Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Radiopiraten agressiever tegen RDI-speurneuzen: geweld neemt toe

  Het wordt met de dag minder leuk om als opsporingsambtenaar van de RDI naar het werk te gaan. Radiopiraten worden agressiever, zo concludeert dagblad Trouw.
  Jarco Kriek
  30 mei 2024
  comments 3
  Radiopiraten agressiever tegen RDI-speurneuzen: geweld neemt toe
  Foto: Facebook

  Radiopiraten en opsporingsambtenaren van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) spelen al tientallen jaren een kat-en-muisspel. Voorheen heette de toezichthoudende instantie onder meer Agentschap Telecom (AT) en Radiocontroledienst (RCD). Door de jaren heen is niet alleen de naam van de werkgever van de opsporingsambtenaren veranderd: de verhouding tussen de inspectiedienst en de radiopiraten is er een stuk grimmiger op geworden.

   

  Intimidatie

  Radiopiraten – of etherpiraten zoals ze ook wel worden genoemd – spelen het spel harder dan voorheen. RDI-opsporingsambtenaren krijgen tijdens hun werk te maken met meer agressie, intimatie en bedreigingen, maar ook buiten hun werk zijn deze factoren onderdeel geworden van hun dagelijkse leven. Zo wordt gedetailleerde informatie over hen gedeeld via sociale media of in ‘ondergrondse’ groepen op WhatsApp en Telegram. Deze informatie raakt de persoonlijke levenssfeer van de ambtenaren en hun gezinnen.

   

  Bodycam

  Reden voor de RDI om de inspecteurs sinds vorig jaar op pad te laten gaan met een bodycam. Deze proef lijkt geslaagd te zijn. In gevallen dat de inspecteur aankondigt deze persoonlijke beveiligingscamera aan te zetten, heeft dit een positieve en preventieve wending bij de werkzaamheden tegen radiopiraten.

  Rijksinspectie Digitale InfrastructuurRDIradiopiraatetherpiraatradioFM

  Reacties