als KPN – tv via internet (IPTV) – tv-diensten leveren, bieden abonnees wel de mogelijkheid om een tv-abonnement zonder bruikleendecoder aan te schaffen. In beide gevallen bespaart dit vijf euro per maand per gebruikte decoder.

   

  OTT

  Nederland kent ook twee belangrijke OTT-diensten met onder meer toegang tot live tv-zenders. Als deze diensten worden gebruikt, kan de consument die alleen online tv- en videocontent wil kijken volstaan met het afsluiten van een internetabonnement bij een aanbieder naar keuze. Dit kan per jaar meer dan honderd euro besparen. De bekendste aanbieder is NLZIET. Dit is een snel groeiende OTT-dienst die naast bijna veertig live zenders ook het reclamevrij terugkijken van vrijwel alle programma’s van NPO, RTL en Talpa mogelijk maakt. Een NLZIET-abonnement kost €7,95 per maand. Wellicht het meest onderschat is het OTT-abonnement van Canal Digitaal. Voor €14,95 per maand krijgt een abonnee toegang tot meer dan zestig zenders – waaronder alle ESPN-kanalen – waarvan tevens in de cloud opnames kunnen worden gemaakt. Het terugkijken kan tot zeven dagen direct via de tv-gids. En als bonus krijgt de abonnee toegang tot honderden films en series uit bijvoorbeeld het contentaanbod van eigenaar Canal+.

  kijkgedragonlinelineairtraditioneelOTTstreamingdiensttvtelevisieinternetabonnementkostenbesparing

  Reacties