PvdA wil radiopiraten legaliseren

Het pleidooi voor legalisatie van radiopiraten, ook wel etherpiraten genoemd, is opvallend. De overheid heeft juist in de afgelopen dertig jaar veel moeite gedaan om het aantal radiopiraten terug te brengen. Vooral in de jaren '80 waren radiopiraten als Keizerstad, Radio Octaaf en Delta 90 razendpopulair in Nederland. De wildgroei van radiopiraten zorgde echter voor het hard op de rem trappen door de overheid. Met gerichte acties, waarbij niet geschroomd werd om zware wetsartikelen in te zetten die alle medewerkers van een radiopiraat tot een criminele organisatie konden verklaren, werd de wortel uit het bestaan van de meeste radiopiraten getrokken. In de jaren daarna volgden nieuwe acties, zoals Etherflits, om radiopiraten te ontmoedigen om alsnog illegale radio-uitzendingen te verzorgen.
Legaal
Radiopiraten zenden nu overwegend nog in noord- en oost-Nederland uit. Daarbij wordt in enkele gevallen niet geaarzeld om met zeer veel vermogen uit te zenden. Dit vermogen is vanwege de drukte in de ether nodig om het bereik van een radiopiraat uit te breiden. De drukte in de ether zorgt echter wel voor ernstige storingen van de ontvangst van legaal in Nederland opererende radiozenders die soms miljoenen euro’s per jaar betalen om uit te mogen zenden.
Boete te hoog
Als het aan Henk Nijboer ligt, worden radiopiraten ondanks de huidige frequentieschaarste toch gelegaliseerd. En als dat niet tot de mogelijkheid behoort, wil de uit het noorden afkomstige Kamerlid dat de boetes voor het illegaal uitzenden door radiopiraten worden verlaagd. Op dit moment kan een illegale radio-uitzending tot een boete van tienduizenden euro’s leiden. Maar het zijn juist de hoge boetes die het voor toezichthouder Agentschap Telecom mogelijk maakte om de problematiek rond radiopiraten in Nederland beheersbaar te maken. De kans dat radiopiraten in de toekomst dus legaal kunnen uitzenden of dat de acceptgiro die bij de overtreding van de radiowet aan hen wordt gestuurd een lager bedrag toont, is uiterst gering.