Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Radiopiraten ontdekken DAB+

  In Nederland worden op zeer beperkte schaal radiopiraten op DAB+ kanalen (frequenties) waargenomen. In andere Europese landen is dit anders.
  Jarco Kriek
  12 juni 2023
  comments 0
  Radiopiraten ontdekken DAB+
  Foto Getty Images

  Wie deze zomer op vakantie gaat en in de auto over een DAB+ radio beschikt of een draagbare DAB+ radio meeneemt, kan naast legale radiozenders ook steeds vaker radiopiraten via DAB+ beluisteren. In Nederland zijn slechts enkele gevallen bekend van radiopiraten die zich illegaal een frequenties op de DAB+ frequentieband toe-eigenen.

   

  Spanje

  Vooral in Spanje wordt DAB+ veel door piraten gebruikt. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de reguliere Spaanse omroepen nog geen gebruik maken van DAB+. In het land zijn wel meer dan vier miljoen auto’s voorzien van een DAB+ radio. Ook de verkoop van draagbare en tafelradio’s met naast FM ook DAB+ ontvangst neemt toe. Hierdoor hebben radiopiraten via DAB+ een riant luisterpubliek zonder dat er legale zenders worden gestoord. De opsporingsprioriteit van handhavende instanties is hierdoor ook lager.

  illegaalradiopiraatetherpiraatradioDAB+

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)