Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Radiopiraten vinden via DAB+ legale weg naar ether

  Voormalig radiopiraten zetten vaker dan voorheen hun uitzendingen op een legale manier voort in de ether. De lokale frequenties van DAB+ worden hiervoor gebruikt.
  Jarco Kriek
  19 juli 2023
  comments 0
  Radiopiraten vinden via DAB+ legale weg naar ether
  Foto Getty Images

  Al enige tijd zijn diverse voormalig radiopiraten uit bijvoorbeeld de hoogtijdagen van de radiopiraterij – de jaren ’80 van de vorige eeuw – op een legale manier online te beluisteren via internet. Bekende en veel beluisterde illegale zenders uit die tijd zoals Keizerstad, Radio Stad Den Haag en Delta 90 Nijmegen zijn hier voorbeelden van. Deze zenders zijn allemaal via gratis apps voor tablet, smartphone en online mediaspeler zoals radioNED en JUKE te beluisteren.

   

  DAB+

  Enkelen voormalig radiopiraten zijn niet alleen online in de gehele wereld te beluisteren, maar ook legaal in de ether via het digitale radionetwerk DAB+. Hiervoor is echter wel een uitzendvergunning nodig van toezichthouder Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), het voormalige Agentschap Telecom (AT). Onder meer Eemland Radio is in midden-Nederland als voormalig radiopiraat op kanaal 10B te horen met feel good-hits uit de vorige eeuw; legaal en in de beste geluidskwaliteit op lokale DAB+ frequenties.

   

  Den Bosch

  Binnenkort keert ook de Nederlandstalige radiopiraat Radio Mexico in de regio Den Bosch legaal in de ether terug. De radiozender gaat digitaal uitzenden via kanaal 6D in de regio Den Bosch, waar het voorheen als radiopiraat de enige populariteit genoot. De frequentiemux die gaat worden gebruikt is toegekend aan de plaatsen Oss, Bernheze, Maasbracht, Boekel en Meierijstad. De zender staat in Schaijk opgesteld en heeft een vermogen van 2,5 kilowatt, waardoor ook ontvangst in het nabijgelegen Den Bosch verzekerd is.

  DAB+radiodigitaaluitzendvergunninglegaalradiopiraat

  Reacties

 1. TV-TIP Spoedeisende Hulp 24/7

  Spoedeisende Hulp 24/7
  RTL 5 om 20:30 uur
  In de nieuwe realityshow Spoedeisende Hulp 24/7 bezoeken we de SEH-afdelingen van drie gerenommeerde ziekenhuizen, waar medisch personeel continu een strijd tegen de klok levert. Verdriet en geluk, leven en dood liggen op de spoedeisende hulp enorm dicht bij elkaar. Het personeel vertelt over hun passie voor het werk en toont alle mooie, intieme en schrijnende situaties die ze in het ziekenhuis meemaken.

  TV-TIP Secrets in the Sand

  Secrets in the Sand
  History om 20:30 uur
  Als we één ding hebben opgestoken van Star Wars dan is het dat zand ruw en irritant is, en werkelijk overal tussenkomt. Niet zo gek dus, dat er onder de ontelbare korrels nog heel wat schatten verborgen liggen. In Secrets in the Sand leggen archeologen bijzondere historische vondsten bloot, die onder de golvende duinen waren verdwenen. In Chili duiken mummies van een verdwenen volk op, en in Egypte wordt een nieuwe graftombe ontdekt die door het zand werd verzwolgen.

  Interview