Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Radiozenders betalen te veel geld voor FM-frequentie’

  De onlangs afgeronde veiling van FM-frequenties was lucratief voor de overheid. Maar de radiozenders vinden dat ze teveel betaald hebben om op FM te mogen uitzenden.
  Jarco Kriek
  25 juli 2023
  comments 1
  ‘Radiozenders betalen te veel geld voor FM-frequentie’
  Foto Getty Images

  In NRC geven onder meer Paul Römer (Talpa Network) en Marc Adriani (BNR Nieuwsradio) aan dat de nieuwe licenties om twaalf jaar op FM te mogen uitzenden hen te veel geld hebben gekost. In ieder geval is de totale opbrengst van 152 miljoen euro meer dan twee keer zo hoog als het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK) vooraf als minimumbedrag had ingeschat. Ondanks dat de radiozenders meer betaalden van verwacht, is EZK de mening toegedaan dat radiozenders de investering in de nieuwe uitzendvergunning terug kunnen verdienen. Dit vooral omdat de vergunning tot medio 2035 geldig is. En omdat – ondanks de opkomst van DAB+ - FM nog steeds het meest wordt gebruikt om naar radio te luisteren.

   

  Miljoenen

  Voor 538, Radio 10 en Skyradio kocht Talpa Network voor 59,2 miljoen euro het maximale aantal van drie FM-frequenties, goed voor een marktaandeel van 19,1 procent. DPG Media kocht voor Qmusic en een nieuwe zender – waarschijnlijk Joe FM – voor 47,3 miljoen euro twee frequenties. Hieronder zit wel het beschikbare frequentiekavel van Qmusic dat op dit moment alleen al een marktaandeel tussen de 12 en 14 procent scoort. Mediahuis betaalde gelet op het marktaandeel het meeste geld voor de FM-frequenties. Om 100%NL (geclausuleerd kavel) en Radio Veronica de komende twaalf jaar op FM te laten uitzenden, betaalde het mediabedrijf 32,8 miljoen euro. Beide radiozenders hebben op dit moment een marktaandeel dat schommelt dus de 5 en 8 procent. BNR Nieuwsradio betaalt voor het geclausuleerde nieuwskavel 7,5 miljoen euro. Financial News Radio gaat als nieuweling voor het wat betreft ontvangst minst gunstige kavel 6 miljoen euro per jaar betalen.

  radioFMfrequentieveilinguitzendvergunningDPG MediaTalpaTalpa NetworkMediahuis

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Women's Nations League: België - Nederland

  UEFA Women's Nations League: België - Nederland
  NPO 3 om 20:00 uur
  Jill Roord verraste afgelopen zomer met een transfer van VfL Wolfsburg naar Manchester City, de club die vorig seizoen als vierde eindigde in de Women’s Super League. De Oranje-speelster heeft 26 september direct een interland tégen Engeland en dus haar nieuwe teamgenoten. Maar eerst staat vanavond België op het programma: het eerste duel in de UEFA Women's Nations League.

  TV-TIP Scott & Bailey

  Scott & Bailey
  RTL 8 om 20:25 uur
  In een meertje wordt het lijk gevonden van Mandy Sweeting, die al twintig jaar wordt vermist. Dat betekent niet dat de zaak gesloten kan worden, want het lichaam is pas recent gedumpt. Een lange tijd was haar echtgenoot de hoofdverdachte, maar hij is al een tijdje overleden, waardoor Scott en Bailey op zoek gaan naar een nieuwe verdachte. Ze ontdekken dat Mandy zwanger was en laten een DNA-test uitvoeren. De schokkende resultaten brengen hen op een nieuw spoor.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)