Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  RTV Dordrecht op rand van de afgrond na stoppen professionaliseringsubside

  Het gaat niet goed met de lokale omroep RTV Dordrecht. De omroep is om meerdere redenen in zeer onzekere tijden terecht gekomen.
  Jarco Kriek
  8 september 2023
  comments 1
  RTV Dordrecht op rand van de afgrond na stoppen professionaliseringsubside
  Foto Getty Images

  De vraag is of de gemeente Dordrecht voor de zoveelste keer in het bestaan van RTV Dordrecht en voorloper Televisie Radio Omroep Merwestad (TROM) de financiële reddingsboei wil uitgooien. In de meer dan dertig jaar dat Dordrecht een lokale omroep heeft, is de gemeente al met miljoenen euro's extra subsidie over de brug gekomen. Alleen hierdoor is de lokale omroep op dit moment nog operationeel.

   

  Huisvesting

  Of dit in de toekomst zo blijft, is afhankelijk van meerdere oplossingen die moeten worden gevonden. Als eerste is er het probleem van huisvesting. RTV Dordrecht moet de gehuurde ruimte is een scholengemeenschap vanaf 1 oktober verlaten. Dit omdat de school het huurcontract heeft opgezegd. De school heeft de ruimte in de toekomst zelf nodig voor hun activiteiten. Het is voor de vierde keer in het bestaan van de lokale omroep dat hij een studiopand moet verlaten. Op dit moment is nog geen huurcontract voor een ander studiopand getekend. Dit betekent dat RTV Dordrecht vanaf 1 oktober zonder verblijfplaats zou zijn en het onzeker is of vanaf dat moment de tv-uitzendingen nog plaats kunnen vinden.

   

  Subsidie

  Een ander probleem is dat de subsidieaanvraag voor de regeling professionalisering lokale media van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek voor na 2024, die RTV Dordrecht zelfstandig had aangevraagd, is afgewezen. Dit betekent dat op 31 december de samenwerking met NOS en RTV Rijnmond stopt en dat afscheid genomen moet worden van vier betaalde journalisten. RTV Dordrecht had meer kansen gehad op toekennen van de subsidie als de aanvraag als samenwerkingsverband met andere lokale omroepen in de regio Zuid-Holland-Zuid was ingediend. Mede door de houding van RTV Dordrecht zijn de contacten met de andere lokale omroepen in de regio – waaronder RTV Papendrecht, ATOS Zwijndrecht en Hendrik Ido-Ambacht, Merwe RTV Sliedrecht en Hardinxveld Giessendam, RTV Ridderkerk en Klok Radio Alblasserdam en Molenlanden – niet zo innig. De lokale omroepen zijn op hun hoede door eerdere ervaringen met RTV Dordrecht.

   

  Samenwerking

  Dit terwijl de omroepen gemaakt zijn om samen te werken. RTV Dordrecht richt zich nauwelijks op radio, maar vooral op televisie en online. De overige lokale omroepen hebben de focus op radio. Toch blijkt vaak bij overleg - dat al meer dan tien jaar duurt - dat RTV Dordrecht als lokale omroep van de grootste stad in Zuid-Holland-Zuid graag de eigen prioriteit boven die van de andere omroepen stelt. De overige lokale omroepen konden niet zonder RTV Dordrecht een subsidieaanvraag voor professionalisering lokale publieke media indienen bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dit is alleen mogelijk als een omroep een betaalde arbeidsrelatie met journalisten heeft. Buiten RTV Dordrecht maken de andere lokale omroepen alleen gebruik van vrijwilligers.

   

  Toekomst

  De toekomst van RTV Dordrecht is onzeker omdat men er relatief weinig gebruik maakt van vrijwilligers. In het verleden stapten veel vrijwilligers op nadat de omroep met subsidie en door samenwerking met andere mediapartners de professionalisering had ingezet. Ook zette de omroep enkele jaren geleden tientallen radiomakers buiten de deur omdat deze op hun manier professionele radio wilden maken die inging tegen de beleidsvisie van de directeur van RTV Dordrecht, die zich vooral op online en televisie richt.

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)