Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Radiopiraten nemen Nederlandse FM-band in bezit: kerstdagen traditioneel illegaal festijn op radio

    Het zwaartepunt ligt in het noorden en oosten van het land. Maar in alle provincies zijn de komende twee weken veel radiopiraten te beluisteren.
    Jarco Kriek
    21 december 2024
    comments 10
    Radiopiraten nemen Nederlandse FM-band in bezit: kerstdagen traditioneel illegaal festijn op radio
    Foto Getty Images

    De periode rond de kerstdagen en de jaarwisseling wordt traditioneel door radiopiraten aangegrepen om illegaal via FM in de ether uit te zenden. In vrijwel het hele land zijn op de radio zenders te beluisteren die zonder uitzendvergunning een plek in de ether gebruiken. Omdat de ether op de FM-omroepband al overvol is, is de kans op storing door deze illegaal radiozenders aanwezig. Dit ondanks dat door radiopiraten gebruikte zenders kwalitatief goed zijn. De storing komt dan ook vooral door het grote aantal zenders waarvoor te weinig ruimte in de ether beschikbaar is. Legale zenders die vaak veel geld – tot zelfs miljoenen euro per jaar – voor hun plek in de ether betalen, zeggen veel schade te lijden door radiopiraten.

     

    Kansloos

    Actie ondernemen voor toezichthouder Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) tijdens de laatste weken van het jaar is lastig. Het is dweilen met de kraan open voor de RDI. Al voor de kerstperiode kan de toezichthouder deze opdracht niet volbrengen. Wie in het weekend in het oosten of het noorden van het land de radio aanzet, kan tientallen radiopiraten ontvangen. De nu overgebleven radiopiraten zenden vaak onbemand uit. Eigenaren kunnen hierdoor moeilijk juridisch aangepakt worden. Wat wellicht nog problematischer is: de vermogens waarmee radiopiraten op dit moment uitzenden. Lokaal bereik is voor veel hedendaagse radiopiraten onvoldoende. Een groot bereik – soms zelf in meer dan de helft van Nederland – is voor veel mensen die aan illegale radiozenders meewerken de grootste kick. Zendvermogens van zelfs tot boven de 20 kilowatt worden hiervoor ingezet. De grotere radiopiraten gebruiken standaard een uitzendvermogen van minimaal 1 kilowatt.

     

    Uitzendmast

    Naast dit soort uitzendvermogens worden ook op innovatieve wijze zendmasten ingezet. Eigen verrijdbare zendmasten van tientallen meters hoog die automatisch kunnen worden in- en uitgeschoven worden op openbaar terrein geplaatst. Wie niet over een dergelijke tienduizenden euro kostende eigen zendmast beschikt, gaat op zoek naar andere manieren om de uitzendantennes op grote hoogte te plaatsen. Naast het uitzendvermogen is namelijk de hoogte waar de uitzendantennes staan opgesteld van belang om een groot ontvangstgebied te bereiken, Daarom worden de antennes van veel onbemande zenders naast de eigen verrijdbare zendmasten ook op hoge flats of ander gebouwen, in masten van mobiele telecomproviders of zelfs met gevaar voor eigen leven in hoogspanningsmasten geplaatst. RDI kan de zender dan wel uit de lucht halen maar omdat de eigenaren vaak niet kan worden achterhaald, keren de radiopiraten soms alweer dezelfde week terug in de ether.

     

    In heel het land

    Waar het hele jaar door hoofdzakelijk in het oosten en noorden van het land radiopiraten actief zijn, is dit met feestdagen anders. In het hele land zijn radiopiraten actief. Bij mensen die in de jaren 80 en 90 bij radiopiraten actief waren gaat in deze periode het bloed kruipen waar het volgens de wetgever niet gaan mag. Dan wordt voor enkele dagen een radiozender illegaal aangezet.

    Rijksinspectie Digitale InfrastructuurRDIradioFMillegaalradiopiraat

    Reacties